Hlavní obsah

Tajemná místa Česka, která zamávají s alergií i neplodností

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Milujete výlety po Česku a trápí vás občas nějaký zdravotní problém? Spojte příjemné s užitečným! Vydejte se nejen za poznáním a příjemným objevováním, ale i za zdravím. Spousta skvělých výletních míst nabízí nejen krásy všeho druhu, ale i zdravotní benefity.

Článek

Jistě máte i vy oblíbená místa, kde se cítíte mimořádně dobře. Možná je to svěžím ovzduším, krásným výhledem nebo atmosférou či vzpomínkami, které bývají s takovými lokalitami spojené. Chcete je rozšířit? Našli jsme na mapě několik zajímavých oblastí, které lákají svým mimořádným vlivem na zdraví. Když tam vyrazíte na výlet, potěšíte nejen ducha, ale utužíte i tělesnou schránku.

Pro alergiky i astmatiky: Karlova Studánka

Nedaleko nejvyšší moravské hory Praděd (1491 m n. m.) leží malebné lázně Karlova Studánka. Patří k obcím s nejčistším ovzduším v republice a s dýchacími potížemi se sem jezdí léčit ostravští horníci i dětští astmatici z Číny. Ozdravné je nejen popíjení minerálních pramenů, ale i výlety po okolních Jeseníkách – rozhýbají vás a uleví průduškám i plícím. Karlova Studánka může být výchozím bodem k výstupu na Praděd, krásná je turistická stezka podél Bílé Opavy. A kdo má rád tajemno, neměl by minout pověstné Petrovy kameny.

Foto: Kojin, Shutterstock.com

V Karlově Studánce najdete hned několik uhličitých pramenů. Nejpohodlněji si vodu načepujete v lázeňské budově Libuše (na foto) nebo v Pitném pavilonu, který stojí hned u hlavní silnice a pohodlně si k němu dojedete i autem, chcete-li si třeba načepovat vodu do lahví do zásobyFoto: Kojin, Shutterstock.com

Horší trávení: Karlovy Vary

Trápí vás poruchy zažívání? Vydejte se do Karlových Varů. Léčivé prameny jsou zde volně přístupné na hlavní třídě na nábřeží říčky Teplé. Až si užijete promenádu s typickým porcelánovým pohárkem, naberte si minerálku do lahví. Konzumujte ji po menších dávkách a dlouhodobě. Některé prameny seženete i balené v obchodech (např. Mlýnský pramen). „Využít můžete pitnou kúru, která se užívá v případě obtíží s trávicím traktem v lázeňských zařízeních. Pijte asi 200 mililitrů velmi silně mineralizované karlovarské vody 20 až 40 minut před hlavními jídly,“ radí Pavel Kohout, primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze.

Obecně platí, že teplejší prameny trávení spíše klidní a chladnější pomáhají proti zácpě. S nimi tedy opatrně, chystáte-li se na delší výšlap.

Kromě samotné kolonády se můžete lanovkou vydat na rozhlednu Diana. Nedaleko ní najdete Motýlí dům s živými motýly, cestou dolů do města nesmíte minout romantické altánky a vyhlídky, včetně pověstného Jeleního skoku se sochou kamzíka.

Foto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Většinu pramenů najdete na hlavní karlovarské promenádě, lemované dobovými budovami. Ozdobou je dřevěná, bohatě vyřezávaná Tržní kolonádaFoto: Boris Stroujko, Shutterstock.com

Toužíte-li po miminku: České středohoří 

Jste unaveni po zimě a ještě nemáte ideální turistickou formu? Místo do hor zamiřte do malebných měst – třeba v Českém středohoří. Lákají nejen pamětihodnostmi a naučnými okruhy, ale i sítí minerálních pramenů s alkalizačními účinky.

Bílinská kyselka v Bílině se doporučuje těhotným a ženám, které plánují miminko. Klidní zažívání, podpoří látkovou výměnu, dodá důležité minerály, pomáhá při pálení žáhy a léčí se jí dna, diabetes a revmatismus. Popíjejte ji při procházce městem, pokochat se můžete zámkem i rozlehlým lesoparkem.

Bílinskou kyselku, Rudolfův pramen či Zaječickou hořkou, minerálky rovněž z této lokality, pohodlně seženete i v obchodech. Zato pro pramen Luna musíte zajet přímo do Loun – najdete ho v jižní části města u silnice na Rakovník. Pomáhá léčit žaludeční vředy, střeva, játra, kožní choroby či artrózu a je to alkalická kyselka s největší mineralizací u nás. V Lounech vás určitě zaujme historické centrum se zachovalými hradbami a branami. Vydat se můžete i na vrch Oblík či Raná a obdivovat zdejší přírodu.

Foto: Sasenki, Shutterstock.com

Budova stáčírny Bílinské kyselky je jen pár kroků od nádraží. Najdete zde veřejný pramen, v podnikové prodejně pak i další příchutě kyselky, obohacené o byliny a určené na konkrétní zdravotní potíže, třeba přetížená játra nebo žaludekFoto: Sasenki, Shutterstock.com

Nevyrovnanost i stres: Panenský Týnec

Čistota ovzduší nebo složení minerálek se dají snadno změřit, na některé lokality je ale věda krátká. Jedním z nich je ruina chrámu Panny Marie v Panenském Týnci. Citlivější povahy zde zaznamenávají mimořádnou energii, která prý umí utlumit deprese, psychické obtíže, dokonce i sebevražedné sklony. Alternativní medicína tu doporučuje častý pobyt i pacientům po mozkové obrně, mrtvici nebo úrazech hlavy.

Asi není potřeba pátrat, v čem tkví zvláštní vliv tohoto místa. „Je to spíše naše víra v uzdravení, která nejvíce zafunguje, pokud na takové léčivé místo dorazíte,“ vysvětluje psychoterapeutka Alžběta Protivanská a dodává: „Umím si představit, že už jen fakt, že si uděláte volno, odjedete někam do přírody a tam se o vás hezky starají, působí dobře na psychiku. A právě role psychiky se ukazuje v procesu léčení a vyléčení jako čím dál výraznější faktor.“

Foto: siloto, Shutterstock.com

Do Panenského Týnce zamiřte klidně sami. Umožní vám to se zklidnit a nechat na sebe intenzivněji působit magičnost tohoto místaFoto: siloto, Shutterstock.com

Na jakých místech se spolehlivě uleví vám?

Reklama

Načítám