Hlavní obsah

Horko léčí aneb 4 důvody, proč chodit do sauny

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nastupujícími chladnými dny se zvyšuje zájem o saunování. Láká i vás? V sauně tělo nejen prohřejete, ale prokážete velkou službu svému zdraví a kráse. Rozhodnete-li se pro pravidelnou proceduru, poděkuje vám srdce, pleť i svaly – a ještě si posílíte imunitu a odplavíte stres.

Článek

Saunování je z hlediska zdravotní prevence skvělé hned z několika důvodů. Pravidelné návštěvy sauny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože posilují srdce i cévy, podporují obranyschopnost a prokrvují končetiny. Kromě toho je to činnost prospěšná i po psychické stránce – účinně odbourává stres. Co vše vám saunování přinese?

1. Skvělý detox

Organismus je neustále zatěžován toxickými látkami – jsou ve vzduchu, v jídle i nápojích. Jste-li jim vystaveni dlouhodobě a neděláte nic pro očistu, mohou vás oslabit – a tím pádem i celý imunitní systém. Z toho důvodu jsou toxiny původcem nejrůznějších chronických potíží. A jak lépe si pomoct než pořádným pocením? Potem odchází z těla některé zplodiny metabolismu, například kyselina močová a mléčná, nadbytek soli nebo močovina. Za pouhých 30 minut v sauně se z těla vyloučí tolik odpadu, kolik ledviny zpracovávají celý den.

„Pravidelné saunování má blahodárné účinky na zdraví člověka a celkově přispívá k očistě celého těla. Je účinným způsobem, jak jej zbavit škodlivých látek,” potvrzuje Petra Tyrpeklová, manažerka SPA & Wellness Aquapalace Praha.

Foto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

Pocení prospívá svalům, pleti a srdci, navíc posiluje obranyschopnost i psychikuFoto: Mikhaylovskiy, Shutterstock.com

2. Relax pro tělo i duši

Během zahřívání se dokonale zregenerují a uvolní svaly. Zvýší se tak přísun živin ke kožním buňkám, čímž se vyhlazují jemné vrásky. Odplavováním škodlivin z kůže se navíc dokonale čistí pleť.

Sauna zvyšuje vylučování endorfinů, což přispívá k dobré náladě. Příjemně tak zapracujete na mladším vzhledu, harmonizujete psychiku a přispíváte k celkové vyrovnanosti. Ta vede k snazšímu zvládání problémů a navíc příznivě působí na vnímání fyzických neduhů. „Saunování je výrazně relaxační procedura. Má pozitivní psychické účinky, takže může ovlivňovat i vnímání bolesti,“ vysvětluje MUDr. Martina Kővári z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol.

3. Kvalitnější spánek a silné srdce

Sauna donutí srdce pracovat stejně jako průměrně intenzivní cvičení. Kvůli horku se rapidně zvýší teplota těla, rozšíří se cévy a tep se oproti klidovému stavu až zdvojnásobí. Při ochlazení ledovou vodou pak tep výrazně klesá a srdce se tím protahuje a posiluje, stejně jako jakýkoli jiný sval.

Budete-li tímto způsobem udržovat v kondici srdce a cévy, nejenže značně snížíte riziko kardiovaskulárních nemocí, ale také zvýšíte kvalitu spánku. V sauně se totiž unavíte téměř tak, jako byste cvičili. Pravidelné návštěvy jsou proto vhodné i pro lidi, kteří mají problémy s nespavostí.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Díky pravidelným návštěvám sauny se vám bude lépe spátFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

4. Silnější imunita

V období viróz a chřipek představuje saunování skvělou prevenci – podle německé studie snižuje pravděpodobnost onemocnění až o 30 procent. „Má pozitivní vliv na imunitu. Posiluje obranyschopnost a slouží k zvýšení celkové odolnosti organismu. Také zlepšuje dýchání,” potvrzuje Martina Kővári.

„Příznivé účinky nejlépe pocítíte při pravidelném saunování minimálně jedenkrát týdně, protože imunita posílená v sauně vydrží právě sedm dní. Optimální je však návštěva i dva- až třikrát týdně. Klíčová je pravidelnost, a to po celý rok. Vhodné je, což většina lidí neví, navštěvovat saunu i během léta,” radí Petra Tyrpeklová.

Pozor na tlak a epilepsii

Sauna ovšem není pro každého. „Z důvodů zvýšeného prokrvení by ji neměli navštěvovat lidé s hypertenzí – při prudkém ochlazení po použití sauny hrozí zvýšení krevního tlaku. Dále epileptici a všichni pacienti s akutním infekčním onemocněním. Starší či chroničtí nemocní by se vždy měli poradit se svým ošetřujícím lékařem,” upozorňuje Martina Kővári.

Specialisté saunu nedoporučují ani ženám při menstruaci kvůli větší cirkulaci krve v těle – krvácení pak může být podstatně silnější. Není vhodné ani během těhotenství, a to kvůli možné dehydrataci, mdlobám nebo pocitům na zvracení, což je způsobeno vlivem hormonálních změn. Procedury s vysokou teplotou, jako je finská nebo vulkán sauna, nejsou rozhodně vhodné pro lidi se srdečními vadami, při gynekologických potížích a některých kožních nemocech.

A co vy, chodíte do sauny? 

Načítám