Hlavní obsah

Dům pro čtyřčlennou rodinu měl zohlednit její koníčky: Vaření a zahradničení!

Foto: Michal Kudláček (12x)

Hlavní obytný prostor na jižní straně domu je řešen jako jeden celek. Krbem a schodištěm je od jídelní a kuchyňské části oddělen obývací pokoj

Manželé se dvěma dětmi si nechali postavit moderní nízkoenergetický dům nedaleko Pardubic.

Článek

Interiér je maximálně propojený s exteriérem, daří se v něm rostlinám a zdobí ho i obrazy od dcery. Dům u Pardubic pro čtyřčlennou rodinu s odrůstajícími dětmi navrhla architektka Jaroslava Zajícová z ateliéru Archicats ve spolupráci s bývalým kolegou, architektem Marcelem Vondrou.

Majitelé, kteří od počátku přesně věděli, co chtějí, s odborníky úzce spolupracovali a přáli si, aby vznikl vzdušný prostor, kde bude myšleno na jejich dva největší koníčky – vaření a zahradničení.

„Měli jsme představu moderního funkčního domu s rovnou střechou. Na jednom takovém jsme našli reklamu firmy, která jej projektovala, a tak jsme se dostali k paní Zajícové. Po předložení architektonické studie bylo jasné, že jsme naladěni na stejnou notu,“ říkají majitelé.

Limity pozemku

V počáteční fázi, kdy se rodila koncepce domu a promýšlelo se jeho umístění na pozemek, se objevil v podstatě největší oříšek celého projektu. „Parcelace satelitu je velmi nešťastná a pozemek má tvar částečně kruhové výseče, byl již oplocen a pevně stanoven i vjezd a vstup. Zároveň není nijak velký, takže další výzvou bylo docílit požadavku maximálního propojení interiéru s exteriérem při zachování soukromí klientů,“ vzpomíná Jaroslava Zajícová z Archicats.

Se všemi okolnostmi se ale popasovali a vznikl jednoduchý a účelný dům, který se svým výrazem hlásí k současným trendům architektonické střízlivosti a funkčnosti a splňuje nároky na zdravé a moderní bydlení.

Foto: Archiv ateliéru

Vedle vstupu k domu přiléhá uzavřený prostor pro kola a zahradní nábytek, který je řešen jako lehký transparentní objem z luxferových tvarovek. Během realizace se dodělával přístřešek s letní kuchyní a grilem

Vlastní sluneční elektrárna

Koncipován je jako nízkoenergetický, čemuž odpovídá zónování půdorysu, minimální okenní otvory na severní straně a maximální otevření domu k jihu díky velkým francouzským oknům. Navíc je osazen malou sluneční elektrárnou z fotovoltaických článků a vybaven rekuperací. Další vytápění je pak řešeno sálavými panely v barevném skleněném provedení, které jsou zároveň zajímavými interiérovými prvky.

Foto: Archiv ateliéru

Vaření je jedním z největších koníčků rodiny, kuchyň je proto velká a účelná a stala se pulzujícím srdcem domu

Promyšlené zónování

Zastavěná plocha činí 184 metrů čtverečních, užitná pak 165 metrů. „Dům je průnikem dvou hmot, ve spodní části se nachází společné prostory a ložnice rodičů s vlastní koupelnou, v menší horní části ložnice dětí s jejich šatnou a koupelnou. Obě části pak vizuálně propojuje otevřená jižní galerie a vnitřní schodiště umístěné ve středu obytného prostoru,“ popisuje autorka návrhu.

Hlavní obytný prostor začíná obývacím pokojem, který je od otevřené kuchyně a jídelny oddělen pouze tělesem krbu a zmíněným schodištěm. S ním sousedí pracovna, kterou lze pro větší klid zavřít skleněnými posuvnými dveřmi. Účelná velká kuchyň je opravdovým srdcem domu, jídelna je pak otevřená až do horního patra.

Foto: Archiv ateliéru

Velmi dobře se tu daří i pokojovým rostlinám, ostatně zahradničení je druhým velkým koníčkem majitelů. Z obývacího pokoje lze vstoupit na terasu

Zařízení na míru a ve světlých barvách

„Návrh interiéru byla radost, protože u domu, který člověk navrhuje sám, o něm v podstatě přemýšlí už od samotné studie,“ říká architektka. Veškeré zařízení řešili přímo na míru, pouze vybavení pokojů odrůstajících dětí pořídili klienti v Ikea. Přáním majitelů byla kombinace dřeva a bílé barvy, nábytek proto kombinuje bílý vysoký lesk a jasanovou dýhu, ten koupelnový je pak vyroben v červeném lesku.

Celým domem s výjimkou koupelen prochází třívrstvá jasanová podlaha a velmi dobře se tu daří velkému množství květin, které prostor zabydlely. „Výrazným prvkem, který dotváří celkovou atmosféru, jsou pak obrazy, které namalovala dcera majitelů – výtvarnice,“ doplňuje architektka.

Foto: Archiv ateliéru

Schodiště ústí v patře na jižní galerii, z které je přístup do šatny, koupelny a dvou ložnic dětí. Na galerii se dá zároveň posedět uprostřed zeleně

Návrat do města

Přesto, že dům do puntíku splnil představy majitelů a odpovídal tomu, co si vysnili, rozhodli se jej po dlouhém přemýšlení opustit.

„Ukázalo se totiž, že v tak špatném urbanistickém celku, naprosto odtrženém od města, se nedá žít ani v sebelepším domě, proto se rozhodli pro návrat do města. Tím ale naše spolupráce neskončila, nýbrž nabrala nový spád. Tentokrát pro klienty navrhujeme rekonstrukci staršího domu, kde je jediný požadavek – aby poskytoval stejný komfort jako tato novostavba,“ uzavírá Jaroslava Zajícová.

Foto: Archiv ateliéru

Na konci chodby v prvním podlaží je vstup do ložnicové části rodičů s vlastní koupelnou, v předsíni se nacházejí úložné prostory. Autorkou obrazů je dcera majitelů – výtvarnice

Líbí se vám jednoduché moderní stavby? A co říkáte na otevřený interiér?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama