Hlavní obsah

Tenhle dům vás nadchne: Dřevostavba se saunou a nádherným výhledem na Šumavu

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina si na Šumavě užívá dny odpočinku. Nechali si tu postavit dřevostavbu s úžasným výhledem, kde dřevo hraje prim i v interiéru. Přírodní tóny oživují červené detaily, ke kterým architekty inspirovaly velké reproduktory.

Článek

Dům na Šumavě s krásným výhledem do okolí vznikl jako rekreační objekt, který by ale čtyřčlenné rodině měl za nějaký čas sloužit i jako plnohodnotné bydlení. Dům je původně projektovaný jako zděný, proto je na dřevostavbu poměrně atypický, což si majitelé nemohou vynachválit.

Dvoupodlažní dům se saunou

Jedná se o dvoupodlažní stavbu obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou, z východní strany k domu přiléhá jednopodlažní jídelna, ze západní strany pak jednopodlažní sauna s valbovou střechou, kde si majitelé užívají po horských túrách nebo po lyžovačce. Pozemek velký 1756 metrů čtverečních dovolil i vybudování samostatně stojící garáže.

Jižní polovina střechy je pokrytá fotovoltaickými panely, které pomáhají kompenzovat spotřebu elektřiny v domě a v zimním období vytápí příjezdovou komunikaci.

Foto: Martin Zeman

V sauně majitelé relaxují po horských túrách nebo dni na lyžích, na obklad vybrali cedrové dřevo a kontrastní tmavěšedou břidliciFoto: Martin Zeman

Šedá fasáda s dřevěnými trámy

Šedou fasádu doplňují výrazné dřevěné prvky – předsazené sloupy a horizontální trámy, horizontální modřínový obklad pak navrhli na jednopodlažních částech domu. Zlatavý odstín na fasádě působí příjemně teple a krásně kontrastuje s chladnějšími odstíny šedé na omítce a žulové dlažbě.

Foto: Martin Zeman

Dům na Šumavě slouží rodině k rekreaci, časem by se měl stát plnohodnotným bydlištěmFoto: Martin Zeman

Elegantní klasika s červenými detaily

Užitná plocha domu je asi 240 metrů čtverečních, v prvním patře je obývací pokoj s kuchyňským koutem, místnost pro domácí práce, ložnice, šatna, koupelna a dvě toalety, ve druhém patře se pak z haly vchází do dalších dvou ložnic, koupelny a šatny.

Interiér ladili do tónů světlešedé, bílé a zlatě hnědé s drobnými akcenty červené. „Majitel rád poslouchá hudbu a měl již během projektu zakoupené velké červené reproduktory. To byl jeden z impulzů, proč jsme ji v obytném prostoru na několika prvcích použili. A kombinace dubu, tmavěšedé a světlešedé je prostě elegantní klasika,“ vysvětluje architektka Irena Truhlářová z Archcon atelieru, který je mimo jiné autorem interiéru.

Hezkým a také funkčním detailem je pak zapuštění niky na DVD a audio do stěny tak, aby nic z toho nepřekáželo v prostoru.

Foto: Martin Zeman

V interiéru převažuje dubové dřevo, doplňují ho odstíny šedé a červená barvaFoto: Martin Zeman

Prim hraje dub

Dubové dřevo v interiéru převažuje, použili ho na podlaze, obložení stropu a v dnešní době poměrně netradičně i na nosné trámy. Nechali z něj vyrobit kuchyňskou linku s prakticky řešenými úchyty zásuvek, kuchyňský kout pak rozzářil obklad stěny červeným sklem. Z praktických důvodů a také proto, aby byla kuchyně opticky oddělená, použili na podlahu epoxidovou stěrku.

Foto: Martin Zeman

Na míru je vyrobená i kuchyňská linka z dubového dřeva, za ní je obklad z červeného sklaFoto: Martin Zeman

Krásný krb a elegantní sálavé panely

Dominantou obývacího prostoru je krb s poměrně velkým výkonem, který je doplňkovým zdrojem tepla. Vytápění jinak zajišťují elegantní skleněné sálavé panely a skvělou službu z hlediska energetických úspor plní dřevohliníková okna s trojskly.

Břidlicové dlaždice a obklad v koupelnách jsou zjemněné skleněnými světlemodrými deskami Lacobel, keramika je klasicky bílá. Největší výzvou pak byl návrh schodiště s prosklenou stěnou, kvůli kterému si dokonce truhlář Pavel Mikeš ze sdružení Kauri musel zvýšit pojištění.

Foto: Martin Zeman

Obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem je v prvním podlaží domuFoto: Martin Zeman

Vizitka tvůrců

Podle návrhu Ing. arch. Petra Kouřimského dům postavila firma Dřevostavby Biskup, prováděcího projektu, výrobní dokumentace a projektu interiéru se ujal Archcon atelier. Posláním Archcon atelieru je navrhování prémiových nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb s respektem k místu, přírodě a osobnosti investora. V týmu jsou odborníci s více než dvacetiletou zkušeností v oboru dřevostaveb: architekti, statici, projektanti, konstruktéři a zkušení tesaři. Více na archcon.cz a drevostavbybiskup.cz.

Líbí se vám moderní šumavský dům?

Načítám