Hlavní obsah

Dostatek úložných prostor, ale málo nábytku? Takhle to zvládli v tomto bytě

Foto: Josef Neumann (18x)

Foto: Josef Neumann (18x)

Reklama

Interiér švýcarského bytu navrhovaly a realizovaly designérky z velké části „na dálku“ z Česka. Přesto vzniklo i díky osvícenosti klientů dokonalé místo, jehož strohost a čistota dává vyniknout malebnému okolí.

Článek

Byt v Heidenu koupili manželé s tím, že do zdravého prostředí hor budou jezdit relaxovat. Později, až jim to pracovní povinnosti dovolí, by tu rádi trávili ještě více času.

Harmonie s okolním prostředím

„Vše začalo láskou k místu s nedotčenou přírodou, lidmi, kteří nikam nespěchají, a kde dané slovo platí. Region Heidenu nedaleko Bodamského jezera má kromě těchto pozitiv ještě jedno, a to termální lázně, kam s oblibou jezdíme již několik let,“ vysvětluje paní Simona. Hned naproti lázním stojí malý bytový komplex a v něm 120metrový byt s terasou a dvěma balkony.

Dům je zasazen do krásného prostředí plného zeleně a majitelé chtěli, aby s ním souznělo i vybavení bytu. Již z dřívější doby znali práci designérek Jitky Kobzové a Zuzany Wiesnerové ze společnosti Ambience design, k nimž mají důvěru, a proto je oslovili i nyní.

Foto: archiv společnosti

Jídelna je vybavena nábytkem od dánské firmy Skovby s krásným zpracováním a zajímavými detaily, např. pružnou zádovou opěrkou jídelních židlí nebo neviditelným spojem u desky rozkládacího stoluFoto: archiv společnosti

Jediná návštěva v Heidenu

Prvním krokem bylo seznámení designérek se záměrem a prostorem, tedy cesta do Heidenu. „Osobní návštěva je velmi důležitá, protože autenticita místa má na návrh velký vliv. Naší cestě předcházela pečlivá příprava, díky které se nezapomnělo na nic, co by mohlo pozdější práce zkomplikovat. S sebou jsme již měli vzorky materiálů – potahové a dekorační textilie, povrchy nábytkového vybavení či koberce,“ vzpomíná designérka Jitka Kobzová.

Poté už všechny práce, od návrhu dispozice přes šití okenního stínění až po výrobu nábytku na míru, probíhaly na dálku z Česka. „Organizace prací a dopravy i hlídání objednávek bylo komplikované, ne všichni dodavatelé totiž dodržují termíny, a ačkoli počítáme s časovou rezervou, je právě tato část realizace o nervy,“ dodává designérka.

Foto: archiv společnosti

Pohodlná křesla KIM (od 17 475 Kč) jsou v obývacím pokoji dvě, vznikla pod taktovkou Ambience design a svou barevností přispívají k pozitivnímu charakteru prostoruFoto: archiv společnosti

Přírodní materiály a účelnost nábytku

Majitelé si byt přáli zařídit přírodními materiály, dřevem, textiliemi a kovem a zároveň jej nechtěli zahltit vybavením, takže pečlivě zvažovali umístění každého kusu. „Nyní mohu říct, že tu vše má své oprávněné místo jak z estetické, tak i praktické stránky,“ je spokojená paní Simona.

„Přírodní materiály výborně zapadly do konceptu prostoru, který dýchá opravdovostí a odráží povahu lokality. Vzhledem k tomu, že místo slouží k odpočinku, kladli jsme také důraz na jednoduchou údržbu,“ doplňuje designérka.

Foto: archiv společnosti

Oválný konferenční stolek je vyrobený z dubového dřeva, skvěle relaxovat se tu dá i pohledem na plápolající oheň v krbFoto: archiv společnosti

Umělecká díla dotvářejí celek

Výraznými prvky jsou umělecká díla, která si majitelé vybrali u designérkami doporučených autorů. Svou pozitivní energií je oslovil abstraktní obraz Lubora Drgáče, který ozdobil jídelní část, interiéru i manželům na míru pak vznikly kovové plastiky od výtvarnice Christine Habermann von Hoch.

„Tvorbě předcházela komunikace mezi klienty a autorkou. Klientka napsala krásný, až poetický dopis s popisem toho, co pro ně místo samotné znamená a co je do Heidenu přivádí. Tyto informace pak posloužily jako podklad k vytvoření třídimenzionálního obrazu motýlů a stolní lampy, bez kterých by byt neměl takové kouzlo, jaké má,“ říká Jitka Kobzová.

Foto: archiv společnosti

Kovová stolní lampa na televizní komodě pochází z dílny výtvarnice Christine Habermann von HochFoto: archiv společnosti

Nábytek na míru vzdušnému prostoru

Pod taktovkou Ambience design pak vznikal nábytek, který je navržený tak, aby poskytl co nejvíce úložného místa, ale nezahlcoval prostor. „Například komoda v hostinském pokoji slouží při vysunutí desky i jako psací stůl, místo židle je zde taburet, který je zároveň odkládacím stolkem či po rozložení náhradním lůžkem,“ popisuje majitelka.

Spokojená je také s křesly v obývacím pokoji, která svou barevností přispívají k pozitivnímu charakteru prostoru, a s knihovnou se zabudovaným osvětlením. Ložnice je dle jejích slov příjemným pokojem k odpočinku i práci, přičemž skleněný psací stůl nijak nebrání výhledu z okna.

Foto: archiv společnosti

V ložnici se nejen příjemně odpočívá, ale i pracuje. Výhled se jen tak neomrzí, nebrání mu ani skleněný psací stůl, majitelé si velmi chválí krásnou a pohodlnou židli Situs, která ve výhledu působí téměř jako sochFoto: archiv společnosti

Vizitka společnosti

Jitka Kobzová vystudovala obor Bytové návrhářství na Academy for Art Design v Londýně a obor Home Staging na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně věnuje více než dvacet let, po návratu do ČR založila mj. společnost Ambience design, v níž od počátku působí i Zuzana Wiesnerová. Ta absolvovala studia v oboru multimedia a design se specializací na prostorový design. Kvalita je u nich vždy na prvním místě, stejně jako originalita, kreativita, atraktivní design a přátelský způsob práce s klientem. Více na Ambiencedesign.cz.

Co říkáte na přechodný domov ve Švýcarsku? A líbí se vám nevšední umělecká díla?

Reklama

Načítám