Hlavní obsah

6 signálů, že vám správně nefungují játra

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Reklama

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů. Za úkol mají filtrovat krev, spolu s tím zbavují organismus toxinů a cizorodých látek. Dokážete si tedy představit, co hrozí, pokud svou funkci nezvládají plnit. Jak zjistíte, že vám tento orgán funguje špatně?

Článek

Faktorů, které ohrožují funkci jater, je bohužel velké množství. A mnohé z nich jsou možná součástí vašeho každodenního života. Stres, alkohol, kouření, nezdravý jídelníček, nadměrné užívání léků – to vše zatěžuje jak játra, tak celý organismus.

Schopnost rychlé regenerace

Schopnost jater se regenerovat je úžasná. Rostoucí zdravá tkáň může dokonce nahradit tu, která byla poškozena nebo odstraněna. Je ale zásadní přijít včas na to, že dochází k poškození. „Mezi jaterní onemocnění patří například hepatitida, cirhóza, steatóza neboli ztučnění či nádory. Pokročilá onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu, a často i délku života nemocného,“ varuje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

1. Nepřirozené žluté zbarvení

Mezi příznaky onemocnění jater, kterých si snadno všimnete, patří žluté zabarvení kůže, ale i očního bělma. Kůže se také může ztenčovat a vlivem hromadících se toxinů je šupinatá a svědí. Mohou se objevit i hnědé skvrny na kůži, lidově jaterní skvrny.

2. Cévy v nepořádku

Pokud nefungují játra, trpí i oběhový systém. Viditelné na kůži tak mohou být i výraznější žilky, ale i nevysvětlitelné modřiny. Můžete mít rovněž potíže s křečovými žilami nebo s hemoroidy.

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Výrazně viditelné žíly mohou být jedním z příznaků nedostatečné činnosti jaterFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

3. Signály na WC

Krev ve stolici, tak příznačná pro hemoroidy, není jediný signál, kterého si lze všimnout na toaletě. Při onemocnění jater je typická nezvykle světlá stolice, a naopak tmavý odstín moči, který není způsobený nedostatečným pitným režimem.

4. Únava a malátnost

Pokud játra nedokážou správně filtrovat krev, není krevní oběh schopen roznášet po těle kyslík. To má na svědomí až chronickou únavu. Obvyklá je i malátnost a bolest hlavy, začínající za očima, zmatenost, ztráta chuti k jídlu, ale i nevolnost až pocit na zvracení.

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Bolesti hlavy může způsobit i její nedostatečné zásobování kyslíkem. I to mohou mít na svědomí játraFoto: kurhan, Shutterstock.com

5. Zápach z úst

Další důležitou funkcí jater je produkce žluči. Pokud jí produkují málo, projeví se to problematickým trávením a pocitem těžkosti po jídle. Naopak při nadprodukci žluči pocítíte hořkou pachuť v ústech a zápach z úst.

6. Bolest pod žebry

Játra mohou fyzicky bolet, většinou díky jejich zduření a vznikajícímu tlaku v dutině břišní. Bolest je to tupá, lokalizovaná vpravo, těsně pod žebry. Může vás rovněž bolet v zádech pod lopatkami. Při některých chorobách se objevuje i výrazný otok, způsobený nahromaděním tekutiny v dutině břišní.

Co pro sebe můžete udělat?

Může pomoci odlehčení jídelníčku, na místě by bylo omezit kouření a alkohol, vsaďte i na detoxikační preparáty. „Mezi ty nejúčinnější patří ostropestřec mariánský, který dokonce podporuje růst nových jaterních buněk. Pomohou i jarní bylinky jako kopřiva, řebříček, rozmarýn, tymián či kurkuma,“ doporučuje praktická lékařka Janka Tóthová. Na funkci jater mají blahodárné účinky také hořčičné silice, ty tělu doplní například extrakt z černé ředkve. Je-li vám blízká čínská medicína, na úlevu játrům se doporučuje cordyceps neboli housenice čínská, obsahující glukany a nukleotidy.

Vyšetření napoví nejvíce

Pozorujete-li na sobě zmíněné projevy, objednejte se k lékaři. Jaterní onemocnění lze odhalit triviálním vyšetřením krve, případně pomůže ultrazvuk, CT, magnetická rezonance či jaterní biopsie.

„Vyšetřením se snažíme odhalit poškození jaterních buněk, jejich funkce či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Problémy mohou způsobit též viry hepatitidy A, B, C a E, cytomegalovirus a EB virus. Funkci jater narušují ale i chemické faktory, jako alkohol ve větších dávkách, organická rozpouštědla či některé léky,“ dodává MUDr. Podroužek. Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve.

Víte, v jakém stavu jsou vaše játra? Jestli v dobrém, co vaše plíce?

Reklama

Související témata:

Načítám