Hlavní obsah

Důvody pocení: Kdy je to zdravé, a kdy známkou nemoci?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jednoho dne vypotí průměrný člověk až litr potu. Pokud sportujete, zvládnete to však už během jediné hodiny. Množství potu ale ovlivňuje také například věk, jídelníček, hormony a léky. Nicméně pozor! Nadměrné pocení může být v některých případech rovněž známkou vážné nemoci!

Článek

Pocení má člověk spojené spíše s nepříjemnými pocity, zápachem nebo estetickým problémem. Ve skutečnosti ale jde o důležitého ukazatele vašeho zdravotního a fyzického stavu. Pořádně se vypotit je zkrátka někdy třeba. Detoxikujete organismus, ochlazujete tělo a díky pocení můžete včas objevit nejrůznější nemoci.

Při sportu a stresu se tělo chladí

„Pocení je pro člověka zcela přirozené, ale v některých případech je nutné odlišit, kdy je pocení normální jev, a kdy se stává zdravotním problémem. Běžné je, když se potíte při zvýšené fyzické námaze, při stresových situacích nebo třeba v létě na sluníčku, tedy při zvýšených teplotách,“ říká MUDr. Miloš Kravciv, hlavní dermatolog z Lékařského domu Praha 7.

To, že se při tréninku nebo na slunci zpotíte, je zcela normální z toho důvodu, že pot funguje jako chladič rozehřátého těla. Proto je v některých situacích dokonce nezbytně nutný. Teplo musí být z těla odvedeno, aby nedošlo k přehřátí organismu.

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Při sportu se potí každý zdravý člověk. Tělo se tím ochlazuje, aby nedošlo k přehřátí organismuFoto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Vypotit bacily je třeba

Za zdravé je označováno také pocení během nachlazení a chřipky. Zvýšená teplota, která je při chřipce obvyklá, je přirozenou obrannou reakcí organismu. Bacily totiž horečka ničí. Spolu s ní přichází ochlazování těla v podobě pocení, které navíc zbavuje tělo škodlivin a detoxikuje ho.

Oslabený organismus v tu chvíli potřebuje doplňovat víc živin než obvykle. Pot totiž není jen přebytečná voda, ale spolu s ní se z těla vyplavuje i spousta látek, které je nutné tělu doplnit. Jde o minerální látky, sodík, hořčík, kyselinu mléčnou a vitaminy. Doplnit tekutiny a živiny byste měli ze stejného důvodu také po sauně. (Znáte tyto 4 důvody, proč chodit do sauny?)

Pach potu po vejcích? Pozor na játra

V některých případech může být ale pocení i známkou vážnějšího zdravotního problému, než je chřipka. Potíte-li se z ničeho nic výrazně víc nebo pokud začal být váš pot cítit třeba po vejcích, snaží se vám vaše tělo pravděpodobně říct, že něco není v pořádku. Zapáchající pot připomínající zkažená vejce může být například varováním, že došlo k onemocnění jater. V takovém případě raději vyhledejte lékaře.

Infekce i porucha štítné žlázy

Během noci průměrný člověk vypotí až půl litru tekutiny. (Tohle je 7 důvodů, proč se v noci potíte.) Pokud máte v ložnici přetopeno, pravděpodobně i víc. Jestliže se ale začnete najednou budit v promočeném pyžamu, pak může jít opět o nějaký zdravotní problém. Nadměrné noční pocení může značit například infekci, vysoký krevní tlak nebo poruchy štítné žlázy.

„Zvýšené pocení ovšem může být projevem i některého onemocnění. Nadměrné pocení často souvisí třeba s cukrovkou, poukazuje na problémy se štítnou žlázou, anebo se objevuje při neurologických typech onemocnění,“ uvádí MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Hormony a léky

Nadměrné pocení mohou ale vyvolat i léky, například některá antidepresiva, antikoncepce nebo léky na tlak. Hormonální výkyvy v období puberty nebo přechodu jsou další častou příčinou.

„Nepříjemné pocení je typické také pro ženy v přechodu, ale potíže mohou mít i mladé dívky, když začnou užívat hormonální antikoncepci. Tyto problémy ale trvají obvykle jen do okamžiku, kdy se hladina hormonů ustálí,“ potvrzuje Miloš Kravciv.

Foto: perfectlab, Shutterstock.com

Některé léky mohou nadměrné pocení zhoršovatFoto: perfectlab, Shutterstock.com

Zánět ledvin, tuberkulóza i AIDS

V případě, že se jedná o masivní pocení, kdy se potíte po celém těle, až máte lepkavou kůži, se ale může jednat i o velmi vážné nemoci.

„Pokud je enormní pocení doprovázeno dalšími příznaky, jako je únava, průjem, bušení srdce, úbytek váhy, slabost, třes a podobně, můžou být příčinou různá onemocnění, od zánětů močových cest, ledvin, dutin až po tuberkulózu či AIDS,“ uvádí Miloš Kravciv.

Pokud se potíte více, než je běžné, není ale třeba hned panikařit. Někteří lidé se zkrátka potí více než jiní, a přitom nemusí jít o žádnou vážnou nemoc. „Nic si nediagnostikujte sami. Než začnete dělat závěry, nechte se vyšetřit u lékaře nebo zajděte na konzultaci k dermatologovi,“ uzavírá lékař.

Máte potíže s nadměrným pocením? Je lepší antiperspirant, nebo deodorant? 

Reklama

Související témata:

Načítám