Hlavní obsah

Grilovací sezona je tu! Tyhle dobroty jste ještě nejedli

Foto: Eva Malúšová

Počasí je sice pořád trochu nejisté, ale každý správný grilovací maniak už v květnu odmítá čekat na perfektní povětrnostní podmínky a rozpaluje gril. A my u toho samozřejmě nesmíme chybět!

Článek

Znáte to – jeden zapálený kuchař stojí u grilu a zbytek rodiny zatím mrzne v hladovém očekávání :-). Ale teď vážně, grilovací sezona je za dveřmi, a já pro vás mám několik tipů, jak se na tyto venkovní hostiny připravit.

Rada číslo jedna: nikdy nenechte hosty čekat úplně o hladu a připravte jim i nějaké zobání jako první záchranu, než se rozpálí gril. Mně se osvědčily křupavé chlebíčky crostini, které si připravíte předem, a předejdete tak všem hladovým stížnostem. Rada číslo dva: volte typy masa, které nemusíte na grilu trápit moc dlouho. Já vsadila na drůbež a žebra, která jsem předvařila v marinádě. To má za výsledek nejen perfektně ochucené, ale také od kosti přímo odpadající maso. Rada číslo tři: s dezertem si moc nelámejte hlavu, protože stejně všichni přepálí start s jídly z grilu.

Crostini na dva způsoby

Na rukolové pesto potřebujete: 125 g rukoly, 100 g loupaných mandlí, ¼ hrnku panenského olivového oleje, sůl, hrst bazalky, pepř, 2 stroužky česneku, ½ citronu, 80 g parmezánu, cherry rajčátka, olivový olej

Na jahodové chlebíčky: čerstvý kozí sýr, jahody, mátu nebo bazalku, balzamikový krém (balsamico zredukované na hustý sirup), pepř

K podávání: bagetu, olivový olej

Postup: Bagetu nakrájejte na plátky, rozložte na pečicí papír, pokapejte olejem a v troubě pod grilem z obou stran opečte dokřupava.

Rukolu rozmixujte s mandlemi, olejem, lžičkou soli, bazalkou, čerstvě mletým pepřem, česnekem, citronovou šťávou a sýrem. Rajčátka rozpulte, zakapejte olivovým olejem, pořádně osolte a opepřete a pečte 20 minut při 180 °C. Bagetky potřete pestem a obložte pečenými rajčaty.

Foto: Eva Malúšová

Nenechte hosty trpět hlady, než se rozpálí gril, a naservírujte jim křupavé chlebíčky s domácím pestem

Zbylé toustíky potřete kozím sýrem, obložte pokrájenými jahodami, zakapejte balzamikovým krémem, posypejte nasekanou mátou nebo bazalkou a opepřete.

Foto: Eva Malúšová

Kombinace kozího sýra, jahod a máty možná zní neobvykle, ale jakmile jednou ochutnáte...

Krůtí špízy satay s arašídovou omáčkou

Na 4–6 porcí potřebujete: 800 g krůtích prsou, 200 g nesolených arašídů (nebo arašídového másla), lžíci slunečnicového oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového nebo palmového cukru, šťávu z 1 limetky, lžičku kurkumy nebo kari, chilli, 1 malou cibuli, lžíci strouhaného čerstvého zázvoru, 1,5 lžíce rybí omáčky (lze vynechat), 2 stroužky česneku, ½ lžičky soli, 4 lžíce řepkového oleje, koriandr, špejle

Postup: Začněte tím, že si špejle namočíte do vody – nasáknou a nebudou se pak na grilu připalovat. Arašídy rozmixujte se lžící oleje na hladký krém a postupně řeďte vodou na konzistenci hustého krému. Pokud nemáte výkonný mixér, raději kupte hotové arašídové máslo. To pak rozmixujte se sójovkou, cukrem, limetovou šťávou, kurkumou, špetkou chilli, nasekanou cibulí, zázvorem, rybí omáčkou (pokud ji vynecháte, přidejte do marinády více soli), prolisovaným česnekem a solí. Podle potřeby zřeďte horkou vodou. Maso pokrájejte na kousky a smíchejte s olejem a 4 lžícemi omáčky. Nechte alespoň 4 hodiny marinovat (klidně ale přes noc), poté napíchejte na špejle a z obou stran ogrilujte. Podávejte se zbylou omáčkou a čerstvým koriandrem.

Tip: Použít můžete i kuřecí, ale krůtí maso bývá díky šetrnějším chovům kvalitnější. Další způsoby, jak zpracovat krůtu, najdete v článku Krůtí maso a dieta? Vynikající spojení! Máme pro vás hned tři recepty.

Foto: Eva Malúšová

Kořeněné špízy jsou s arašídovou omáčkou naprosto dokonalé

Glazovaná žebra

Na 4 porce potřebujete: 1 kg vepřových nebo hovězích žeber, 1 l pomerančového džusu, lžíci sladké papriky, lžičku soli, ½ lžičky skořice, ½ lžičky zázvoru, chilli papričku, 3 lžíce worcesteru, 4 stroužky česneku

Postup: Džus přiveďte spolu s paprikou, solí, skořicí, zázvorem, chilli papričkou, worcesterem a nasekaným česnekem k varu, přidejte žebra (já je nechala ve 3 větších kusech) a asi hodinu a čtvrt je povařte, aby maso změklo. Žebra pak vyndejte a šťávu vařte při prudkém varu bez poklice do zhoustnutí. Sirupem žebra potřete a buď rovnou grilujte, nebo je nechte ještě marinovat. Díky předvaření jim pak na grilu stačí jen opravdu chvilinka, aby se prohřála a opekla.

Foto: Eva Malúšová

Pikantní žebra budete mít díky předvaření v marinádě nejen perfektně ochucená, ale také velmi rychle propečená

Šeříkový sirup

Na 500 ml sirupu potřebujete: hrnek vody, hrnek cukru krupice, 1,5 hrnku obraných šeříkových květů, lžíci mrazených borůvek (lze vynechat), ½ citronu

Foto: Eva Malúšová

Uchovejte si omamnou vůni šeříku v podobě domácího sirupu

Postup: Omyté kvítky přiveďte spolu s vodou, cukrem a borůvkami (ty se do sirupu dávají kvůli barvě) k varu, 10 minut povařte, nechte trochu vychladnout a dochuťte citronovou šťávou. Sceďte a uchovávejte ve vysterilované lahvi nebo jako já rovnou připravte šťávu. Hotový sirup vydrží v chladu minimálně měsíc.

Foto: Eva Malúšová

Ten správný májový nápoj? Šeříková limonáda!

Odstartovali jste už letos grilovací sezonu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama