Hlavní obsah

Francouzský cibulový koláč

Hodnocení:
(163)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Listové těsto přímo vybízí k pečení nejen sladkých, ale i slaných pochutin. Tahle dobrota pochází od Francouzů. S přípravou cibulového koláče se sýrem nebudete mít příliš práce a výsledek je přitom vynikající a velmi efektní.

Ingredience pro:
1 plech
  • 1 balení křehkého nebo listového těsta
  • 70 g strouhaného sýru
  • 1.5 lžičky tymiánu
  • 500 g cibule
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 190 °C. Listové, případně křehké těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 23 mm. Vynikající, jednoduché a rychlé těsto je také to z olivového oleje, recept na něj najdete v článku kuřecí páj se zimní zeleninou a bylinkovou poklicí

Krok 2: Těsto položte i se spodním archem papíru na plech a jeho povrch jemně posypte nastrouhaným sýrem (lepší je nějaký tučnější jako gouda nebo gruyère), volné nechte pouze asi 2 cm okraje. Pak celý koláč posypte tymiánem.

Krok 3: Cibuli podle stavu zásob můžete nakombinovat klasickou a červenou oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Celý povrch koláče poklaďte připravenou cibulí, já jsem ji kladla po diagonále, ale určitě budou na pohled efektní i jiné způsoby. 

Krok 4: Povrch cibule i okraje těsta potřete sladkou smetanou, osolte, poklaďte šupinkami másla a vložte do trouby. Pečte asi 3035 minut, dokud okraje těsta i cibule nezačnou zlátnout. Koláč je skvělý teplý i studený.

Podle našich receptů můžete zkusit také cibulové koláčky se slaným tvarohem nebo pórkovo-cibulový quiche!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek