Hlavní obsah

Kuřecí polévka jinak: S jarní zeleninou a bramborami

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Přemýšlíte, jestli udělat bramboračku, nebo kuřecí vývar? Máme pro vás tip, kdy tohle dilema nebudete muset řešit. Dnešní recept na polévku vám totiž poskytne potěšení z obojího dohromady!

Článek

I na jaře a v létě přijdou chladnější večery, kdy se člověk rád posilní vydatnou polévkou. Poctivý kuřecí vývar, mrkev a hrášek ale nemusí být nuda. Zkuste tuhle nápaditou (a přitom levnou) polévku. Uvidíte, postaví vás na nohy!

Kuřecí polévka s jarní zeleninou

Na 4 porce potřebujete: skelet z 1 kuřete, 1 cibuli, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného), sůl, 3 brambory, 2–3 mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1–2 hrsti hrášku, pepř, muškátový květ

Postup: Kuřecí kostru, cibuli a koření zalejte asi 1,5 l studené vody a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na minimum a pomalu táhněte vývar asi 1,5 hodiny. Sceďte přes plátýnko a z kostry oberte maso. Uchovejte v teple.

Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev rovněž očistěte a nakrájejte na kolečka. V hrnci z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Postupně zalévejte vývarem a vždy pořádně promíchejte, aby jíška neudělala hrudky. Osolte. Přidejte brambory a mrkev a vařte doměkka. Pokud používáte čerstvý hrášek, asi 3 minuty ho v polévce povařte. Zmrazený vsypte do hrnce odstaveného z plotny a nechte asi 3 minuty stát. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Podávejte s obraným kuřecím masem.

Hrášek polévku zpestří vizuálně i chuťově, a navíc je neuvěřitelně zdravý. Přečtěte si, proč byste ho měli pravidelně jíst i vy!

Jakou polévku vaříte na jaře vy?

Reklama

Načítám