Hlavní obsah

Osvědčené fígle, jak nadobro zatočíte s kuchyňskými pachy. Znáte je?

Foto: MilanMarkovic78; Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78; Shutterstock.com

Reklama

Hotová polévka, omáčka nebo pečeně krásně voní. Během přípravy a skladování ingrediencí, jako jsou cibule a česnek, dostává čich dost zabrat. Víte, jak se nežádoucích pachů snadno zbavíte?

Článek

Stále marně bojujete s nepříjemnými kuchyňskými zápachy, které často „zamoří“ celý byt? Neúspěšně zkoušíte všemožné výstřelky chemického průmyslu, za které utrácíte spoustu peněz? Vaše problémy vyřeší pár jednoduchých triků.

Voňavé kuchyňské prkénko

Zvlášť ta dřevěná „nasají“ všelijaké pachy z potravin, které na nich krájíte. Jedná se hlavně o cibuli, česnek, maso a ryby. Aby prkénko zase vonělo „novotou“, po použití je potřete rozkrojenou půlkou citronu nebo ho omyjte citronovou šťávou. Tak jej zcela určitě zbavíte zápachu, a navíc ho mírně vydezinfikujete.

Foto: Basileus; Shutterstock.com

Foto: Basileus; Shutterstock.com

Osvěžující kúra pro lednici i myčku

Citron zafunguje také na nežádoucí pachy v lednici. Když ji odmrazujete a nic v ní není, využijte toho. Ostrouhejte kůru z celého citronu, nasypte ji do sklenice s vodou, do které pak vymačkejte citronovou šťávu. Vše zahřejte v mikrovlnné troubě, dokud se tekutina nezačne skoro vařit. Nádobu pak postavte do prázdné chladničky, zavřete ji a nechte „osvěžovač“ působit alespoň půl hodiny. Pak už jen vnitřek vymyjte vlažnou vodou a potraviny uložte zpět na místo.

Pokud nemáte v plánu ledničku vyklidit a vypínat ze sítě, citronovou šťávu nakapejte na vatový tampon nebo houbičku na mytí nádobí a nechte je v lednici pár hodin působit. Předtím z ní ovšem vyndejte všechny podezřelé potraviny, které by mohly mít zápach na svědomí.

Podobná kúra prospěje také myčce. Před každým cyklem přidejte do nádržky na mycí prostředek asi půl šálku citronové šťávy. Tím zamezíte případným pachům, které se ze spotřebiče plného špinavého nádobí občas šíří do okolí.

Brambora je dobrý služebník

Možná znáte fígl, že syrová brambora zachrání přesolenou polévku, protože nadbytečnou sůl absorbuje. Tato plodina si však poradí i se zápachem v ledničce. Oškrábanou syrovou bramboru rozkojte a každou půlku dejte na samostatný talířek. Ty pak položte na různá místa na rošty v lednici a rázem bude po zápachu. Když povrch brambory zčerná, odkrojte ho a absorpční vlastnosti této potraviny se zase obnoví.

Na dřez platí sůl a jedlá soda

Odtok kuchyňského dřezu navzdory různým sítkům a dalším vychytávkám často zlobí a voda špatně odtéká. Přitom se z něj leckdy neline ani extra příjemná vůně. Snadná pomoc, do odpadu nejdřív nasypejte hrníček kuchyňské soli a pak jeden hrníček jedlé sody. Vše zalejte asi litrem vařící vody a nechte alespoň čtvrt hodiny působit.

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Další role kočičího steliva

Všechny české domácnosti prozatím nejsou vybavené drtičem kuchyňského odpadu. I malý kousek jídla nebo jeho obal v klasickém odpadkovém koši někdy dokáže hodně znepříjemnit život. Máte-li doma miminko, asi se vám nechce s každou plenkou běhat do popelnice. Byť použité dětské kalhotky dáte do sáčku, stejně jsou obvykle cítit po celém bytě. Tyto nesnáze vyřešíte, když dáte na dno odpadkového koše trochu kočičího steliva. „Vsákne“ vlhkost i nepříjemný zápach.

Upečte si osvěžovač vzduchu

Nemusíte péct cukroví nebo koláč, aby kuchyň krásně voněla. Vyzkoušejte třeba, jaké zázraky umí pomeranč.

Případně dva pomeranče nebo citrony nakrájejte na plátky, rozložte je na pečicí papír potřený olejem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 125 ºC. Účinek tohoto osvěžovače vzduchu ještě prodloužíte, když plech i s obsahem necháte několik hodin ve vypnuté, ale otevřené troubě.

Na závěr ještě jeden tip na „věcičku“, která vzduch v bytě bude čistit průběžně. Navíc odpuzuje otravný hmyz. Pořiďte si rýmovník!

Reklama

Načítám