Hlavní obsah

Fazolová polévka bez zahušťování

Hodnocení:
(14)
Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Naučte se s guru zdravého vaření Hankou Zemanovou zahušťovat polévku luštěninami namísto moukou. Recept na dnešní opravdu jednoduché jídlo plné zdravých bílkovin (a ingrediencí, které stojí jen pár korun) je z knihy „Nová biokuchařka Hanky Zemanové“.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 150 g suchých červených fazolí
  • 1.5 l vody
  • 2 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček celého nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • 1.5 lžíce umeocta
Na zjemnění
  • máslo
  • smetana
Článek

Postup:

Krok 1: Fazole nasypte do tlakového hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočené – ideálně v chladnějším špajzu, ale klidně i na kuchyňské lince, není-li velké horko. Můžete je máčet klidně i celý den a noc, ale jednou či dvakrát vyměňte vodu (zejména v teplém počasí).

Krok 2: Vylijte vodu, ve které se fazole namáčely, a přidejte 1,5 litru čerstvé vody, cibuli nakrájenou na čtvrtky a koření zabalené do gázy: bobkový list, nové koření, popřípadě pepř.

Krok 3: Přiveďte k varu v tlakovém hrnci, natlakujte a vařte 30 minut. Pokud jste máčeli fazole den a noc, stačí cca 25 minut.

Krok 4: Po uvaření cibuli i koření vyndejte. Asi třetinu až polovinu fazolí s částí vývaru vyjměte a ponorným mixérem rozmixujte. Tuto směs pak vlijte přes cedník zpět do polévky. Jestliže máte výkonný mixér, pasírování přes síto odpadá. Rozmixované fazole vám polévku skvěle zahustí.

Krok 5: Přidejte kousek másla nebo ghí (přepuštěné máslo). Osolte a dochuťte 1–2 lžícemi omeocta a případně zjemněte smetanou.

Krok 6: Můžete ještě posypat pažitkou, ptačincem nebo v zimě polníčkem.

Tip: Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Krémové konzistence polévky dosáhnete i bez použití mouky. A díky včasnému namáčení a použití vhodného koření nebudou fazole zdaleka tolik nadýmat!

Čím nejraději zahušťujete polévky: jíškou, zeleninou nebo právě luštěninami?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama