Hlavní obsah

Fidget Spinner vs. Mončičák: Po čem děti šílí a na čem jsme ujížděli my?

Foto: Focus and Blur, Shutterstock.com

Foto: Focus and Blur, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá doba má své. My jsme se předháněli, kdo pochytá víc vajíček v legendární digihře se zajícem a vlkem, dnešní děti ujíždějí na herních konzolích. Jaké jsou taháky dnes a jaké byly ty naše?

Článek

Existují velké hity, jako právě třeba zmiňovaná digihra s vlkem a zajícem, stavebnice Merkur nebo dnešní konzolové hry a třeba Lego. Tyhle hračky baví děti i celé roky. A pak existují jakési návalové trháky, módní záležitosti, které během chvilky zaplaví všechny školky a školy, ale jejich sláva brzy opadne.

Bylo to tak vždycky. Podívejte se, na čem ujíždějí dnešní děti, a zavzpomínejte, bez čeho jste nemohli být vy.

Současné děti

  • Fidget Spinner - Máte-li doma školáka, jistě vám neunikla současná mánie jménem Fidget Spinner. Taková malá blbůstka nejrůznějších tvarů a barev, která se prostě točí mezi prsty. Údajně antistresová hračka určená pro autisty, dnes nezbytný módní doplněk každého školáka. „Mami, to strašně potřebuju, to je teď světovej fenomén, fakt,“ škemral můj téměř devítiletý syn, když jsem nechápavě hleděla na tu kravinu v obchodě. Ano, podlehla jsem a koupila mu to, protože za devadesát korun prostě ta dětská radost stojí. A navíc měl na vysvědčení samý, že. On si pak z nadšení za své ušetřené peníze pořídil několik dalších Fidget Spinnerů a teď chodí, kapsy narvané těmi nesmysly a je šťastný. Ale vsaďte se, že po prázdninách už si na tenhle hit nikdo nevzpomene.
  • Akce supermarketů - V tomhle případě nejde o žádnou konkrétní hračku, ale o vše, na co se sbírají body v supermarketech, za které se něco dostává (tedy spíš si to pak koupíte s údajnou slevou). Máme takhle doma kompletní sbírku plyšáků Angry Birds, malé gumové figurky s přísavkou zvané Stikeez, a dokonce i zeleninové plyšáky, i když naši synové mrkev pozřou jen pod pohrůžkou smrti. A nejsme sami, v době své slávy byli tihle plyšáci, figurky, kartičky a já nevím co nejvíc směňovaným zbožím ve školních a školkových šatničkách.
  • Littlest Pet Shop - Zkušené maminky tomu říkají „petšopáci“. Já mám doma dva syny, tak mi tohle uniklo, ale vy, kdo máte dcerky, jistě víte, o čem je řeč. Miniaturní figurky roztomilých zvířátek, stejně malinkaté domečky a další doplňky. Je to krásné, roztomilé, malinké a všechny holčičky to milují.
  • Gormiti - Řekla bych, že tohle je klučičí obdoba „petšopáků“. Jsou to také malinké figurky, ale nejsou ani krásné, ani roztomilé. Hraje se s nimi hra, kterou ale žádný kluk snad nikdy doopravdy nehrál. Šlo jen o to nasbírat co nejvíc těchto podivných monster. Že by něco jako novodobá céčka?

Retro hity

Buďme ale fér, i my jsme ujížděli na nesmyslech. Pamatujete, kromě zmiňovaných céček, třeba na tohle?

  • Hakisák - Malý, většinou háčkovaný míček, s nímž předváděli triky snad všichni kluci ze třídy. A když byla při cestě na školu v přírodě pauza na toaletu, kopala si s ním v kroužku celá třída.
  • Mončičák - Hnědý (později dostupný i v jiných barvách) plyšák, který trochu připomínal medvídka, trochu opičku. Obzvlášť holčičky po něm toužily velmi urputně, bohužel ve své době byl dostupný jen v Tuzexu.
  • Rubikova kostka - Tenhle legendární hlavolam měl snad každý. A ten, kdo ho dokázal poskládat v nejkratší době, byl prostě největší frajer!
  • Tamagoči - Tohle je hit pozdějších devadesátek. Malinký elektronický mazlíček, o kterého je potřeba pečovat. Když zapípá, krmit, dávat spinkat, hrát si s ním. Jinak zemře!

Vzpomenete si ještě na jinou hračku, která byla pro vás ta nej?

Reklama

Související témata:

Načítám