Hlavní obsah

I z luštěnin vykouzlíte originální jídla. A za pár korun!

Foto: Jakub Jurdič

Správně připravená jídla z luštěnin nezatíží vaši peněženku ani štíhlou linii

Leden je klasicky měsícem šetření, a to jak kalorií (dobře, dobře, jen ještě dojíme poslední zbytky cukroví), tak peněz. Ideální jsou proto jídla z luštěnin, která zasytí, chutnají, a ještě moc nestojí!

Článek

Luštěniny můžeme s klidem označit za dnes tak oslavované superpotraviny – jsou velmi zdravé, obsahují spoustu bílkovin, takže není třeba přidávat maso, a navíc nijak nezatíží rodinný rozpočet. Začátek roku je proto tím nejlepším obdobím, kdy se do nich pustit. A kdo hledá originální inspiraci, je na správné adrese – uvaříme si hrachovou kaši ovoněnou citronovou kůrou a zimní zeleninou, mexickou fazolovou polévkou a pikantní čočku s pečeným květákem. Tak s chutí do toho!

Hrachová kaše s kořenovou zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 200 g loupaného hrachu, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ bulvy celeru, 2 stroužky česneku, 3/4 litru vody, lžičku sušeného tymiánu, sůl, pepř, kůru z 1/2 citronu

Foto: Jakub Jurdič

Zdání klame! Tohle není hrachovka, jak ji znáte ze závodní jídelny – naše varianta má díky opečené zelenině, citronové kůře a tymiánu neuvěřitelný šmrnc!

Postup: Hrách (klidně i několik hodin předem) namočte a mezitím si připravte zeleninu: cibuli nakrájejte najemno, nechte zesklovatět na rozehřátém oleji a přidejte k ní na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Pět minut opékejte, poté přidejte plátky česneku a tymián, nechte chvilku rozvonět a přisypte scezený hrách. Zalejte ¾ litrem vody, osolte a povařte 20 až 30 minut do změknutí. Uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou, solí a pepřem.

Tip: Připravte si dietní zobání k televizi z naklíčeného hrachu alias pučálky!

Mexická fazolová polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, 2 lžíce řepkového oleje, 1 červenou papriku, 2 stroužky česneku, chilli papričku, lžíci římského kmínu, plechovku červených fazolí, 1/2 litru vody, sůl, pepř, 1 limetku

Na dokončení: hrst cherry rajčátek, čerstvý koriandr, 2 lžíce zakysané smetany

Foto: Jakub Jurdič

I fazolová polévka může pokaždé vypadat jinak, tentokrát ji zkuste po mexicku s římským kmínem a limetkovou šťávou

Postup: Cibuli a papriku nakrájejte a doměkka opečte na rozehřátém oleji. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku a nechte chvilku rozvonět. Vmíchejte fazole, půl litru vody, osolte, opepřete a asi 10 minut povařte. Poté tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, dochuťte limetkovou šťávou a dozdobte kousky rajčat, koriandrem a zakysanou smetanou.

Tip: Polévka bude ještě lepší, když si fazole uvaříte sami – den předem je namočte, poté v čerstvé vodě uvařte do změknutí a v receptu použijte jako ty konzervované.

Pikantní čočka s pečeným květákem

Na 4 porce potřebujete: 200 g čočky, 1 cibuli, lžíci olivového oleje, 2 stroužky česneku, ¼ lžičky chilli, lžičku římského kmínu (skvělé je i kari nebo garam masala), 70 g rajského protlaku, sůl, pepř

Na květák: 1 malý květák, olivový olej, sůl, lžičku oblíbeného koření (kari, garam masala, grilovací)

K podávání:4 pšeničné tortilly, zakysanou smetanu, čerstvý koriandr

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace pikantní čočky, pečeného květáku a koriandru vás mile překvapí!

Postup: Čočku (klidně den předem) namočte. Květák rozeberte na růžičky, osolte, okořeňte a bohatě zakapejte olivovým olejem. Pečte při 200 °C asi půl hodiny doměkka, během pečení jednou promíchejte. Mezitím si připravte čočku: nakrájenou cibuli opečte na oleji, přidejte nasekaný česnek, chilli a římský kmín a nechte chvilku rozvonět. Přidejte scezenou čočku, rajský protlak a jeden a půl hrnku vody a povařte asi 25 minut do změknutí. Před koncem vaření osolte a případně přilejte vodu.

Podávejte v tortille s pečeným květákem, čerstvým koriandrem a kysanou smetanou.

Tip: Smetanu ochuťte citronovou šťávou, sladkou paprikou, solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Prozradíte nám svůj recept na luštěniny „trochu jinak“?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama