Hlavní obsah

Léčba mořem! Tahle místa jsou nejlepší, když vás trápí lupénka nebo ekzém

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Lupénku můžete léčit různě. A někdy to může být i velmi příjemné! Jestli plánujete dovolenou nebo prázdninový pobyt, zkuste se poohlédnout po destinacích, které prospějí vaší namáhané kůži. Tady se vám bude líbit!

Článek

S lupénkáři je to někdy jako na horské dráze. Toto nezřídka dědičné onemocnění o sobě několik týdnů i měsíců nemusí téměř dávat znát, pak ale přijde stres, infekce nebo jakýkoli jiný spouštěč a problémy jsou zase tady.

Lupénka bývá nevyzpytatelná – také proto, že často může být velmi úzce navázaná na psychiku. Tudíž dovolená v krásném zdravém prostředí může být balzámem nejen pro tělo, ale i pro duši. Kam se vydat?

1. Mrtvé moře v Izraeli

„Rozhodně mohu doporučit Izrael a Mrtvé moře, kde je voda opravdu silná a je zde k dispozici i bahno, kterým se lze natírat a nechat působit na pokožku. Složení minerálů a mikro- a makroprvků ve vodě Mrtvého moře působí na lidské tělo hojivě a regeneračně,“ popisuje Lenka Čejková, všeobecná zdravotní sestra a odbornice na lupénku z Carun Pharmacy.

„Voda Mrtvého moře efektivně pomáhá při problémech, jako je lupénka, alergie, ekzémy různého původu, také zlepšuje krevní obraz, látkovou výměnu, vzhled a pružnost pokožky a v neposlední řadě zklidňuje podrážděný nervový systém,“ dodává Lenka Čejková. Právě z těchto důvodů je tato oblast jednou z nejčastějších voleb nejen lupénkářů.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvé moře v Izraeli je velmi častým cílem cesty nejen pacientů s lupénkou či závažným ekzémemFoto: Profimedia.cz

2. Modrá laguna na Islandu

Jedny z nejkrásnějších přírodních termálních lázní světa jsou na Islandu. Voda zde dosahuje teploty až 39 °C a je bohatá na minerály, oxid křemičitý a síru. Její blahodárné účinky nejvíce pocítí právě pacienti s lupénkou, zlepšení si často všimnou již po prvním koupání.

K Modré laguně mimo jiné náleží i výzkumné centrum, které se zabývá léčbou lupénky a dalších kožních chorob pomocí minerálních látek.

Foto: Profimedia.cz

K Modré laguně náleží i výzkumné centrum, které se zabývá léčbou kožních chorob pomocí minerálůFoto: Profimedia.cz

3. Ibiza a Formentera, Španělsko

„Za sebe mohu určitě ještě doporučit Ibizu a speciálně Formenteru. V těchto místech je velmi čistý vzduch a nazývá se Karibikem v Evropě, protože má absolutně bílý písek a křišťálovou vodu, která opět velmi dobře působí na postiženou kůži. Baleárské ostrovy se jmenují podle borovic, které na ostrově jsou, takže je tam opravdu čisto a úžasný vzduch,“ uvádí Lenka Čejková.

Foto: Profimedia.cz

Baleárské ostravy se pyšní nejen krásným mořem, ale i výjimečně čistým vzduchemFoto: Profimedia.cz

4. Další blízké destinace

Jestli neplánujete cestovat na míle daleko nebo máte zrovna omezený rozpočet, stále nějaké možnosti existují. V první řadě pomůže jakékoliv moře. Moře totiž obecně bývá velmi prospěšné na nejrůznější kožní problémy. Koupání v mořské vodě a přiměřený pobyt na slunci může zásadně pomoci. Když nemůžete cestovat daleko, volte bližší lokality. Například i Chorvatsko či Řecko lupénkářům pomohou.

Vniveč ale nepřijde ani cestování po Česku. I u nás se nacházejí specializované léčebné lázně, které mohou pomoci: na lupénku se zaměřují například Konopné lázně ve Volarech nebo Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové.

Jaké přípravky uleví při lupénce?

Foto: archiv firmy

Dermokosmetika Epiderma obsahuje 7-dehydrocholesterol, který se aktivuje sluncem a metabolizuje se v kůži na vitamin D – ten patří v současnosti k nejúčinnějším přípravkům v terapii lehké až středně těžké lupénky. Cena za bioaktivní šampon při lupénce (200 ml) 458 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Dr. Michaels krém (50 g) obsahuje aktivní složky přírodního původu (rostlinné silice a extrakty, rostlinné oleje, oxid zinečnatý), které byly pečlivě namíchány, aby přinesly úlevu při stavech projevujících se svěděním, zánětem a suchostí pokožky. Cena 840 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Konopná koupel Carun (250 ml) byla vyvinuta pro první konopné lázně ve střední Evropě, které se nacházejí na Šumavě ve městě Volary. V konopných lázních se tato koupel užívá zejména při lupénce, kdy regeneruje a zklidňuje pokožku a ulevuje od svědění. Cena 220 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Hojivá mast Huminotherapy (50 ml) obsahuje huminové látky, tedy přírodní látky obsažené v rašelině či hnědém uhlí, které napomáhají k rychlejší regeneraci kožních buněk a usnadňují hojení. Cena 183 KčFoto: archiv firmy

Navštívili jste již některé z těchto míst? Pomohl vám pobyt zlepšit stav kůže?

Reklama

Související témata:

Načítám