Hlavní obsah

Očkování do Chorvatska nebo Řecka? Nutnost!

Foto: thinkstock

Exotická dovolená bohužel není bez rizikFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeli byste na dovolenou k moři bez krému na opalování? Byl by to zřejmě menší risk než vyrazit bez očkování. Smrtelné nebezpečí totiž čeká nejen v exotických zemích, ale i v Řecku nebo Chorvatsku.

Článek

Smrtelné choroby na vás nemusí čekat jen ve vzdálených exotických zemích, ale i v destinacích, kam jezdí stovky tisíc Čechů „jako domů“, tedy například v Chorvatsku. Co vám tedy kde hrozí a jak se můžete bránit?

V Chorvatsku pozor na klíšťata

„V Chorvatsku často útočí borelióza, klíšťová encefalitida – hlavně v oblastech v horách, v lesích a v kempech,“ upozorňuje MUDr. Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny Havelská v Praze 1.

„Nakazit se můžete při napadení klíštětem, ale i při jeho odstraňování, také při konzumaci nepasterizovaného – nepřevařeného – kozího, případně kravského mléka či z nepasterizovaného sýra," upozorňuje publikace Státního zdravotního ústavu Situace ve výskytu klíšťové encefalitidy do roku 2012 v České republice.

Prevence: Repelenty, rychlé odstranění klíštěte a dezinfekce místa vpichu, opatrnost při vyndavání ostatním, očkování – ve zrychleném režimu ochrana již po 3 týdnech

Foto: thinkstock

V zahraničí si dejte pozor na toulavé psy, mohou mít vzteklinuFoto: thinkstock

V Řecku nehlaďte psy

Zemřít můžete i po jediném pohlazení toulavého psa například v Řecku. Až třetina z nich může mít vzteklinu. Nemoc se šíří slinami nakaženého zvířete a stačí i sebemenší ranka, aby se dostala do vašeho těla. Při jakémkoli podezření na nákazu byste měli do týdne dostat očkování – takže ihned po návratu jděte k lékaři, jinak se naděje na přežití rychle snižuje. Příznakem je brnění, svědění, bolest v místě rány, únava, nechutenství, bolesti hlavy, nespavost, deprese, nervozita, křeče, ochrnutí.

Prevence:Zabránit kontaktu se zvířaty. Očkování v pěti dávkách – ochrana zhruba po měsíci na rok.

Zapomeňte na led

I pokud trávíte dovolenou v pětihvězdičkovém hotelu na břehu moře, vyhněte se pití místní vody a nedávejte si do žádného pití ani led (ten mohou připravovat z místní kontaminované vody). V ledu se můžou vyskytovat bakterie a viry – například břišního tyfu a salmonelózy, které mají chladno velmi rády.

Průjem a bolesti břicha jsou běžnou zkušeností turistů nejen v Egyptě. Pokud tyto obtíže trvají pár dní a zcela odezní, pak je i lékaři berou jako daň za změnu stravy, podnebí, stresové situace, horko. Pokud ale přetrvávají, měli byste po návratu vždy zajít k lékaři. Ideální je jít tam, kde mají zkušenosti s cestovní medicínou, protože některé choroby nemá běžný lékař šanci rozeznat.

Prevence: Vyhnout se místní vodě a potravinám neznámého původu, zvýšená hygiena, při cestování mimo turistické cesty očkování proti žloutence a břišnímu tyfu – asi 600 korun – ochrana na 3 roky.

Foto: thinkstock

Pití se spoustou ledu si na dovolené raději odpusťteFoto: thinkstock

Žloutenka bydlí i v luxusním hotelu

„Nejčastěji si lidé z dovolené přivezou průjmová onemocnění, takzvané cestovatelské průjmy, ale i malárii, horečku dengue, žloutenku typu A. Do zemí s nižším hygienickým standardem doporučuji očkování hlavně proti žloutence typu A, břišnímu tyfu," říká MUDr. Hana Roháčová, primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce v Praze. Žloutenka se zprvu projeví chřipkovými obtížemi (teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost). Pak mohou nastoupit kloubní, kožní a nervové příznaky, následně se přidá svědění kůže, nemocný má tmavší moč a světlou stolici.

Prevence: Důslednější hygiena, očkování, ideálně proti A i B – proti žloutence B můžete nechat naočkovat děti až po dokončení povinného očkování.

Zajímáte se před cestou do zahraničí o možné očkování? Napište nám!

Reklama

Načítám