Hlavní obsah
3,2
(118)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V tomto receptu se spojily dvě velké lahůdky – oblíbené masové kuličky a francouzská cibulačka. Dohromady pak získáte výborné jemné jídlo, které si zamilují i děti.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na masové kuličky:
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 ml mléka
Na cibulovou omáčku:
  • 3 cibule
  • 1,5 lžíce másla
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • 2 špetky soli
  • 20 g francouzského sýru (např. gruyère)
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravíme kuřecí kuličky. Obyčejný rohlík či housku nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Přidejte namleté kuřecí maso, celé vejce, nasekanou petrželku a nadrcený česnek. Vše zamíchejte.

02.

Směs osolte, opepřete a postupně přidávejte strouhanku, aby se daly jednoduše vytvořit kuličky. Směs by neměla být příliš tuhá. 

03.

Na plech s pečicím papírem vyskládejte masové kuličky. Lehce je podlijte vodou a pečte je při 180 stupních asi 20–30 minut, dokud nezačnou zlátnout. V průběhu pečení můžete mezi kuličky dát trošku másla. 

04.

Mezitím je čas na omáčku. Inspiraci jsme našli ve francouzské cibulačce. Cibule nakrájejte na měsíčky a v litinové pánvi, ve které budete později pokrm zapékat, na másle zvolna restujte asi 10–15 minut. Občas zamíchejte. Ke konci přidejte čerstvý tymián a sůl. 

05.

Když je cibule hotová, zalijte ji vývarem a bílým vínem a 5 minut provařte. Nakonec do pánve položte opečené kuřecí kuličky, vše posypte nastrouhaným sýrem Gruyère a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby.

Foto: Svatava Vašková

Na tomhle jídle si pochutnají jak milovníci masových kuliček, tak fanoušci francouzské cibulačkyFoto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám