Hlavní obsah

Doteky partnera už vás tolik nevzrušují? Za všechno můžou hormony!

Foto: Profimedia

Ztrácíte zájem o sex, protože vás partnerovy doteky nevzrušují? Může jít o odcizenost ve vztahu, ale také o snížení hormonů, které jsou za milostné prožitky zodpovědnéFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív vám při partnerově pohlazení běhala „husí kůže“ po zádech, ale teď je pro vás fyzický kontakt sice příjemným, ale jinak prázdným gestem? Nelekejte se. Může za to datum vašeho narození!

Článek

„Nechápu, co se stalo. Vždycky jsem si sex užívala, ale teď… Je to takové všední, šedé, stereotypní. Manžel mě pohladí a já skoro nic necítím, i když ještě před pár lety mě mrazilo v celém těle,“ krčí rameny nejmenovaná devětačtyřicetiletá čtenářka. Co se to s ní stalo?

Vrchol sexuálních možností. A co dál?

Kdekdo by její problém vyhodnotil jako běžný – prostě došla šťáva, erotická fascinace se už dávno nekoná, neboť se přihlásilo zevšednění mezi partnery. Jistě, i to se stává, ovšem pocit, že doteky ze strany milence jsou méně intenzivní, může mít původ i někde jinde. Stačí vyšší věk. Kdy je každá žena v ohrožení? Zlom představuje menopauza!

Jedná se o přirozený jev, se kterým se ženy obvykle setkávají okolo padesátého roku věku, i když podle sexuologa Petra Weisse k poklesu hormonů u dam často dochází už v roce pětačtyřicátém. V tomto období přichází na řadu snížení produkce estrogenu a progesteronu, což může mít mimo jiné za následek i to, že doteky nejsou vnímány tak jako dřív!

Foto: Profimedia

Ve vyšším věku libido klesá, ale dá se s tím mnohé dělatFoto: Profimedia

Necitelnost. Nutné zlo?

„Ženské pohlavní hormony, estrogeny a gestageny, jsou nejvíce produkovány vaječníky. Estrogeny zodpovídají za ženské pohlavní znaky, modifikují sexuální cítění, jsou symbolem ženskosti. Do jisté míry nastavují práh a určují míru vzrušivosti,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor s tím, že jmenovaní působí na sexuální spontaneitu.

Jejich nedostatek, třeba právě při přechodu, urychluje stárnutí, sliznice genitálu jsou citlivější a hůře vyživované. Klimakterium je tedy, i z hlediska obyčejného pohlazení, něco jako zlom. Bohužel.

Důležitost intimity zachována

„U mě to tedy tak dramatické nebylo, ale určité věci rozhodně pociťuji,“ popisuje další čtenářka, tentokrát šestapadesátiletá Marie. „Sex je pro mě sice dál příjemný, ale rozhodně se bez něj obejdu. Co se týče konkrétně doteků, tak když nad tím tak přemýšlím, již to není takové to jiskřivé a živočišné pohlazení. Ale i tak se mi to líbí,“ krčí rameny. Proklaté hormony! Nedá se s nimi něco dělat? A třeba ještě dřív než před nástupem klimakteria?

Předbíhat událostem se nevyplácí

„Podávat estrogeny ženám v plodném věku, pravidelně menstruujícím a hormonálně saturovaným, pouze z důvodu zlepšení jejich sexuální aktivity, je nesmyslné, neúčinné a ve svých dopadech může být z onkologického hlediska škodlivé,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor ve své knize Tajemství ženské sexuality. Propadáte panice? Zatím klid, pocuchané nervy si nechte až na později.

„Sexuální prožitek se nutně nemusí po přechodu dramaticky měnit. Ženy s pravidelným sexuálním životem či hormonální substituční léčbou nepozorují při sexu podstatné rozdíly,“ dodává odborník. Ovšem člověk by radši měl počítat s tím horším.

Foto: Profimedia

Jsou ženy, které se po přechodu milují stejně rády jako před ním. Také k nim patříte?Foto: Profimedia

Každému „to“ odměřuje stejně?

Nejen, že některé ženy v období menopauzy reagují méně na doteky a je pro ně těžší vzrušit se, ale erotika v tomto čase už nebývá tolik bouřlivá a v žebříčku hodnot nestojí na prvním místě.

Také se prodlužuje doba nástupu sexuálního vzrušení, zvlhčení pochvy není tak rychlé a někdy ani dostatečné. Orgastický zážitek bývá kratší, intenzita slábne. No co, starší muži zase mají problém s erekcí. Jak by řekl sexuolog Petr Weiss: „Sex, a na to často zapomínáme, je primárně o reprodukci.“

Příroda na potěšení myslela až ve druhé řadě. Pokud na něj náhodou budete myslet v řadě první, a pocítíte, že doteky nejsou tak intenzivní jako dřív, navštivte lékaře, který překontroluje vaši hormonální hladinu a popřípadě zahájí hormonální léčbu. Její účinky se paušalizovat sice nedají, ale obvykle dochází k tomu, že vnímání sexu i doteků jako takových se vrátí na startovní čáru.

A s čím se v posteli perete vy? Napište nám o tom do diskuse!

Načítám