Hlavní obsah

Domek na kolečkách, ve kterém vás bydlení vyjde na 440 Kč

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žil v pronajatém domě, platil nehorázné částky za podnájem i za energie. A jednoho dne to Chrise Marshe prostě přestalo bavit a postavil si vlastní minidomek na kolečkách. Ten je tak úsporný, že ho teď bydlení stojí jen 440 korun měsíčně!

Článek

Brit Chris Marsh (36) žil donedávna jako každý jiný. Chodil do práce a většinu vydělaných peněz zaplatil za pronájem domu, za energie a další náklady spojené s bydlením. Pak ale na jednom americkém webu uviděl extrémně úsporný domek a usoudil, že by si ho sám zvládl postavit. Bydlí v něm od letošního března a nemůže si to vynachválit.

Foto: Profimedia.cz

Dům je malý, ale účelný. Je v něm vše, co je potřeba k životuFoto: Profimedia.cz

Domek je malý, ale praktický

Chris žije sám, takže nepotřebuje nic extra velkého. Dřevěný domeček na kolečkách, jehož stavba trvala mladému Britovi jedenáct týdnů, má půdorys asi 2 x 8 metrů. Je na kolečkách, takže ho lze snadno převážet autem v podstatě kamkoli. Nemusí sloužit jen ke stálému bydlení, ale třeba jako prázdninový domek. Chris ho má ale stabilně na svém pozemku a má ho tedy i jako trvalou adresu.

Dům je úzký, ale chytře vymyšlený, takže je v něm vše, co je k životu potřeba. Najdete v něm dvě ložnice, obývák s kuchyňskou linkou, koupelnu s toaletou a spoustu úložných prostor.

Foto: Profimedia.cz

Dřevo je základním materiálemFoto: Profimedia.cz

Kolik ušetří za bydlení?

Předtím Chris bydlel v dvoupokojovém domě. Jen za jeho pronájem platil v přepočtu asi 19 tisíc korun. Další asi tři tisíce korun ho stály energie, hlavně elektřina. „Ten dům byl krásný, ale ekonomicky naprosto nevýhodný. Měl obyčejná skleněná okna, byla v něm pořád zima a vytopit ho stálo majlant,“ vzpomíná Chris Mars.

V novém minidomku ho naopak bydlení nestojí skoro nic. Žádný nájem, platí jen za elektřinu, která ho ale díky zateplení domku, kvalitním oknům a dalším vychytávkám stojí jen asi 440 korun měsíčně! Neplatí totiž ani za vodu, používá dešťovou.

Chris tak ušetří opravdu hodně peněz. „To mi umožňuje žít mnohem pohodlnější a klidnější život a také mohu pomalu realizovat různé finanční plány na důchod,“ tvrdí Chris.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Brit je z nového domku nadšený, a navíc si udělal ze stavění byznys, který ho živíFoto: Profimedia.cz

Staví a prodává domky na kolečkách

Brit usoudil, že nebude jediný, komu se tento typ úsporného bydlení líbí. Rozjel tedy vlastní podnikání a podobné domky (uzpůsobené podle konkrétních představ jednotlivých zákazníků) vyrábí a prodává po celé Evropě. „Za rok jsem jich prodal třicet. Klientelu mám širokou, od mladých lidí až po starší manželské páry. Jsou to lidé, kteří v domcích chtějí trvale žít, ale i lidé, které je mají jako prázdninové domy.“

Jeden domek zvládne postavit za zhruba osm týdnů a stojí v přepočtu necelý milion a půl korun. Navíc Chris garantuje, že díky speciálním materiálům a postupům vydrží jakékoli počasí a jakékoli podmínky, a že by dřevo hnilo, se prý klienti vůbec bát nemusí.

Foto: Profimedia.cz

Není tohle krásná ložnice?Foto: Profimedia.cz

Návrat k přírodě, energetická soběstačnost a úspora. To jsou současné trendy bydlení. Jak se žije pod zemí? Navštivte s námi krtkodům.

Reklama

Související témata:

Načítám