Hlavní obsah

Džíny místo váhy: Jak moc musíte zhubnout, aby to bylo vidět?

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Zhubli jste už poměrně dost, a přesto si toho ještě nikdo nevšiml? Nezoufejte! Dřív nebo později pochvala přijde. Záleží na typu postavy i na tom, kolik kilo dolů jste si dali za cíl.

Článek

I ženy, které mají normální váhu, by rády něco málo shodily, v průměru pět kilo. Nebo chtějí tělo alespoň zpevnit – to však bývá ze všeho nejtěžší. Víme, kdy bude vaše snaha oceněna. Chce to jen trpělivost!

Silnější lidé uvidí výsledky rychleji

Máte větší nadváhu? Tak v tomto případě je to dobrá zpráva, protože zpočátku to půjde skvěle. Stačí úprava jídelníčku a vy uvidíte výsledky poměrně brzy. Chcete-li zhubnout třeba dvacet kilo, prvních deset shodíte relativně rychle a během dvou tří měsíců vaše okolí změny určitě zaznamená.

Jste-li však štíhlejší a chcete se zbavit pár povánočních kil, velkou chválu asi neuslyšíte. Hubnutí pro vás bude také náročné, ale zkrátka to na vás nebude tolik vidět. A jestli máte navíc to štěstí, že se vám tuky rozkládají rovnoměrně po celém těle, tak si lidé možná nevšimnou, ani když budete lehčí o pět kilo. A to může být dost demotivující. Právě tyto dámy pak mají největší sklony k jojo efektu – mají pocit, že se nikam neposouvají, a tak své snažení brzy vzdají. To je ale chyba.

„Hodně začínajících sportovců si myslí, že se stačí párkrát projít po posilovně a proces hubnutí hned začne, ale bohužel – opak je pravdou. Hubnutí je především otázkou stravy a aerobního pohybu,“ říká Vladimír Veverka, osobní fitness trenér a výživový poradce.

Jak tedy svou snahu v hubnutí podpořit a dát vidět navenek?

Osobní váhu vyhoďte

Obvyklou chybou při snaze shodit pár kil je příliš častá kontrola na váze. Nečekejte pokles denně a važte se maximálně jedenkrát do týdne, nejlépe ráno po probuzení. Optimální je úbytek 0,5 až 1 kg týdně. Svaly jsou navíc při stejném objemu dvakrát těžší než tuk. Jestliže se tedy kompletně zpevníte, tak se na váze může výrazněji projevit i malé množství svalů. V tom případě ale nevěšte hlavu! Máte pocit, že se vaše tělo mění k lepšímu? Pak je to přesně to, co potřebujete, a ručička váhy vás nemusí vůbec trápit.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Centimetr ukáže výsledky lépe než váhaFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Oblečení prozradí vše 

Samotné číslo na váze nemusí nic znamenat. Začnete-li jíst zdravě a budete přitom i dost cvičit, je pravděpodobné, že se vaše hmotnost nezmění. Když naberete svalovou hmotu, zhubnete třeba jen jedno dvě kila, ale na centimetrech budou změny velké. Při úbytku kolem osmi kilogramů můžete mít až o jedenáct centimetrů v pase méně! Měřte se vždy na stejném místě, ideálně jednou za týden nebo za 14 dní.

Jde to ale i snáz! Nemusíte se složitě přeměřovat ani vážit – stačí si jednou týdně obléct „kontrolní“ džíny a uvidíte, jak se v nich budete cítit. Zkoušení stejného oblečení je jednou z nejlepších metod, jak si hlídat pokroky v hubnutí. A věřte, že jistých posunů v oblékání si brzy všimne i okolí.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na oblečení spolehlivě poznáte úbytek váhyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nabírání svalů je těžší než zhubnout tuk

Máte opačný problém? Nestojíte o hubnutí, ale rádi byste nabrali nějaké svaly? Obrňte se trpělivostí. Patříte-li navíc k tělesnému typu ektomorf, pak jste přirozeně hubení a budování svalstva je pro vás velkou výzvou.

Kdo chce zvětšit svaly, musí na svůj jídelníček dbát zrovna jako ti, co se snaží shazovat. Ale neznamená to cpát se koblihami nebo hamburgery. „Svalové hmoty dosáhnete navýšením příjmu sacharidů a bílkovin, jejichž doporučené množství je 2,6 gramu na kilogram lidské váhy. Nedílnou součástí režimu u jedinců, kteří by rádi přibrali svalovou hmotu, jsou silové tréninky,“ doplňuje Vladimír Veverka.

Při vhodném cvičení, stravě a dostatku odpočinku může za týden průměrný muž nabrat přibližně 120 až 220 gramů a žena asi 54 až 113 gramů svaloviny. První výsledky uvidíte zhruba po šesti týdnech cvičení. Výpočet tuku a svalů v těle vám poskytnou ve většině fitness center.

Jak si kontrolujete váhu vy?

Reklama

Načítám