Hlavní obsah

Dopřejte si! Šťavnatý steak s houbovou omáčkou nemá chybu!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dnešní recept patří milovníkům masa! Když si dáte na jeho výběru i přípravě opravdu záležet, šťavnatý výsledek vám bude tou nejlepší odměnou. Hovězí steak s lahodnou houbovou omáčkou je pravou volbou pro masové nadšence.

Článek

Nejlepší maso na steak je z hovězí svíčkové nebo z roštěnce, vždy je však třeba dbát na jeho kvalitu a čerstvost! Rozhodně dávejte přednost tomu od ověřeného řezníka a zapomeňte na balené. Po pečlivém výběru masa přichází konečně jeho příprava. Náruživým masojedům nemusím podotýkat, že již samotná příprava steaku je zážitkem. A co teprve, když můžete tento skvělý výsledek servírovat!

Hovězí steak s houbovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete: 2 hovězí steaky (ideální výška 2 až 3 cm), 150 g čerstvých hub, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hrstku nasekaného čerstvého tymiánu, 65 ml červeného vína, 180 ml hovězího vývaru, 50 ml 31% smetany, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Hovězí steak o pokojové teplotě potřete důkladně olivovým olejem a polovičním množstvím tymiánu, opepřete čerstvě mletým pepřem. Maso před tepelnou úpravou nesolte, aby z něj sůl nevytáhla zbytečně šťávu. Předem si připravte veškeré ingredience a pokrájejte cibuli i houby, ať se s tím příliš nezdržujete při přípravě omáčky.

Pánev s nepřilnavým povrchem rozpalte na vysoký stupeň a již nepřidávejte žádný tuk. Jakmile je řádně rozpálená, položte na ni oba fláky masa a nechte zprudka zatáhnout. Záleží, jak moc chcete mít maso propečené. Já jsem zvolila střední stupeň čili medium. V tomto případě opékejte maso 3,5 až čtyři minuty z každé strany. Poté ho opatrně přendejte z pánve, přikryjte a nechte odpočinout, aby byl steak dokonale šťavnatý. V žádném případě do masa nepíchejte vidličkou, nebo vám všechna šťáva vyteče a dokonalost steaku bude tatam!

Na stejné pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte na plátky pokrájené houby a chvíli restujte. Poté ochuťte prolisovaným česnekem, zbylou polovinou tymiánu, osolte a opepřete. Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Jakmile se zredukuje, vlijte vývar a nechte přibližně pět minut provařit. Na závěr přidejte smetanu, nechte probublat a případně dochuťte.

Hotové steaky odkryjte, teprve teď je osolte, ovoňte čerstvým pepřem a podávejte přelité houbovou omáčkou.

Tip: Steaky ozdobte snítkou tymiánu. Jako přílohu můžete zvolit opečené brambory nebo lehký zeleninový salát.

Jakou úpravu steaků máte nejraději?

Reklama

Načítám