Hlavní obsah
3,4
(86)
 

Uvařte si perfektní jarní polévku, která je krásně krémová i bez jíšky – hravě ji totiž zahustíte jen zeleninou. Kedlubnu, brambory a slaninu pak doplňte jen kapkou smetany, citronem a čerstvými bylinkami.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 90 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 3 ks kedlubny
  • 2 ks brambor
  • 4 hrnky hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce čerstvého kopru
K podávání
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Ve velkém hrnci nechte nasucho vypražit proužky slaniny, a když je pěkně křupavá, děrovanou lžící ji vyndejte z pánve.

02.

Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na výpeku ze slaniny (podle potřeby přidejte trochu másla či oleje), přidejte kostičky oloupaných kedluben a brambor a zalijte vývarem.

03.

Osolte, přidejte česnek a povařte asi 20 minut do změknutí.

04.

Když je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou a nasekaným koprem (pokud nemáte rádi, dejte pažitku).

05.

Podávejte s odloženou slaninou, ztraceným vejcem a snítkou kopru.

Tipy: K cibuli přidejte na kostičky pokrájenou mrkev. Dodá polévce barvu i chuť. Zeleninu můžete zalít kromě vývaru i trochou bílého vína a na závěr přidat pořádnou dávku čerstvě mletého pepře.

Máte rádi syté polévky? Pak rozhodně vyzkoušejte i kuřecí avgolemono, pikantní hovězí a krémovou ze zbylých brambor, jsou dokonalé!

Reklama

Načítám