Hlavní obsah
3,4
(87)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tuto polévku má většina z nás spojenou s dětstvím, vařila ji maminky a jim zase jejich babičky... Krásně voní máslem a je to vážně rychlovka. A proč mozečková? Protože zavářka připomíná strukturou květákový mozeček.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce krupičky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžíce másla
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

V hrnci se silnějším dnem orestujte na jedné lžíci másla najemno nasekané světlé části jarních cibulek. Po chvilce je zaprašte dvěma lžícemi dětské krupičky, na kterou ihned vyklepněte jedno vejce. Společně vše míchejte, dokud se nevytvoří žmolky, připomínající květákový mozeček. 

02.

Do hrnce nyní nalijte horký vývar (může být zeleninový, ale klidně i masový). Polévku provařte a mezitím si oloupejte malou mrkev a petržel a nakrájejte je na drobná kolečka nebo kostičky. Na pánvi je na lžičce másla orestujte a pak je ihned přidejte provařit do polévky společně se zeleným hráškem (může být klidně i mražený). Vařte ještě asi 3–5 minut, dokud zelenina nezměkne. 

03.

Polévku dosolte dle chuti a podávejte ji ozdobenou nasekanou zelenou částí jarních cibulek. Případně s jinou bylinkou, třeba petrželkou či nasekanou pažitkou. 

Foto: Svatava Vašková

Jarní polévka podle našich babičekFoto: Svatava Vašková

Ještě by vám mohla chutnat krémová polévky z kedlubny bez jíšky.

Související témata:

Načítám