Hlavní obsah

Dům, kde se z obýváku vstupuje rovnou do bazénu. A ty výhledy na řeku!

Foto: Jiří Weinzettl (16x)

Dům s obytnou plochou 175 metrů čtverečních umístili do rozšiřující se části zahrady s trojúhelníkovým půdorysem

Čtyřčlenná rodina toužila po bydlení, které by bylo v harmonickém propojení s okolní přírodou. Netradiční dům na konci města jejich přání splnil dokonale.

Článek

Návrh rodinného domu v Hluboké nad Vltavou vznikl v roce 2009, k jeho realizaci došlo během let 2014 a 2015. Majitelé pozemku oslovili Jiřího a Barboru Weinzettlovy ze studia Atelier111 architekti, s nimiž se znali již dlouhou dobu, a společně se pustili do třídění nápadů, přání a požadavků.

„Na začátku byla těch přání spousta, architekti si proto s každým členem rodiny popovídali, aby zjistili, jak chceme opravdu bydlet. Když nám pak předložili finální návrh, byli jsme velmi spokojeni,“ vzpomíná majitelka domu.

Intimní i společenská zahrada

Parcela poměrně úzkého trojúhelníkového půdorysu se nachází na konci klidné příměstské čtvrti. Za ní, severovýchodním směrem, následuje už jen prudký svah a krásný výhled do údolní nivy koryta Vltavy. Dům postavili do rozšiřující se části, nikoli však na její samotný okraj, a rozdělili tak zahradu na dvě zóny, které se liší atmosférou, a tím pádem i způsoby využití.

V přední části si majitelé a jejich přátelé užívají odpolední zábavu u bazénu i večerní západy slunce nad siluetou hlubockého zámku, zadní část je intimnějším místem, kde se mohou plně ponořit do krásné okolní přírody a vnímat všechny její barvy, zvuky a vůně.

Foto: Archiv atelieru

Čistou nohou mohou přímo z domu vstoupit do bazénu na zahradě

Ve spojení s přírodou

Jedním ze základních přání bylo maximální propojení interiéru s exteriérem, což se architektům podařilo na výbornou. Panoramatické výhledy se staly významným interiérovým prvkem, a to zejména ve spodním patře domu. „Naše očekávání byla v tomto směru splněna, ba i překročena. Je úžasné vařit a pozorovat přitom kočky, straky, srnky nebo třeba sněhuláky na zahradě,“ pochvaluje si paní domu.

Majitelé jsou spokojení také s přístupem „suchou nohou“ z obývacího pokoje přímo do bazénu na zahradě, zatímco architekti mají radost z „vychytávky“, kterou se jim podařilo začlenit do hlavního obytného prostoru. Jedná se o prostorově oddělitelné zákoutí, jakousi skříň, která je určena pro vykonávání domácích prací i uschování všech k tomu potřebných věcí. „Po většinu času tak může být rodina pohromadě, a když například dorazí návštěva, stačí skříň zavřít, a je uklizeno,“ vysvětluje architekt Jiří Weinzettl.

Foto: Archiv atelieru

V obývací části zaujme velká kožená pohovka, pohodlná křesla Poäng i černohnědý konferenční stolek Vejmon s policí na časopisy (obojí Ikea)

Interiér v přírodním duchu

V přízemí se kromě hlavního obytného prostoru a místností podružných funkcí nachází i ložnice a koupelna rodičů. Dětské pokoje, druhá koupelna a terasa jsou pak umístěné o patro výš. „Současný dispoziční návrh představuje kompaktní dům pro čtyřčlennou rodinu, pouhým přepažením v chodbě za schody lze však docílit toho, že se z druhého podlaží stane samostatná bytová jednotka,“ dodává architekt.

Foto: Archiv atelieru

Ve skříni je důmyslně skryt prostor na ukládání pracovních pomůcek i místo pro domácí práce, jako je žehlení

Co se týká interiérového vybavení, vybírali majitelé vše ve spolupráci s architekty. „Zpočátku jsem sice měla tendence prosazovat svoje nápady, ale naštěstí se mnou měli dost trpělivosti, aby mi vysvětlili a ukázali, že můj nápad není zas až tak super. Později už jsem víc a víc věcí nechávala na nich a rozhodně toho nelituji. Mají víc zkušeností, dokážou věci lépe vidět a dnes musím uznat, že právě ty návrhy, ze kterých jsem byla možná trochu v rozpacích, dopadly ve skutečnosti skvěle,“ říká majitelka domu.

Barevně ladili interiér do neutrálních a přírodních tónů, využili rovněž přírodní materiály, zejména dřevo. Výrazným prvkem přízemí je kuchyňský ostrůvek s ladným zaobleným tvarem, který v sobě skrývá úložné prostory, a nabízí tak při vaření plný komfort. Celé přízemí pak ještě více sjednocuje velkoformátová keramická dlažba s integrovaným podlahovým vytápěním.

Foto: Archiv atelieru

V každém ze dvou pater je samostatná koupelna a toaleta, tu v horním patře obložili antracitovou mozaikou

Co říkáte na dům s netradičním tvarem? Líbí se vám propojení s okolní přírodou?

ynezorPumanzeSaNyknalC