Hlavní obsah

Dokonalé menu na květen: Domácí burgery, kanapky i pikantní špízy

Foto: Jakub Jurdič

Z přípravy domácích burgerů se u nás stává skoro posedlost, ale neopomněli jsme ani předkrmy a pikantní dezert!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jestli s prvním záchvěvem slunečného počasí vytahujete gril, máme pro vás skvělé tipy, jak si domácí grilování užít ještě víc! Roztomilé kanapky, šťavnaté burgery i originální dezert se jistě neztratí!

Článek

Květen se už u nás nese v duchu grilování, takže jsme využili teplého počasí a vyzkoušeli pro vás recept na super šťavnaté burgery i parádní přílohu k nim – octem balsamico a bylinkami ovoněné cibule. A místo těžkého dezertu ovocné špízy, které mají díky chilli a zázvoru pořádný říz!

Zeleninové kanapky

Potřebujete: 2 menší bagety, 100 g čerstvého sýra (Lučina, Philadelphia, Buko), čerstvé bylinky (máta, koriandr, libeček, bazalka, pažitka), sůl, pepř, 100 g taveného sýra, 2 jarní cibulky, sladkou a pálivou papriku, lžíci másla, zeleninu (já dala červenou a žlutou papriku, mrkev a jarní cibulku)

Foto: Jakub Jurdič

Jestli je jediné jídlo, které vám po grilování občas zbude, zpravidla salát, tentokrát ho vynechte a propašujte trochu zeleniny alespoň do předkrmu!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Z bagety odkrojte špičky (budou se hodit, až bude potřeba ochutnat náplně…), smíchejte čerstvý sýr s dvěma hrstmi nasekaných bylinek, osolte a opepřete. Tavený sýr utřete s máslem, přidejte špetku pálivé papriky, lžičku sladké a najemno nakrájenou bílou část z jarních cibulek. Bagety nakrájejte na osmicentimetrové špalíčky, ty pak ještě jednou našikmo napůl a vydlabejte z nich lžičkou vnitřek. Polovinu naplňte bylinkovou směsí, polovinu paprikovou a ozdobte proužky zeleniny.

Tip: Jednohubky jsou na grilování skvělé, protože „zabaví“ hladové strávníky, než připravíte gril a další chody. Když navíc krásně vypadají, jako třeba tyhle vrstvené, efekt bude hned dvojnásobný!

Foto: Jakub Jurdič

Před samotným grilováním nabídněte hostům lehké kanapky s čerstvou zeleninouFoto: Jakub Jurdič

Šťavnaté hovězí burgery

Na 8 burgerů potřebujete: 1 kg hovězího masa (my dali kombinaci krku a zadního), 200 g slaniny vcelku, sůl, pepř, 2 rajčata, salát, červenou cibuli, majonézu, kečup, BBQ omáčku, 8 plátků čedaru, 8 bulek, špejle na zafixování

Foto: Jakub Jurdič

Díky slanině je burger extra šťavnatý, a když si navíc dáte práci s domácími houskami, získáte si pověst hamburgerového specialisty!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Maso i slaninu umelte (ne úplně najemno), pořádně promíchejte a vytvarujte 8 burgerů. Pečte na rozpáleném grilu (mřížku můžete potřít olejem, aby se maso nepřichytávalo) podle toho, jak máte rádi maso propečené. Chvíli po otočení dejte na každý burger plátek čedaru a na gril přidejte i rozpůlené bulky. Každý plátek housky potřete trochou kečupu a majonézy, navrstvěte salát, maso s BBQ omáčkou, plátky rajčete a cibule a zafixujte špejlí.

Domácí burgerové housky si připravte podle šikovného videoreceptu Koko z pořadu Menu domů na televizi Stream.cz.

Tip: Neholdujete masu? Zkuste naše skvělé zeleninové burgery! Hodí se spíš na přípravu na pánvi, ale můžete si je udělat předem a na grilu pak jen opéct.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli máte chvilku času, určitě si maso raději namelte samiFoto: Jakub Jurdič

Cibule pečené s balsamikem

Potřebujete:6 středně velkých červených cibulí, olivový olej, ocet balsamico, sůl, pepř, bylinky (oregano, tymián, nebo rozmarýn)

Foto: Jakub Jurdič

Voňavé cibule na grilu krásně zjemní a změknou. Nezapomeňte přidat oblíbené bylinky!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Oloupané cibule nakrojte do kříže, ale úplně nedořízněte. Položte je na dostatečně velký čtvereček alobalu (raději dvojitý) a trochu rozevřete, osolte, opepřete, přidejte bylinky a zakapejte olejem a octem. Pořádně zabalte a pečte na grilu alespoň půl hodiny, dokud nejsou balíčky s cibulí při zmáčknutí měkké.

Tip: Cibule v hlavní roli se uplatní i mimo sezonu grilování: zkuste francouzskou klasiku v podobě sýrového quiche, nebo vínem ovoněné cibulačky.

Foto: Jakub Jurdič

Hovězí maso a červenou cibuli nejlépe doplní červené víno, takže jsme se museli obětovat i na focení :-)Foto: Jakub Jurdič

Ovocné špízy v chilli zázvorovém sirupu

Na 8 špízů potřebujete: 8 jahod, 2 blumy, čtvrtku ananasu (klidně konzervovaný), 8 špejlí, 100 ml vody, 50 g cukru, čerstvý zázvor, čerstvou chilli papričku, limetu, lžíci hnědého cukru, kelímek řeckého jogurtu, čerstvou mátu

Foto: Jakub Jurdič

Rozpálené pikantní špízy zchladí svěží mátovo-limetková omáčkaFoto: Jakub Jurdič

Postup: Špejle ponořte do studené vody, aby se nasákly a nepřipalovaly se. Cukr svařte s vodou, přidejte nasekané chilli, nastrouhaný zázvor a kůru z limetky a ještě chvíli povařte. Vmíchejte šťávu z jedné půlky limety a nechte trochu vychladnout. Jahody rozpulte, blumy nakrájejte na osminky a ananas na menší kousky. Napíchejte střídavě na špejle, přelejte sirupem a pečte na rozpáleném grilu z obou stran. Můžete průběžně potírat sirupem a hotové špízy s ním ještě trochu polít. Podávejte s jogurtem smíchaným se zbylou limetkovou šťávou, nasekanou mátou a hnědým cukrem.

Tip:Na grilování se nehodí žádné těžké moučníky, tak vyzkoušejte i svěží citronovou zmrzlinu, nebo koláč!

Foto: Jakub Jurdič

Role jsme si rozdělili spravedlivě: Michal připravoval burgery a já s redaktorkou Denisou jsme je ochutnávaly...Foto: Jakub Jurdič

Foto: archiv firem

Usnadněte si domácí přípravu domácích hamburgerů!Foto: archiv firem

Jaké jsou vaše tipy na dokonalý burger?

Reklama

Načítám