Hlavní obsah
3,5
(34)
Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Naučte se s guru zdravého vaření Hankou Zemanovou zahušťovat polévku luštěninami namísto moukou. Recept na dnešní opravdu jednoduché jídlo plné zdravých bílkovin (a ingrediencí, které stojí jen pár korun) je z knihy „Nová biokuchařka Hanky Zemanové“.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 150 g červených fazolí
  • 1,5 l vody
  • 2 ks cibule
  • 4 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžíce umeocta
Na zjemnění
  • 1 dl smetany ke šlehání
Článek

Postup:

01.

Fazole nasypte do tlakového hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené – ideálně v chladnějším špajzu, ale klidně i na kuchyňské lince, není-li velké horko. Můžete je máčet klidně i celý den a noc, ale jednou či dvakrát vyměňte vodu (zejména v teplém počasí).

02.

Vylijte vodu, ve které se fazole namáčely, a přidejte 1,5 litru čerstvé vody, cibuli nakrájenou na čtvrtky a koření zabalené do gázy: bobkový list, nové koření, popřípadě pepř.

03.

Přiveďte k varu v tlakovém hrnci, natlakujte a vařte 30 minut. Pokud jste máčeli fazole den a noc, stačí cca 25 minut.

04.

Po uvaření cibuli i koření vyndejte. Asi třetinu až polovinu fazolí s částí vývaru vyjměte a ponorným mixérem rozmixujte. Tuto směs pak vlijte přes zpět do polévky. Rozmixované fazole vám polévku skvěle zahustí.

05.

Osolte a dochuťte 1–2 lžícemi omeocta a zjemněte smetanou.

06.

Můžete ještě posypat pažitkou, ptačincem nebo v zimě polníčkem.

Tip: Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Krémové konzistence polévky dosáhnete i bez použití mouky. A díky včasnému namáčení a použití vhodného koření nebudou fazole zdaleka tolik nadýmat!Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Čím nejraději zahušťujete polévky: jíškou, zeleninou nebo právě luštěninami?

Reklama

Související témata:

Načítám