Hlavní obsah

Fascinující příběh: Daniela zhubla za rok 47 kilo!

Foto: Jakub Jurdič

Daniela se hodně naštvala na svou tloušťku a rozhodla vytrvat, dokud nezhubneFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem měla devětatřicetiletá Daniela o 47 kilo více, než má dnes. Dokázala se ale na sebe naštvat a obezity se zbavit. Pomohl jí glykemický index potravin, svižná chůze, a hlavně vůle vydržet.

Článek

Loni v červnu Daniela navštívila metabolickou poradnu v Hradci Králové. „Byla jsem na hranici svých sil, a především se začaly hlásit zdravotní problémy spojené s mojí obezitou,“ přiznává čtenářka. Tehdy vážila 120 kilo při výšce 164 centimetrů. V poradně jí provedli vyšetření složení těla: kolik má množství tuku, jak ho má na těle rozložený, jak tráví… A lékař odhalil problém: „Laicky řečeno – všechno, co jsem snědla, se mi ukládalo, a nic se nespalovalo,“ popisuje Daniela.

Chutě? Ne!

Do té doby prý pochopitelně vyzkoušela všemožné způsoby, jak zhubnout: diety, suchary, jíst jen suchou rýži, omezit sladké… Vždycky to přineslo pár kil dole, psychické vyčerpání a následných více kil nahoře.

Foto: Archiv čtenářky

Tohle je Daniela před rokemFoto: Archiv čtenářky

Tentokrát to ale bylo jiné: „Pan profesor mi doporučil jíst podle glykemického indexu potravin. A tedy vybírat si ty, co jej mají nejnižší,“ říká a uvádí konkrétní příklady: maso bez kůže, špenát, zelí, zelené saláty, rajčata, okurky, papriky, ořechy, vysokoprocentní hořkou čokoládu. Z ovoce: jahody, švestky, meruňky, grep. Tyhle potraviny vám nerozkolísají krevní cukr, což v důsledku vede k tomu, že nemáte chutě na sladké nebo neustálý hlad.

Speciální záležitost

Daniela upozorňuje, že ze začátku šlo o velmi přísnou dietu, doporučenou lékařem. Jíst mohla uvedené v jakémkoli množství, třeba každé dvě hodiny, ale nic jiného navíc. Dieta byla vhodná pouze pro ni, coby vysoce obézní, nikoli pro ty z vás, co byste potřebovali shodit pět kilo. Půl roku poté mohla přidat luštěniny, jogurty, mléko, trochu celozrnného pečiva – zkrátka zmírnit omezení, postupně začleňovat další zdravé potraviny. Dnes už zná Daniela výsledek svého snažení: 73 kilogramů a ze 125 centimetrů v pase má 91.

Foto: Jakub Jurdič

A dnes o 47 kilo lehčí. Rozdíl, viďte?Foto: Jakub Jurdič

Obezita je už vážný problém

A jak se člověk na takovou ohromnou hmotnost vůbec dostane? „Psychickými starostmi, které kompenzujete jídlem,“ přiznává Daniela. A doplňuje, že to ani nemusí být přejídáním, tláskáním sladkého, či tučného, ale tím, že jíte přes den málo, večer to doháníte…

„Musím poděkovat kamarádce, která mě do poradny i doprovodila a pak mi držela palce. Už jsem totiž ze všech pokusů zhubnout a z té hmotnosti byla dost nešťastná,“ popisuje Daniela s tím, že právě podpora přátel byla hodně důležitá.

Foto: Jakub Jurdič

Konečně zase může zajít nakupovat trendy oblečeníFoto: Jakub Jurdič

Tloušťka ji totiž omezovala v práci, doma, při výletech s rodinou, navíc byla i pořád unavená. „Ze dne na den se to ale ve mně zlomilo a řekla jsem si, že to dám. Zvládnu se těch kil zbavit,“ popisuje nejdůležitější okamžik, který je v hubnutí nutný. Ale jak v rozhodnutí i vytrvat? „Když po pár týdnech zjistíte, že dokážete udělat pohyb, kterému jste se dlouho vyhýbali. Nebo se vejdete, kam jste se nevešli, funguje to jako motor,“ doplňuje Daniela.

Změna nejen ve vizáži

A Daniela přidává ještě jednu osobní zkušenost: „Hlavní chyba všech, kteří chtějí zhubnout, je to, že shazují pro druhé. Nutné je si uvědomit, že to děláte pro sebe! Jen pro sebe,“ uvádí a povzbuzuje, že snažení stojí za to: „Mně samotné se změnil celý život, prostě jsem se podruhé narodila a plně si života užívám. Přehodnotila jsem vše, co bylo, a hlavně co chci, aby bylo,“ uzavírá svůj příběh Daniela.

Inspirativní, viďte?

Reklama

Související témata:

Načítám