Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře umíte anglicky? Otestujte si gramatiku i slovní zásobu

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Foto: Cast Of Thousands, Shutterstock.com

Reklama

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem? Mnozí namítnou, že angličtina stačí, dorozumíte se tak skoro všude… Ale ovládáte ji opravdu dobře? Zkuste si náš kvíz.

Článek

Na úvod pár zajímavostí a faktů o angličtině: jedná se o západogermánský jazyk, který po celém světě používá 372 milionů rodilých mluvčí. Více lidí mluví jen čínsky a španělsky.

A nejdelší anglické slovo je pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, což je uměle vytvořené označení plicního onemocnění. A teď už dost otálení a otestujte si svoje znalosti tohoto krásného jazyka.

1. Anglické idiomy jsou věc zapeklitá. Někdy znějí jako z doby dávno minulé, jindy nemají logiku. Ale jsou kouzelné, a když se jich pár naučíte, budete za hvězdu. Jak se řekne, že „všechno zlé je k něčemu dobré“?
2. Gramatický jev, který umí potrápit, je použití some/any. Jaké slovo chybí v této větě: There aren’t … cars in the garage.
3. Mnohá slovesa se v angličtině pojí s vybranými předložkami. Jaká předložka patří do následující věty: He suffered … just a few minor injuries, nothing serious.
4. Víte, které z uvedených slov lze použít nejen jako přídavné jméno, ale také jako příslovce?
5. Naše babičky říkaly, že je pozdě bycha honit, děti při hodinách angličtiny kvílejí, že nesnášejí „if clauses“, tedy podmínkové věty neboli kondicionály trojího typu. Jak přeložíte: If you hadn’t forgotten your umbrella, you wouldn’t be soaking wet!
6. U pravidelných sloves se minulý čas tvoří nejčastěji pomocí koncovky -ed. Nepravidelná slovesa jsou ale pěkný oříšek. Jak je minulý čas od slovesa eat?
7. Minulost v angličtině? Není jen jedna! A vy tak musíte znát čas minulý, předpřítomný, předminulý a další. Pravidla jsou jasná, ale splést se je snadné. Která z následujících vět je správně a bez gramatické chyby?
8. Psal se rok 2011 a prezident Václav Klaus byl v Chile, o čemž se ještě dlouho mluvilo v souvislosti s psací potřebou. Všechno by bylo jiné, kdyby tehdy někdo řekl: „Můžeš mu půjčit pero?“ Anglicky tedy...
9. Blíží se letní dovolené a vy se možná ocitnete na letišti. To je pak dobré znát základní slovíčka. Které z těchto tří slov ovšem na příletových či odletových tabulích neuvidíte?
10. Idiomy jsme kvíz začali a idiomy také skončíme. Tentokrát nakoukneme, ale jen zdánlivě, do zvířecí říše. Jak se v angličtině řekne „kdo se moc ptá, moc se dozví“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám