Hlavní obsah

Dort, který máte za hodinku a půl na stole? Zkuste tenhle oříškový!

Foto: Marcel Rozhoň

Dort jako z cukrárny máte, oslava může začít!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Chystáte oslavu a nestíháte? Upečte rychlý dort, který ale rozhodně není ledajaký. Krémový, oříškový a chutná skvěle! Pak už jen ovoce, lístky máty a budete sklízet ovace!

Článek

Čerstvé ostružiny koupíte běžně v supermarketu i ve večerkách. Pokud je neseženete, můžete použít i mrazené. Zahřejte je v hrnci, rozmixujte s troškou cukru a vanilky a můžete je podávat jako horký přeliv na jednotlivé porce tohoto luxusního oříškového dortu.

Oříškový dort

Na 1 dortovou formu budete potřebovat: 4 vejce, 160 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 2 lžíce zakysané smetany, máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy. Na dohotovení: 500 g mascarpone, 250 g nutelly, nasekané ořechy na zdobení, ostružinový džem podle potřeby, čerstvé ostružiny, lístky máty

Postup: Žloutky utřete s cukrem do nadýchané pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a zakysanou smetanu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalejte do ní těsto a korpus pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím promíchejte mascarpone a nutellu nebo jiný oříškový krém. Upečený a vychladlý korpus podélně prokrojte na tři pláty. První potřete tenkou vrstvou džemu, pak dejte vrstvu krému, přiklopte středním plátem a postup opakujte. Přidejte poslední plát a celý dort potřete zbylým krémem. Nakonec ho posypte nasekanými ořechy a ozdobte ostružinami a lístky máty a nechte chvíli v chladu.

Tip: Pokud chcete krém odlehčit, nahraďte polovinu mascarpone tvarohem.

Pečete dorty? Jaké skvosty vznikají ve vaší kuchyni? My pro vás máme ještě další inspiraci v podobě křehkého citronového koláče nebo dezertů z krupice.

Reklama

Načítám