Hlavní obsah

Kov, plast nebo dřevo? Jaký materiál je u zahradního nábytku nejvhodnější?

Foto: Profimedia

Potřebujete nový zahradní nábytek? Poradíme, jak ho vybratFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete nový nábytek na zahradu, terasu nebo balkon? Pak byste měli zvážit, jaký materiál bude pro vás ten pravý. Poradíme vám a představíme klady i zápory těch nejběžnějších!

Článek

Právě materiál určuje, jak budete muset nábytek ošetřovat, jak se s ním bude manipulovat a jestli ho musíte na zimu schovat. Ulehčíme vám výběr a představíme klady a zápory nejběžnějších materiálů, z nichž se zahradní nábytek vyrábí.

Plast se snadnou údržbou

Materiál s dlouhou tradicí, ale i všelijakou pověstí pocházející z dob bílých plastových křesílek.

Klady: Levný, větší barevná škála, lehký, čili se s ním snadno manipuluje. Nepotřebuje žádnou údržbu, stačí občas otřít vlhkým hadrem. Nevadí mu déšť.

Zápory: Náchylnější k mechanickému poškození – není vhodný pro nerovný terén. Čím levnější plast si pořídíte, tím méně bude odolný vůči teplu, zimě a UV záření. Může brzy zkřehnout a praskat. Plast není moc stabilní. Pokud chcete tyto zápory eliminovat, investujte do masivního plastu.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Souprava Corfu, Nábytek Forliving, souprava z lisovaného plastu imitující umělý ratan, snadná údržba, hmotnost 30 kg, cena 6720 Kč. Křeslo Vago, Ikea, plast odolný vůči blednutí a UV záření, cena 599 KčFoto: archiv firem

Umělý ratan je krásný a pohodlný

Náhražka přírodního materiálu, který je sice krásný, ale velmi náročný na údržbu a používá se spíš na nábytek do interiérů.

Klady:Je odolný, pružný, čili pohodlný, nepotřebuje skoro žádnou údržbu, jen na zimu schovat pod plachtu. Je lehký, takže se s ním snadno manipuluje, ale má dobrou nosnost – i proto, že má většinou kovovou kostru. Výhodou je vybrat takový, kde je z pevného hliníku, aby nerezivěla.

Zápory: Je dražší – cena určuje kvalitu. Pozor na protržení či proříznutí jednotlivých vláken, protože pak se už většinou nedá zachránit. Odborníci varují před nábytkem z umělého ratanu s dřevěným rámem, protože je méně kvalitní.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ratanová jídelní souprava Dark, Nábytek Forliving, aluminiová konstrukce a kvalitní umělý ratan, stabilní a odolný, cena 9600 Kč. Sestava Capriolo V, LTC, duralová konstrukce, kvalitní umělý ratan, sklo stolu tvrzené, cena 14 990 KčFoto: archiv firem

Kov hodně vydrží

Kov je synonymem pevnosti, stability a dlouhověkosti. Za to si jistě rádi připlatíte.

Klady:Nábytek z kovu je stabilní. Abyste se s ním tolik nenadřeli, můžete zvolit ten z odlehčeného kovu nebo hliníku – je stabilní, odolný, lehký a nepodléhá korozi, velmi dlouho vydrží – navíc se ani tolik nezahřívá na slunci. Kovové materiály jsou většinou ošetřeny tak, aby déle odolaly korozi.

Zápory: Je nutné ho za čas ošetřit proti korozi, až na výjimky nebývá moc skladný. I tady musíte sledovat kvalitu – i výše vychválený hliník může zklamat, pokud nakoupíte velmi levnou a „tenkou“ variantu z tržnice. Kov se na slunci zahřívá a v chladu studí, čili se neobejdete bez polstrů – ostatně i proto, že samotný není až tak pohodlný. Právě proto se často kombinuje s dřevem. Tyto zápory neplatí pro novinku – tahokov, kovovou mřížku, která je velmi odolná, bezúdržbová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sestava Plzeň, Zahradní centrum Vrkoč, kov, stolní deska lazurovaná, cena 9990 Kč. Kvalitní zahradní set Horace 2, MT nábytek, hliník s práškovou barvou, stohovatelné židle, stůl má nastavitelné nohy, cena: 6294 KčFoto: archiv firem

Dřevo pro klasiky

Klasika, která u mnohých z vás zatím vítězí. Ale i tady je potřeba nenechat se zlákat příliš nízkou cenou.

Klady: Dřevo je bytelné, krásné, příjemné na dotyk, nestudí, nepálí. Odolnost zvyšuje ošetření – tedy vybírejte to barvené, mořené, voskované nebo napuštěné olejem. Nejodolnější jsou exotické druhy – eukalyptus, akát, teak. Novinkou je takzvané pečené dřevo. „Tepelně modifikované dřevo je zahříváno 60–215 °C. Na trhu ho najdete například pod označením ThermoWood. Metoda byla vyvinuta ve Finsku a nábytek z takto upraveného materiálu je vhodný i do velmi náročných podmínek a má dlouhou životnost,“ říká Lukáš Římský z e-shopu Prokom R s.r.o.

Zápory: Je dražší, potřebuje pravidelnou údržbu – i ty nejodolnější druhy. Většinou ho na zimu musíte dát do sucha. Platí, že čím kvalitnější dřevo, tím těžší, čili se s ním hůř manipuluje. Nebývá skladný.

Foto: archiv firem

Na foto zleva: Dřevěný zahradní nábytek SET L1, Prowood, finská borovice upraven technologií ThermoWood, cena: 16 299 Kč. Houpací lavička, Bloomingville, dřevěná, černě lakovaná, dvoumístná, rozměr: 117 x 104 x 102 cm, cena 12 529 KčFoto: archiv firem

Jaký nábytek stojí na vaší zahradě nebo terase? Napište nám!

Reklama

Načítám