Hlavní obsah

Editorial: Znáte to, když vám kolegyně dobře poradí? Já ano!

Foto: Greta Blumajerová

Každý by měl mít svého guru (aspoň jednoho)!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě toho, že mám v redakci hned několik parťáků, kteří se mnou sdílí moje hříchy, mám tu i dvě guru. A mít prověřeného rádce je pro mě, člověka nepoužitelného v mnoha praktických věcech, naprosto zásadní.

Článek

Asi nejvíc tápu v otázkách týkajících se úklidu a různých domácích pomocníků. Kdo mě zná, ví, že nepořádek je pro mě prakticky neviditelný :-). Za ta léta už jsem to pochopila i já, a tak se snažím uklízet pokud možno zodpovědně a pravidelně, ovšem jsou věci, na kterých vždycky ztroskotám – jde v podstatě o všechny čisticí úkony vyjma luxování a utírání prachu.

A to je přesně ta chvíle, kdy se obracím na Renatu. Díky ní mám například doma celé balení nanohoubiček. Neptejte se mě, co to přesně je, protože to už jsem dávno zapomněla, ale prý to vyčistí úplně všechno. Z balíku jsem vytáhla jednu, cosi s ní šmrdlala, došla k názoru, že to zas až tak nefunguje, a balík kamsi založila. Vzpomněla jsem si na něj teprve nedávno, když jsem na napůl vypotřebovanou houbičku náhodou narazila.

Také jsem hrdou majitelkou dvou kilogramových pytlíků jedlé sody. Renata napsala hned několik článků o tom, co všechno soda dokáže, čímž mě přesvědčila, že je to přesně ta věc, co mě může zachránit :-). Pokud si dobře pamatuju, jednou jsem ji použila jako čistič myčky, ale moc ji to nevyčistilo, a od té doby leží soda vedle houbiček.

Také o octu jsem se ledacos naučila a musím uznat, že když přes noc omotám vodovodní baterii vatou namočenou do octa, je ráno fakt krásně čistá! A takhle bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho :-). Když potřebuju něco uklidit, opravit, zalepit, vymalovat, zatmelovat, jdu za Renatou. Můj poslední dotaz zněl: „Renčo, nějak se mi podařilo pokropit voskem z aromalampy skleněný stůl, netušíš, jak bych se toho mohla zbavit, aniž bych ho poškrábala?“ Renča samozřejmě tušila :-).

Mojí druhou guru je editorka Jana, která se mnou absolvovala celý můj přerod v amatérskou zahradnici. Myslím, že je Jana docela šťastná, že už jí dneska pokládám poměrně sofistikované dotazy. Už na ni nechápavě nezírám, když mluví o vyndávání cibulí na podzim nebo o řezání růží nad očkem, a dokonce jsem se od ní – k velké radosti sousedů a asi miliardy masařek – naučila dělat hnojivo z kopřiv :-). Kdo k němu kdy přičichl, chápe :-).

Za ta léta vedle Jany a Renaty jsem toho vstřebala už docela dost. Ale na některé věci pořád zírám s otevřenou pusou. Například už zítra si na ProŽeny.cz budete moci přečíst naprosto neskutečný článek o tom, k čemu vám poslouží slupky od okurek, jablek, brambor nebo stonky z použitých bylinek! Pro mě jednoznačně text, který si vytisknu a někam založím. Čistě pro případ, že by Renča ani Jana někdy nebyly na telefonu :-).

Přeji vám příjemný týden!

Reklama

Načítám