Hlavní obsah

Emilio Pucci - markýz módního světa

Foto: www.accessories.about.com

Značka Emilio Pucci - to je kombinace barevFoto: www.accessories.about.com

Reklama

Emilio Pucci a jeho móda - to jsou odvážné barvy a abstraktní tvary. A také jako jeden z prvních se věnoval sportovní eleganci. Proto je právem považován za prvního světově proslulého módního tvůrce a objevitele mnoha trendů. Italský šlechtic Pucci se narodil roku 1914 ve Florencii, kde také i v roce 1992 zemřel. Jeho móda však žije dodnes!

Článek

Pucci se pyšnil titulem markýz di Barsento a byl nejen módním návrhářem, ale rovněž i politikem a sportovcem. A sport, konkrétně lyžování, mu byl v pozitivním slova smyslu osudným. Díky právě tomuto sportu se seznámil s tehdejší fotografkou módního časopisu Harper´s Bazaar Tonni Frisselovou. Ta obdivovala Pucciniho kombinézu, a když zjistila, že si ji navrhl on sám, hned mu nabídla spolupráci při propagaci jeho tvorby.

Pucci - vynálezce

Emilio byl vášnivý sportovec a na jeho módě je to vidět. V roce 1947 vytvořil elastické šponovky upevněné pod chodidlem, navrhoval také tenisové a golfové oblečení. Ale věnoval se i módě pro volný čas - byla elegantní a velmi barevná - v 50. letech se stala novinkou. Emilio Pucci se vždy považoval za vynálezce kalhot s názvem capri a elastické látky s obchodním názvem emilioform (směs žerzeje a příze helanca).

Své přehlídky nejraději a také nejčastěji pořádal v Palazzo Pucci u Florencie, kde je dodnes sídlo módní značky Emilio Pucci. V tomto stylovém prostředí předváděl vybrané společnosti svůj ohňostroj barev a vzorů. K jeho nejznámějším barevným odstínům patří Emilio rosé a Emilio tyrkys. Pucci vždy prosazoval, aby jeho oblečení bylo tvořeno v jednoduchých liniích a osvobodilo ženské tělo od těžkých materiálů a umožňovalo jim volný pohyb. Jeho lehké šaty s abstraktními vzory se staly legendou.

Ne vždy ale byla značka Emilio Pucci na výsluní. Protože v 80. a 90. letech začala mírně upadat kvůli nepříliš lichotivým trendům, po smrti Emilia dcera Laudomia prodala 70 % podniku koncernu LVHM (Louis Vuitton Moet Hennesy). V roce 2002 se hlavním módním návrhářem této značky stal Christian Lacroix a v roce 2005 společně s Matthewem Williamsonem módní slávu značky Emilio Pucci znovu oživili a dodali jí i patřičný „šmrnc" z dřívějších let.

Foto: www.nytimes.com

Emilio Pucci nadchnul i mladou generaciFoto: www.nytimes.com

Značka Emilio Pucci

Styl této módní značky byl vždy pestrý a plný barev, hedvábné kousky jsou dnes již váženým sběratelským kouskem. Jeho odvážným barvám podlehly i významné hollywoodské hvězdy jako Elizabeth Taylorová a Ingrid Bergmanová. Jeho šaty ale nosily i takové celebrity, jakými byly Jackie Kennedyová a Sophia Lorenová.

Noví módní návrháři opět Pucciniho vzory přinášejí, i když trochu zdrženlivěji. Značka si tak stále zachovává svůj výlučný tón a má jemnou příchuť retra. Své místo si našla i u mladých, a to nejen v oblasti oblečení, ale i módních doplňků. Máte i vy už „svůj" kousek?

A na závěr zajímavost. Věděli jste, že právě Emilio Pucci vytvořil logo pro vesmírný projekt Apollo 15?

Reklama

Související témata:

Načítám