Hlavní obsah

Dovolená pro samotáře: 6 míst, kde moc lidí nepotkáte

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování je dnes hračka: letenky jsou levnější, pokrytí internetu skoro všude. Ovšem kam se vrtnete, narazíte na davy fotících lidí. Pokud byste se chtěli aspoň jednou v životě vydat do míst, která jsou skoro odříznutá od světa, pak máme pár tipů.

Článek

Sjeli jste Chorvatsko shora dolů, Itálii jakbysmet a pošilháváte po něčem exotičtějším? Můžete si koupit unifikovaný zájezd po perlách Jižní Ameriky nebo Asie, ale kdyby vám i tato varianta připadala příliš „obyčejná“, pak nabízíme výlet za hranice všedních dnů. Do míst, kam jezdí jen opravdu kovaní turisté. Servírujeme vám ochutnávku míst, kde lišky dávají dobrou noc a češtinu nejspíš uslyšíte jen ze svého telefonu (pokud vám bude fungovat).

Tórshavn, Faerské ostrovy

Souostroví umístěné zhruba na půl cesty mezi Norskem a Islandem jsou sice autonomním územím Dánska, ale na rozdíl od své státní matky nepatří do Evropské unie. Faeřani navíc tvrdí, že jejich hlavní město Tórshavn (čte se Toušhaun) je nejmenším svého druhu na světě s dvanácti tisíci obyvateli. Ostatně na celých ostrovech jich potkáte jen okolo padesáti tisíc. Zato ovcí byste napočítali o třicet tisíc víc! A kdybyste se na Fareské ostrovy vydali 29. července, vězte, že s místními oslavíte státní svátek. Jen si raději nechte ujít tradiční lov velryb, protože byste mohli narazit na nebývalý odpor ochránců přírody.

Foto: Roland Zihlmann, Shutterstock.com

Kolem městečka Tórshavn potkáte víc ovcí než lidí. Faerské ostrovy leží mezi Islandem a NorskemFoto: Roland Zihlmann, Shutterstock.com

Cookovy ostrovy

Toto souostroví v Tichomoří zahrnuje celkem 17 ostrovů a některé od sebe dělí i 1500 kilometrů. Kdybyste se chtěli vydat na malý atol zvaný Palmerston, pak na dvou kilometrech čtverečních narazíte na zhruba 60 osob. Všichni jsou pokrevně spříznění, protože v roce 1863 sem dorazil William Marsters se čtyřmi ženami a sedmnácti potomky, jejichž následovníci zde žijí dodnes. Podle všeho jsou na ostrově jen dvě telefonní linky a několikrát do roka přijíždí zásobovací loď z Austrálie. Nejspolehlivější cestou, jak se dostat na toto odlehlé místo, je jachta – i tak vám to bude trvat zhruba dva dny, když vyrazíte z hlavního ostrova Rarotonga, kam pravidelně létají letadla.

Foto: Przemyslaw Skibinski, Shutterstock.com

Průzračné moře, západy slunce jako z pohlednic a ticho, to vás čeká na ostrově PalmerstonFoto: Przemyslaw Skibinski, Shutterstock.com

Čhangtang, Tibet

Náhorní plošina, kde se rozprostírá přírodní rezervace stejného jména je právem označována za střechu světa. Vždyť průměrná zdejší výška je pět tisíc metrů nad mořem. Žije zde jeden z posledních skutečně nomádských, tedy kočovných národů zvaný Changpa. Ovšem abyste měli tu čest je poznat, musíte si nejprve vyřídit u čínské samosprávy velmi špatně dostupné povolení, zaplatit několik tisíc dolarů a pak… čekat, jestli vám vyhoví.

Foto: Puripat Lertpunyaroj, Shutterstock.com

Jezero Tso Moriri v tibetském Čhangtangu. V oblasti žije jeden z posledních kočovných kmenů na planetěFoto: Puripat Lertpunyaroj, Shutterstock.com

Ostrov Hashima

Je jedním z 505 neobydlených japonských ostrovů a tvarem připomíná bitevní loď. To však není tím hlavním, co by sem lákalo zvědavé turisty z celého světa. Ostrov byl od konce 19. století do roku 1974 využíván pro těžbu uhlí z moře a na ploše šesti hektarů se tísnilo ve svých příbytcích až pět tisíc lidí. Ti však po uzavření dolů opustili své domy a betonová džungle polorozpadlých domů je dnes obrazem města duchů.

Část ostrova byla nejprve přístupná jen pro novináře, pak správní orgány vybudovali novou cestu dlouhou 220 metrů, po které se mohou zatím jen procházet přijíždějící turisté. Počítá se s postupnou obnovou ostrova, tak jestli chcete vidět strašidelné ruiny, ve kterých se mimo jiné točila bondovka Skyfall, pak si s návštěvou raději pospěšte.

Foto: motive56, Shutterstock.com

Jsou vám ty strašidelné ruiny povědomé? Na ostrově Hashima (japonské souostroví) se točila bondovka SkyfallFoto: motive56, Shutterstock.com

Tristan de Cunha v souostroví Svaté Heleny

Nevede sem žádná letecká linka, nestaví zde ani zámořské lodě. Pokud se i přesto dostanete na tento ostrov, potkáte jen zhruba 270 osob, které nesou celkem 8 příjmení. Pro celou populaci stačí jen jeden policista a lékař. Ostrov však funguje relativně nezávisle na Britském společenství, takže většina místních má kromě svého zaměstnání ještě nějakou společenskou úlohu v samosprávě. Pokud tedy neúřadují, s velkou pravděpodobností obchodují s pamětními mincemi nebo kuriózními poštovními známkami.

Foto: Darrin Henry, Shutterstock.com

Na svaté Heleně strávil v izolaci svých posledních šest let Napolen. Nikdy tam nebyl nával. I dnes stačí na celý ostrov jeden lékař a jeden policistaFoto: Darrin Henry, Shutterstock.com

Ittoqqortoormiit, Grónsko 

Název této osady na východě Grónska se vám asi napoprvé nepovede vyslovit, ale to neznamená, že toto odlehlé místo nestojí za návštěvu! Máte-li rádi chladnější klima, vydejte se sem už jen proto, že uvidíte na vlastní oči největší a nejširší fjord na světě, Scoresbyho záliv. Žije zde zhruba 400 obyvatel, kteří využívají jednu školu, nemocnici a evangelický kostel. Nesmíme však zapomenout na nespočet zvířecích obyvatel. Od polárních lišek, medvědů a narvalů až po mrože a velryby.

Foto: Adwo, Shutterstock.com

Osada na východě Grónska, kde narazíte na spoustu zvířat, od medvědů po velrybyFoto: Adwo, Shutterstock.com

Nalákali jsme vás na exotický výlet? 

Reklama

Související témata:

Načítám