Hlavní obsah

Jak zavzpomínat na zemřelé v období Dušiček? Zkuste tyto magické rituály!

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

V těchto dnech je na hřbitovech rušno. Jak vzpomínáte na své blízké vy?Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhého listopadu se slaví každý rok Památka zesnulých neboli Dušičky. Jak tento podzimní svátek, jehož podstatou je zavzpomínat na zemřelé, nejlépe oslavit? Zkuste to s magií i vy.

Článek

Dušičky většina z vás uctí tím, že vyrazí zapálit svíčku na hřbitov. Na své zesnulé ale můžete zavzpomínat i jinak.

Právě v období pohanského svátku Samhain, potažmo tedy Dušiček, je hranice mezi světy živých a mrtvých nejtenčí a duchové se k vám tak mohou přiblížit a komunikovat s vámi. Jak je uctít, ukázat jim svůj dobrý úmysl a známé duše dovést až k vám? Máme pro vás několik tipů.

Hostina pro zemřelé

V tomto období putují duše zemřelých vaším světem trochu zmateně a nejistě z toho, kde se ocitly. Ukažte jim dobrou vůli a pohostinnost a nechte pro ně před domem na talíři jablka, ořechy, dýně nebo jiné podzimní plodiny jako dar. Duchové se samozřejmě pokrmem nenakrmí, ale vaším dobrým úmyslem ano.

Spolu s jídlem nechte na zápraží také hořící svíčku – ať už jen tak ve sklenici, nebo dokonce ve vydlabané dýni, jak je tradicí v angloamerickém prostředí. Tyto lucerničky jsou jakýmsi majákem pro „vaše“ zesnulé, aby si k vám temnotou našli cestu. Kromě toho má oheň také očišťující a ochraňující účinky, a udrží tedy pryč od vašeho prahu všechny zlé a nepřátelské duše.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Svíčku pro vzpomínku můžete vložit i do vydlabané dýněFoto: bitt24, Shutterstock.com

Vzpomínejte, sami i s přáteli

Podstatou Dušiček je vzpomínání na všechny blízké, kteří již nejsou na tomto světě. Nemějte výčitky, pokud se nemůžete z jakéhokoli důvodu zastavit u jejich hrobu a zapálit svíčku tam – na místě zase tolik nesejde.

Zapalte za ně svíčku klidně doma, nejlépe někde v okně – pokud jejich duše míří na tento svět a chtějí vám něco sdělit, snáze vás najdou. Vytáhněte staré fotky, upomínkové předměty, deníky. Sejděte se s přáteli či rodinou a vzpomínejte i s nimi, oživte na jednu noc vaše blízké vyprávěním společných zážitků a hezkých chvilek.

Pokud budete pro nějakou sešlost chystat občerstvení, vyhněte se tento večer česneku, který duchovní aktivitu narušuje. Naopak rozhodně sáhněte po jablkách, toto ovoce je se světem mrtvých provázáno mnohem úžeji, než byste čekali. Pečená jablka jsou tak ideální svačinkou, kterou pohostíte přátele i prolétající duše.

Navažte kontakt

Komunikovat se zemřelými je v tyto dny jednodušší právě kvůli tomu, že jsou si naše světy blíže.

Možností, jak tento kontakt navázat, je více. Můžete využít spánku a schopnosti duchů komunikovat skrze sny – před spaním si sepište otázky, které jste chtěli svému zesnulému položit, nebo zkrátka to, co máte na srdci, a následně papír spalte. Zesnulý vás pak ve snu navštíví a budete si s ním moci promluvit.

Další možností je aktivní přivolání duše zemřelého. To můžete provést například prostřednictvím zrcadla, před které se postavíte se svíčkou v ruce, zapálíte ji a pak několikrát zopakujete jméno vašeho zesnulého a vyšlete směrem od vás co nejsilnější vzpomínky na něj. Během Dušiček byste prostor, kde tento rituál provádíte, měli nejprve očistit šalvějovým kouřem, protože se po světě potuluje velké množství duší, nejen ty dobré. Díky šalvěji budete v bezpečí.

Foto: OlhaPro, Shutterstock.com

Pokud se naopak chcete se svými bližními rozloučit, už je nemít ve své mysli, zapalte bílou svíčku a projděte s ní celý byt. Pomůže vám to s přerušením kontaktuFoto: OlhaPro, Shutterstock.com

Rozlučte se

Duše zemřelých se někdy světa živých drží zuby nehty. Na konci dne tedy projděte celý svůj dům se zapálenou bílou svíčkou a s kouřící snítkou šalvěje, abyste všechny opozdilce odeslali tam, kam patří.

Uklidněte přitom svou mysl a snažte se vysílat vděk a úctu, vzpomínejte na hezké okamžiky strávené s vašimi zesnulými a s respektem duše vyprovoďte zase zpět do světa, do kterého patří. Důležité je nepouštět se do agresivních či radikálních kroků – duše váš svět opustí dobrovolně, když jim svíčkou ukážete cestu.

Jak oslavujete Dušičky vy? Zapojíte do svých soukromých oslav nějaké rituály, nebo se spojíte se svými zemřelými?

Reklama

Související témata:

Načítám