Hlavní obsah

Jarní kedlubnová polévka. Je krásně krémová i bez jíšky

Hodnocení:
(65)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Uvařte si perfektní jarní polévku, která je krásně krémová i bez jíšky – hravě ji totiž zahustíte jen zeleninou. Kedlubnu, brambory a slaninu pak doplňte jen kapkou smetany, citronem a čerstvými bylinkami.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 90 g slaniny
  • 1 cibule
  • 3 kedlubny
  • 2 brambory
  • 4 hrnky vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání 30%
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce čerstvého kopru
K podávání
  • 4 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Ve velkém hrnci nechte nasucho vypražit proužky slaniny, a když je pěkně křupavá, děrovanou lžící ji vyndejte z pánve.

Krok 2: Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na výpeku ze slaniny (podle potřeby přidejte trochu másla či oleje), přidejte kostičky oloupaných kedluben a brambor a zalijte vývarem.

Krok 3: Osolte, přidejte česnek a povařte asi 20 minut do změknutí.

Krok 4: Když je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou a nasekaným koprem (pokud nemáte rádi, dejte pažitku).

Krok 5: Podávejte s odloženou slaninou, ztraceným vejcem a snítkou kopru.

Tipy: K cibuli přidejte na kostičky pokrájenou mrkev. Dodá polévce barvu i chuť. Zeleninu můžete zalít kromě vývaru i trochou bílého vína a na závěr přidat pořádnou dávku čerstvě mletého pepře.

Máte rádi syté polévky? Pak rozhodně vyzkoušejte i kuřecí avgolemono, pikantní hovězí a krémovou ze zbylých brambor, jsou dokonalé!

ynezorPumanzeSaNyknalC