Článek
Postup:
Krok 1: Fazole nasypte do tlakového hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené – ideálně v chladnějším špajzu, ale klidně i na kuchyňské lince, není-li velké horko. Můžete je máčet klidně i celý den a noc, ale jednou či dvakrát vyměňte vodu (zejména v teplém počasí).
Krok 2: Vylijte vodu, ve které se fazole namáčely, a přidejte 1,5 litru čerstvé vody, cibuli nakrájenou na čtvrtky a koření zabalené do gázy: bobkový list, nové koření, popřípadě pepř.
Krok 3: Přiveďte k varu v tlakovém hrnci, natlakujte a vařte 30 minut. Pokud jste máčeli fazole den a noc, stačí cca 25 minut.
Krok 4: Po uvaření cibuli i koření vyndejte. Asi třetinu až polovinu fazolí s částí vývaru vyjměte a ponorným mixérem rozmixujte. Tuto směs pak vlijte přes cedník zpět do polévky. Jestliže máte výkonný mixér, pasírování přes síto odpadá. Rozmixované fazole vám polévku skvěle zahustí.
Krok 5: Přidejte kousek másla nebo ghí (přepuštěné máslo). Osolte a dochuťte 1–2 lžícemi omeocta a případně zjemněte smetanou.
Krok 6: Můžete ještě posypat pažitkou, ptačincem nebo v zimě polníčkem.
Tip: Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.
Krémové konzistence polévky dosáhnete i bez použití mouky. A díky včasnému namáčení a použití vhodného koření nebudou fazole zdaleka tolik nadýmat!
Čím nejraději zahušťujete polévky: jíškou, zeleninou nebo právě luštěninami?