Hlavní obsah

Dušičková výzdoba na poslední chvíli a za pár korun! Vyrobte originální svícny i věnce

Foto: katarinag, Shutterstock.com

Foto: katarinag, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšlíte, co dát na hrob o Dušičkách a jak nejlépe uctít Památku zesnulých? Zkuste vyrobit svícen nebo věnec. Budou originální, vyjdou vás většinou levněji než kupované, a navíc do nich dáte kus srdce i vzpomínek.

Článek

Chystáte se vyrazit uctít Památku zesnulých, položit na hrob kytičku a zapálit svíčku? Samozřejmě by stačilo zajít do obchodu a obojí koupit, ale jestli chcete do výzdoby vložit i kus svého srdce a zručnosti, nabízíme pár tipů na výrobu dušičkové dekorace.

Odkdy se slaví Památka zesnulých

Památka zesnulých, lidově Dušičky, připadá na 2. listopadu. Podobný svátek znali již staří Keltové, kteří věřili, že se v tomto čase duše zemřelých vracejí na zem a živí zase mohou navštívit podsvětí. Odtud pochází tradice zapalovat svíčky: oheň měl v pohanských a posléze i křesťanských rituálech očišťující moc a chránil před zlem, které by mohli někteří duchové přinést.

Dušičky se tak, jak je známe, slaví od desátého století, od třináctého se v některých zemích začaly sloužit za zemřelé v tento den mše, ale do širokého povědomí se Dušičky dostaly až po první světové válce: zahynulo tolik lidí, že na hřbitovy chodily v ten den celé průvody a pozůstalí pak společně zdobili hroby svých blízkých.

Zdobení hrobů a zapalování svíček je hlavním zvykem Dušiček i dnes. Má naznačit, že i ti, kteří zemřeli, jsou stále s námi a patří do rodiny, že smrtí tyto vazby nekončí.

Co přinést na hrob

Tradiční dušičkovou dekorací je věnec nebo vypichovaná květinová vazba (technikou vypichování lze zdobit i věnec). Je na vás, zda bude z umělých, či řezaných květin, jaký bude mít tvar nebo velikost. Libovolná je i barevnost, můžete však vycházet i z klasických katolických liturgických barev: pro tuto příležitost jsou jimi černá a fialová. Na věncích a svíčkách se ale objevuje hlavně zelená, červená, bílá a zlatá. Rozhodně se hodí použít přírodní materiály, které snesou výkyvy počasí a rychle nezvadnou ani nezčernají, když je přejde přízemní mrazík. Hodí se myslet i na bezpečnost a nedávat vedle takových dekorací otevřený oheň.

Podzimní krása pro živé i mrtvé

Připravili jsme pro vás pár tipů na lampičky, které mohou být skvělou podzimní dekorací do bytu a hodí se i na hrob. A samozřejmě přidáme i pár tipů na květinové dekorace: budou decentní výzdobou i krásnou vzpomínkou na zemřelé.

1. Originální lampičky do bytu i na hrob

Nějaké světýlko by mělo na hrobě po vaší návštěvě zůstat rozsvícené – je jedno, jestli zvolíte klasickou svíčku, koupíte nějakou hřbitovní nebo vyrobíte vlastnoručně svícínek. Můžete pak do něj umístit třeba i LED svíčku, která nejenže nic nezapálí, ale vydrží několikanásobně déle.

2. Podzimní věnce nebo vazby na hrob

Podle statistik dává až polovina lidí na hroby věnec a početnou skupinou jsou i ti, kteří vyrobí květinovou dekoraci do květináče. Proč se však držet jen klasického jehličí! Nabízíme i další možnosti.

Milujete živý oheň a tvorbu originálních dekorací? Podívejte se, jak vyrobit nádherné domácí svíčky krok za krokem.

Reklama

Načítám