Hlavní obsah

Móda v rukou skutečných žen

Foto: Ondřej Kroutil

Čtenářky se svých rolí ujaly s nadšenímFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

„Bože, do čeho tu chudinku navlíkli. Vždyť ta stylistka nemá vkus. Ježišmarjá, co to má ta modelka na sobě?“ Takhle, milé dámy, v našich článcích o módě občas kritizujete práci profesionálních stylistek. A proto jsme se rozhodli to nechat tentokrát na vás! Vybrali jsme dvě čtenářky, které si vyzkoušely roli stylistky, a oblékaly další dobrovolnice, které si naopak zahrály na modelky.

Článek

„Přihlásily jsme se hlavně z toho důvodu, že je to pro nás nová zajímavá zkušenost a také výzva,“ shodly se aktérky, které si navíc vyzkoušely, jak je těžké mluvit před kamerou, což bylo pro některé trochu stresující.

Monika Voříšková z Lysé nad Labem a Jana Píšová z Prahy, které měly za úkol vžít se do role stylistky, se prostě rády oblékají jako každá žena a sledují módní trendy. Jana navíc pracuje jako prodavačka oděvů a tak musí umět poradit svým zákaznicím: „Sleduji občas některé ženy a říkám si, jak jsou nevkusně oblečené, prostě bych jim doporučila něco jiného.“ Monika je zase na mateřské dovolené, a tak má čas sledovat novinky ze světa módy a baví ji to.

Foto: Ondřej Kroutil

Stylistky (vlevo) si měří kritickým okem své modelkyFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Výběr oblečení neponechaly dámy náhoděFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Vše muselo perfektně laditFoto: Ondřej Kroutil

Devatenáctiletá Iveta i sedmadvacetiletá Monika už se o práci modelky zajímaly dříve. Iveta, která studuje na aranžérku, prý však v žádné modelingové agentuře doposud neměla štěstí, přestože na ni její přítel prozradil, že po večerech občas trénuje chůzi na podpatcích (což se i vy můžete naučit díky našemu článku Naučíme vás chodit na podpatcích!). A kde se nejraději obléká? „Chodím nakupovat hodně do second handů, protože tam najdu vždy originální kousky a za pár korun. Můj styl je spíše neutrální a mám ráda tmavé barvy. V obchodech typu New Yorker pak nakupuji většinou doplňky,“ prozradila na sebe Ivetka.

O paní Moniku v jejích patnácti letech jedna agentura zájem projevila a nabídla jí práci, ale když se její maminka tenkrát dozvěděla, jaké jsou podmínky, a že by Monika nestíhala školu, vše jí zatrhla. Monika dnes pracuje jako úřednice libereckého magistrátu, kde řeší dopravní přestupky, tedy chodí spíše oblékaná jako „šedivá myška“. „Mám ráda elegantní módu. Jednoduchý styl. Ale přesto nosím i hodně zelenou a žlutou," říká Monika z Liberce. A že jí barvy sluší, stejně jako Ivetě, se můžete přesvědčit ve videoreportáži.

{stream-video}

Podzimní inspirace i večerní extravagance

Pro výběr oblečení jsme zvolili jako první obchod C, kde stylistky vybíraly aktuální podzimní outfity, které mají být nejen slušivé, ale zároveň v sychravém počasí zahřejí. A do své role se na poprvé vžily natolik, že jim hledání vhodné kombinace trvalo přes hodinu. Modelky byly ale spokojené. Daleko větší nadšení přišlo v dalším obchodě, a to New Yorkeru, kde se především stylistky „vyřádily“. Vybraly oběma modelkám extravagantnější modely, které se hodí třeba na večírek nebo do baru.

Foto: Ondřej Kroutil

Tady jsou první outfity z podzimní kolekceFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

I v druhém obchodě si stylistky dávaly záležetFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Výběr oblečení nebyl vůbec snadnýFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Modelky Monika s Ivetou (zleva) byly z druhé volby stylistek nadšené mnohem vícFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Stylistky i modelky si svou práci nakonec vzájemně pochválilyFoto: Ondřej Kroutil

Jediný zádrhel nastal v momentě, kdy stylistka Monika obula Ivetu do svítivě růžových „bagančat“ a jako náhradní variantu zvolila krásné lakované lodičky na vysokém podpatku. Všichni jsme jí včetně našeho fotografa a kameramana ale nakonec humpolácké boty rozmluvili a hlasovali jednoznačně pro lodičky. Takže u druhého modelu byl výběr stylistky tak trochu ovlivněn nátlakem okolím. Nicméně sama Iveta se v lodičkách cítila o hodně víc žensky a sexy. A jak práci stylistek zhodnotily nakonec samy modelky a jak se jim výběr oblečení líbil, zjistíte z našeho videa!

Kdo si myslíte, že se své role ujal nejlépe, a jak hodnotíte práci především stylistek? Domníváte se, že by obstály i jako profesionálky?

Reklama

Související témata:

Načítám