Hlavní obsah

Dokonalé tělo za 30 minut cvičení? Ano!

Foto: Petr Makovička

Hledáte opak propocených, neosobních fitness center? Řešením může být kruhový trénink pouze pro ženyFoto: Petr Makovička

Reklama

Nemáte čas na dlouhé cvičební tréninky? Vadí vám neosobní fitness centra a posilovny plné namakaných kulturistů? Máme pro vás řešení. Vyzkoušejte speciální kruhový trénink, ve kterém procvičíte celé tělo za 30 minut! Navíc v prostředí, do kterého mají přístup pouze ženy!

Článek

Dámské sportovní kluby, které nabízejí třicetiminutové tréninky pro ženy, zažívaly největší boom v zahraničí již před asi deseti lety. K nám se dostaly nedávno a nutno říci, že zájem o cvičení v nich stále roste. V čem se odlišují od klasických fitness center? Předně jsou určené pouze pro dámy, takže se nemusíte stydět a obávat různých nepříjemných pohledů ze strany mužů (ať už jen ve vašich představách nebo skutečných). Druhou velkou výhodou je fakt, že nabízejí trénink na spalování tuků i posílení svalů, který hravě zvládnete za půl hodinky. Čas tréninku si přizpůsobujete podle svých možností, a ne podle rozvrhu lekcí, jako když chcete jít do běžného fitka třeba na aerobik. Stačí přijít a začít cvičit můžete kdykoli během otevírací doby.

Foto: Petr Makovička

Cvičební program je jednoduchý a po pár lekcích si ho osvojíteFoto: Petr Makovička

Stačí cvičit třikrát týdně půl hodiny

Cvičební program je velmi jednoduchý a bude sedět především těm z vás, které nemáte rády složité sestavy aerobiku náročné na koordinaci. Je založen na kruhovém tréninku s 16 stanovišti. Osm z nich představují speciální hydraulické pístové stroje (tedy žádné mnohakilové zátěže, jaké znáte z přístrojů z posilovny) a osm aerobních stanovišť.„Zapomeňte na výmluvu: Nemám čas cvičit. U nás stačí cvičit třikrát týdně, a výsledky určitě pocítíte. Proložení strojů aerobními ,mezistanicemi' zajistí, že budete cvičit skutečně intenzivně, procvičíte všechny důležité svalové partie. Během jedné takové lekce navíc spálíte až 2000 kJ,“ říká Petr Kořínek, zakladatel konceptu třicetiminutového cvičení v klubech Expreska v Čechách.

Vyzkoušejte týden cvičení zdarma

Chtěly byste cvičení v Expresce vyzkoušet, ale nechcete se hned zavazovat ke klubovému členství a platit peníze za něco, co jste ani neokusily? Pak vás určitě potěší, že první týden máte cvičení zdarma, a teprve pak můžete zvážit, zda chcete pokračovat. „Už jednou jsem se pěkně napálila, když jsem si zaplatila drahé členství na rok ve fitku, a nakonec jsem tam byla jen třikrát. Odradil mne personál ani mi nevyhovoval rozvrh cvičení. Tady si můžu vše předem vyzkoušet a ,osahat' a nikdo mne hned od začátku netlačí do žádných závazků,“ pochvaluje si pětatřicetiletá Ivona.

Foto: Petr Makovička

V Expresce si můžete zacvičit i zumbuFoto: Petr Makovička

V půlminutových intervalech střídáte cviky

Co vás čeká na samotném třicetiminutovém tréninku? Cvičení zahrnuje 5 složek: zahřátí, kardiovaskulární trénink, posilování, zpomalení a závěrečné protažení. „Když přijdete, měly byste se nejdříve dvě až tři minuty zahřát například na běžícím páse. Po tomto úvodní ,warm upu' můžete začít na jakémkoli posilovacím stroji. Na něm cvičte půl minuty, a jakmile zazní „gong“, přesunete se na další, tentokrát aerobní stanoviště v kruhu. Tam opět cvičíte půl minuty a poté opět změníte přístroj. V podstatě se v půlminutových intervalech přesouváte a střídáte posilovací a aerobní cviky. Po celou dobu je vám také k dispozici instruktorka, která vám poradí, co a jak kde cvičit, v jaké rychlosti, popřípadě i cviky upraví, když máte nějaké fyzické omezení,“ vysvětluje lektorka Bára z Expresky v Praze.

Po čase hrozí stereotyp

Dle mého názoru budou třicetiminutové kruhové tréninky vyhovovat především ženám, které se cvičením teprve začínají, nechtějí pohybu věnovat příliš mnoho z volného času a mají tak trochu ostych z běžného prostředí fitness center. Po určité době zde však může chybět motivace do dalšího cvičení a hrozí v něm také stereotyp. To je však problém, který může (a nemusí) přijít až po několika měsících cvičení. Během nich se dostanete do lepší kondice, zpevníte si postavu a při skutečně pravidelném cvičení alespoň třikrát týdně si vypěstujete tu správnou závislost na pohybu.

Vyzkoušely jste již podobný třicetiminutový kruhový trénink?

Reklama

Související témata:

Načítám