Hlavní obsah

Dům postavený za týden? Pořiďte si kontejner!

Foto: Quik Build LLC

Řekli byste, že tento moderní interiér se nachází uvnitř obyčejného kontejneru?Foto: Quik Build LLC

Reklama

Chata, garáž nebo rodinný dům, připravený k nastěhování za týden. U nás jde většinou o nouzové řešení, ale ve světě jsou stavby z obytných kontejnerů populární záležitostí – běžně z nich vznikají veřejné instituce, školky i byty a v luxusním domě z unimobuněk žije také známý americký architekt. Jaké jsou přednosti i nedostatky kontejnerů?

Článek

Kdykoli k němu můžete nějakou tu místnost přistavět nebo ubrat. A to nejlepší? Stojí až o polovinu méně než zděná stavba!

Jeden dům, desítky řešení

Stavebnice z unimobuněk umožňují skládat nepřeberné množství variant interiéru, podobně jako když si hrajete s kostkami lega. Řada lidí si tuto hru pro dospělé zamilovala – v neobvyklém dvojdomku uprostřed idylické přírody bydlí například americký architekt Adam Kalkin, v přístavní londýnské čtvrti Docklands zase stojí velmi působivé městečko, postavené z vyřazených přepravních kontejnerů. V Německu se z nich stavějí pečovatelské domy, koleje, školky i obchody. U nás se jim velmi podobá Freedomek – dům za 750 000 korun.

Foto: Contimade.cz

Rekreační chata může k vám na pozemek přijet autem hotová, stačí jen napojit na sítě!Foto: Contimade.cz

K nastěhování za pět dní

Obytné kontejnery nemusí sloužit jen jako ubytovna pro dělníky na staveništi. Díky možnosti jednotlivé moduly různě kombinovat a upravovat můžete mít na připraveném, zasíťovaném pozemku během pěti dnů chatu nebo dům s omítnutou fasádou, pěknými dřevěnými eurookny a sedlovou střechou. Nikdo nepozná, že jde o obyčejnou stavební buňku a celý proces je ve srovnání s klasickou stavbou až neuvěřitelně rychlý. „Kontejnery ze samonosných ocelových konstrukcí nevznikají na parcele, ale v továrních halách. Výroba tedy nezávisí na počasí, nezatěžuje okolí prachem a hlukem a odpadají mokré zdicí procesy,“ vysvětluje stavební manažer Jaroslav Aulický.

Foto: Quik Build LLC

Na stavbu domu s poetickým názvem Old Lady použil architekt Adam Kalkin devět kontejnerů. Průmyslový vzhled vnějších stěn zůstal záměrně zachovánFoto: Quik Build LLC

Foto: Peter Aaron/Esto

Milovníci industriálního stylu zajásají – konečně ten pravý stavební materiál pro ně!Foto: Peter Aaron/Esto

Stavebnice na celý život

Základní modul má předem definované poměry stran 6 x 2,5 x 2,8 metru. Moduly lze ale vyrobit i v libovolném rozměru či v atypickém tvaru podle přání zákazníka. „Dům roste společně s obyvateli. Mladý pár si v počátcích společného života objedná například dva základní moduly, tedy jakousi variantu 1 + 1 s příslušenstvím. Zabydlí se, a pokud plánuje rozšíření rodiny, objedná a nechá si přistavět dětský pokoj. Vedle nebo klidně na střeše, s odstupem či na pilířích. Snadno tak zvětší obytný prostor na potřebných 2 či 3 + 1,“ vysvětluje Patrik Minařík ze společnosti Pegas Container a dodává: „Zpětným a stejně jednoduchým postupem pak rodiče mohou zase s odchodem dětí z domova dům postupně zmenšovat.“ Nadbytečné moduly pak můžete využít třeba pro stavbu rekreační chaty nebo je prodat; některé firmy nabízejí i zpětný odkup.

Foto: Peter Aaron/Esto

Industriální i romantický, i tyto styly se mohou skloubitFoto: Peter Aaron/Esto

Foto: Containervillage.org

Městečko v londýnských docích je postaveno z vysloužilých přepravních kontejnerůFoto: Containervillage.org

Vyrobit, postavit, bydlet. Za kolik?

Za dva nové kontejnery vyrobené na míru, které vytvoří obytný prostor 2 + kk, zaplatíte zhruba 400 tisíc korun. Srovnatelné jsou tak s mobilními domy, o nichž se více dozvíte v článku Dům za půl milionu? Existuje!. Za tuto cenu by vám měla firma poskytnout nejen výrobu, dopravu a instalaci, ale i topení, podlahy, osvětlení a vybavení sociálního zařízení, kuchyňskou linku a rozvod připojení pro televizi a internet, stejně jako dokončovací práce v interiéru i v exteriéru. „Samostatný dům o rozloze asi 150 m2 se vyrábí a připravuje dva týdny, aby se pak zhruba pět dní kompletoval na pozemku, kde jsou již připravené základy,“ popisuje Patrik Minařík s tím, že první den se instalují vruty, druhý den se na ně staví dům a další tři dny probíhají dokončovací práce.

S obytnými kontejnery si můžete vyhrát – nabízejí desítky variant pro stylové bydlení i rekreaci, a pokud se vám vaše dílo po letech okouká, není nic snazšího než jeho vzhled a dispozice změnit. Jak se vám toto řešení líbí?

Reklama

Související témata:
Kontejnery

Načítám