Hlavní obsah

Editorial: Držte se, možná bude líp!

Foto: Greta Blumajerová

Jak hodnotíte uplynulý rok vy?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních pár let mám vždy ke konci roku pocit, že se těch uplynulých dvanáct měsíců zrovna dvakrát nepovedlo. Že většina lidí, které mám kolem sebe, od nich čekala mnohem víc.

Článek

Spousta věcí, které jste si naplánovali, nevyšla, místo nich se dostavily pohromy, bez kterých byste se s radostí obešli. Rozchody a rozvody, zklamání, zdravotní patálie, ztráty bližních, pracovní neúspěchy… A ke všem ještě ten šílený nápor práce a vánočních příprav, mizerné počasí, chřipková epidemie. Konec roku obvykle nebývá okamžikem, při kterém lidé srší optimismem.

Ten příští rok musí být rozhodně lepší – protože jestli nebude, tak už nevím! Tuhle větu slýchám dost často. Jenže co když to není v čase, který nás čeká, nebo který jsme právě prožili, ale v nás?

Kamarádka a kolegyně Jana se narodila na Štědrý den. Což je průser – celý život žádné dorty (vy byste si chtěli dát k cukroví ještě dort?), dárků polovina (půlka k narozeninám, zbytek pod stromečkem), gratulace se tak nějak ztratí. I letos byla Jana smutná, na facebooku našla jediné přání, a tak si říkala: To je holt život…

Až na Silvestra ji napadlo rozkliknout jakousi podsložku, kde našla několik desítek blahopřání! Ve dvě ráno si je celá šťastná pročítala a poprvé v životě měla pocit, že má opravdu narozeniny :-) O týden později a trošku popleteně, ale záleží na tom?

Protože přesně tohle je důležité – ne vždy jsou všechny zásadní věci hned viditelné. Někdy chvilku trvá, než k vám dojdou. Ne vždycky tak musí být mizerný pocit tím konečným. A ve spoustě případů jsou ty černé věci jen viditelnější než ty dobré. Jde o to, jak a kam se díváte. Jediné, co nikdy nesmíte udělat, je vzdát se. Protože když to uděláte, tak jste skončili. A to by byla škoda, protože život je krásnej! :-)

S mojí nejlepší kamarádkou máme takový fórek, který už sice dávno vtipem být přestal, občas je spíš k pláči, ale stejně se ho držíme už léta. Poměrně dost často si jedna druhé říkáme: „Klid, však ono bude líp!“ Vtipné je, že obě víme, že bude i v budoucnu tak nějak stejně :-) Jenže ve výsledku taky víme, že to „stejně“ je někdy sice pekelně těžké, ale ani jedna bychom neměnily. Protože – jak říká další můj kamarád – „Nikdo nesliboval, že ten život bude lehkej!“:-).

A tak vám za celou redakci přeji, abyste se v roce 2016 nechali překvapovat malými radostmi, neztráceli chuť to života a nikdy, opravdu nikdy se nenechali zlomit!:-)

Reklama

Načítám