Hlavní obsah

5 tipů, jak dobře pronajmout byt

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídili jste si byt jako investici, která vám bude vydělávat? Ovšem pronajímání nemovitosti není tak snadné, jak si lidé myslí. Co byste měli vědět?

Článek

Pokud se do pronajímání chcete pustit sami, je třeba zvážit více faktorů. Například řešte otázku míry zařizování bytu, neboť i to vás bude něco stát. Nastavte rozumný nájem, protože na příliš nízkém nemusíte vydělat a moc vysoký zase odradí zájemce. A svým způsobem si budoucího nájemníka také proklepněte.

1. Vybavit, nebo nevybavit?

Jako minimální součást bytu se vnímá kuchyňská linka alespoň s varnou deskou a zařízená koupelna a toaleta. Jednodušší ale je pronajímat ho i se základním nábytkem (úložné prostory, sedačka, postel…). Upravte byt tak, aby v něm zůstalo to nejnutnější. „Jinak řečeno – odosobněte ho, to znamená žádné fotografie či suvenýry z cest. A vytvořte co nejvíce volného prostoru. Tak vznikne dojem ,hotelového pokoje´, kde si každý dokáže představit své bydlení,“ dává tip Martin Macháček z realitní sítě Century 21. Dalším plusem zařízeného bytu je možnost zvýšit nájem, protože budoucímu obyvateli usnadňujete život (nemusí vlastnit, tudíž ani stěhovat svůj nábytek).

Špatně ovšem není ani byt nevybavený, ten více ocení lidé, kteří nedokážou spát na cizí posteli a vůbec mají problém používat věci, které nejsou jejich.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Pronajímat lze jak vybavený, tak nezařízený byt. Je to spíš otázka peněz, než poptávky, zájem je o obojíFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

2. Jak nastavit cenu

Cena nájemného vychází z více faktorů. „Stanovuje se třemi způsoby. Propočítáním nákladů, do nichž zahrňte pořizovací cenu nemovitosti, její předpokládanou životnost a i finance, které bude časem potřeba na opravy. Dále se zohledňuje výnos: kdybyste si peníze, za které jste pořídili nemovitost, uložili do banky a výnos z nich by byl vyšší než z nájmu, nevyplatilo by se vám byt pronajímat. Do třetice si porovnejte ceny nájmu podobného bytu v podobné lokalitě – žádanost místa, stav nemovitosti, jeho velikost, vybavenost a podobně,“ uvádí Jakub Veverka z VideoBydlení.cz.

Orientační ceny nájmu bytu 2 + kk 60 m²: 

  • Ústí nad Labem - 7500 Kč
  • Plzeň - 11 000 Kč
  • Praha - 15 000 Kč
  • Pardubice - 10 000 Kč
  • Brno - 12 000 Kč
  • Ostrava - 8500 Kč

Mimo základní nájem musí nájemník ještě hradit vodné, stočné, plyn, elektřinu a fond oprav. Je na vás, zda tyto položky zahrnete do nájemného, nebo budete chtít platit zálohy zvlášť, což bývá obvyklejší.

3. Proklepněte si ho

Hlavně ve větších městech není až takový problém sehnat nájemníka, ale jak poznat toho správného? Není-li to váš kamarád, nevíte, komu byt pronajímáte. „Doporučuji zájemce prověřit pomocí veřejných seznamů dlužníků, které uvádějí pojišťovny. Dalším takovým seznamem může být insolvenční rejstřík, centrální evidence exekucí či seznam hledaných osob Policie ČR,“ říká Jakub Veverka. Nejjednodušší asi bude využít stránku prověření rizikovosti osob – www.ulovdomov.cz, kde vám osobu „proklepnou“ v sedmi důležitých evidencích. „Zajímavé informace o mnoha firmách i podnikatelích najdete také na www.detail.cz,“ upřesňuje Martin Macháček.

Nestyďte se zeptat potenciálního nájemníka, zda má stálé zaměstnání a kolik vydělává, i to vám napoví.  Je dobré si ho najít i na sociálních sítích.

 

4. Smlouva a kauce

Nájemní smlouvu si nechte připravit právníkem, který dokáže ohlídat, aby v ní byly zakotveny podmínky přistěhování dalších osob, opravy, jak lze, či nelze upravovat byt, vyúčtování energií a jiné služby, důvody zvyšování nájmu i výpověď. Nic nepodceňujte a nezapomeňte se zeptat i na to, zda se s nájemcem náhodou nepřistěhuje i čtyřnohý mazlíček, ať pak nejste překvapeni.

Součástí smlouvy by měl být předávací protokol a fotodokumentace stavu bytu, tím se předejte případným neshodám v budoucnosti. Další důležitou roli hraje kauce, obvykle ve výši 2 až 3 nájmů.

5. I tohle musíte řešit

Nezbytnou součástí úspěšného pronajímání jsou také vaše kontroly nemovitosti a vyhnout se někdy nelze ani problémům s neplatiči. Mnoho lidí se domnívá, že stačí vyměnit zámky, ale tím se dopouští protiprávního jednání. Jestliže nájemník přestane platit a nemůžete se s ním domluvit, řešte to  výpovědí z nájmu.

Nebo si zjednodušte život a pronajímání nechte na realitní kanceláři, s níž uzavřete smlouvu.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Až vše vyřešíte, můžete se těšit na nájemníkyFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Máte byt navíc, nebo naopak sami bydlíte v pronajatém?

Související témata:

Načítám