Hlavní obsah

Drogy: Nám se to stát nemůže?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rodiče před hrozbou zavírají očiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se o drogách mluví a píše čím dál víc, mnozí rodiče pojmou ohledně svých dětí podezření, až když je pozdě a potomek propadne závislosti. A začne úmorný kolotoč problémů, stresu a nervů.

Článek

Marcela zpětně žasne, jak mohla být tak naivní. Její syn Matěj postupně přestal chodit na basketbalové tréninky, začal zanedbávat školu, vracel se pozdě domů. Pokaždé měl nějakou výmluvu, tvářil se kajícně. „Dokonce ještě když mi začal brát peníze, věřila jsem mu, že je chtěl půjčit kamarádovi nebo si potřeboval něco koupit. Že by si mohl pořizovat drogy, mě vůbec nenapadlo," líčí dlouhodobé martyrium Marcela. Mnozí rodiče jsou na tom podobně jako ona. Prostě si příčinu problémů nedokážou připustit.

I přílišná kontrola škodí

„Mnohé děti a dospívající, kteří začnou s drogami, se původně dobře učili, měli spoustu koníčků, takže se rodičům zdá nemožné, že by propadli drogám. Přitom právě ztráta zájmů je jedním z prvotních signálů," konstatuje psychoterapeut Radim Bouška. „A když se vám začnou ztrácet peníze, nelze si cokoli zastírat," dodává.

Podobně ale mohou dopadnout i rodiče, kteří své děti nepřiměřeně přísně nebo úzkostlivě kontrolují. „Myslí si, že díky takové péči a dozoru se riziku vyhnou. Někdy to ale vede k o to větší tendenci uniknout, může to být i podvědomá snaha potrestat rodiče za nedostatek důvěry a svobody," vysvětluje odborník.

Změňte prostředí

Kromě odvykací kúry a následné terapie je vhodné, aby drogově závislí alespoň na čas změnili prostředí. „Obětujte dny dovolené a odjeďte se synem či dcerou třeba na měsíc na chalupu nebo někam do přírody, mimo jejich dosavadní kontakty," doporučuje doktor Bouška.

Marcela dokonce na doporučení psychologa přestěhovala na rok Matěje ke svému bývalému manželovi do malého města. „Ocitl se v nové škole, kde byly děti z podstatně chudších poměrů, než byli jeho bývalí kamarádi. Ti měli pocit, že si mohou dovolit úplně všechno. Můj exmanžel dokázal i to, že se Matěj vrátil ke sportu," popisuje své zkušenosti Marcela.

Nepodceňujte varovné signály

„Nejčastější chybou rodičů je domněnka, že pokud nevidí své dítě zjevně zfetované, zdráhají se uvědomit si riziko drog. Navíc mladí lidé dokážou vůči okolí působit normálně, přitom se jejich závislost prohlubuje," zdůrazňuje Radim Bouška.

Prvními signály vznikající závislosti je ztráta zájmu o školu a koníčky. Varující je, když se dotyčný stává stále víc nespolehlivý, nedodržuje dohody, porušuje sliby, vytáčí se, když se snažíte s ním rozumně promluvit. Zároveň bývá přehnaně aktivní - nemá dostatečnou potřebu spánku nebo je naopak neustále unavený. Typické jsou také změny ve stravovacím režimu - lidé „na drogách" jí málo, hubnou, někdy závislost může být provázena občasnými návaly „žravosti".

Neváhejte s řešením!

Jak odborníci potvrzují, včasné rozpoznání příznaků drogové závislosti je největší šancí na rychlé uzdravení. „Pokud se jedná o mladé lidi, jejich organismus je velmi obranyschopný, takže je obrovská šance je z tohoto průšvihu vytáhnout. Rodiče by měli usilovat o změnu životního stylu a prostředí. Po dohodě s psychologem nebo psychiatrem je záhodno zahájit profesionální terapii," dodává doktor Bouška.

Kam se obrátit

V podstatě v každém větším měste dnes existují poradny a centra, která se zabývají službami pro drogově závislé. Jejich výčet by byl nekonečný, takže stačí zadat na internetu klíčová slova. Názvy těchto center jsou sice v některých případech dostatečně vypovídající (Centrum protidrogové prevence a terapie, Centrum léčby drogových závislostí apod.) Často ale ze samotného názvu není zřejmé, že se jedná právě o tuto problematiku (Darmoděj, Cesta Řevnice, K- centrum...).

V krizových situacích - pokud má dotyčný agresivní nebo sebevražedné sklony nebo je jinak takzvaně mimo, je nejlepší odvést ho rovnou do nejbližší psychiatrické léčebny, eventuálně volat záchrannou službu.

Reklama

Související témata:

Načítám