Hlavní obsah

Eva Bachmannová: Zkuste můj jarní detox!

Foto: Mona Martinů

Jarní detox může být šokem pro peněženkuFoto: Mona Martinů

Reklama

Je poslední únorový pátek! Znamená to, že se blíží březen a s ním i jaro! Hurá! Sice si pár týdnů ještě počkáme, možná párkrát zapadneme sněhem (silničáři to zvládnou!), ale jaro fakt přijde. Aby mi to čekání lépe uteklo, naordinovala jsem si jarní detox.

Článek

Začnu už o tomto víkendu! Jaro mě najde krásně odpočatou, vyrovnanou, usměvavou a v pohodě. Bude ze mě žena k nakousnutí. Vlivem únorových mrazů, nasolených chodníků a zamračených zmrzlých lidí si připadám spíš jako okousaná tužka se zlomenou tuhou.

Nemyslete si, že stačí prolévat se měsíc detoxikačními čaji a jíst strašlivě zdravá jídla. Ostatně ukažte mi někoho, kdo se s chutí napije ostropestřce mariánského!

V rámci jarního detoxu se vyplatí uklidit si nejdříve kolem sebe. Úkol pro začátečníky: vysypte všechny vaše ponožky na hromadu a začněte třídit. Uvidíte, kolik jich poputuje do koše (malá dírka, vytahané gumičky, nechám si je na houby do holinek, tyhle ještě ujdou…. Ne! Jsou to příživníci olysalí!) Zásuvka na ponožky vám bude vděčná!

Navíc zjistíte, že je podezřele prázdná, což je ideální impuls k nákupu ponožek nových. Já přesně vím, co se stane mně. Vyrazím pro ponožky a úplně náhodou se mi do cesty připlete nová jarní bunda, ke které budu nutně potřebovat nové kalhoty. K těm přiberu dost pravděpodobně boty z jarní kolekce. No co, ani peněžence občas očistná kúra neuškodí!

Po ponožkách a nákupech přijdou na řadu vztahy. Kdo mi během minulého roku přinesl radost, kdo mne zklamal tak, že mu dokážu odpustit, a s kým se raději nechci vídat? Co potřebuje vztah, ve kterém žiju, aby se v něm pořád dobře dýchalo? Nedělám si legraci, vezměte si papír, napište si seznam lidí, kteří k vám více či méně patří. Napište si, co komu dlužíte, naplánujte si, co s kým podniknete. Termíny jako správný šéf vlastního života přepište do diáře a postupně je plňte.

Možná vám takový jarní úklid připadá příliš strukturovaný a plánovaný, ale úklid domácnosti má přece taky svá pravidla. Ukliďte si tedy před jarem i ve vztazích. Žijeme hodně rychle a nad spoustou věcí mávneme rukou: „Do kina můžeme přece jindy!“ „Tak tu dovolenou zrušíme, a pojedeme za rok!“ „Asi ho něco trápí, ale nic neříká!“ „Skoro spolu nespíme, asi toho má moc!“

Víte, jak to pak může dopadnout? Bez jarní „očisty“ i špatně.

Jestli nemáte zvláštní plány na víkend, pojďte se mnou zahájit očistnou kúru. Potkáme se možná v nákupním centru. Budu mít v ruce několik tašek, v očích výčitku, že si tak brutální detox peněženka nezasloužila, ale v očích nadšení z nových úlovků. A pak se hned vrhnu na ty vztahy!

P. S.: Nejhorší bude loučení s ponožkami, na kterých je kočička Kitty. Snad to dokážu.

Reklama

Načítám