Hlavní obsah

Dezerty s omamnou vůní šeříků: Skvěle vypadají i chutnají!

Foto: Greta Blumajerová

Šeřík moučníky svými květy nejen krásně ovoní, ale i ozdobíFoto: Greta Blumajerová

Také vás mrzí, že šeříky tak rychle uvadají? Zakonzervujte si jejich omamnou vůni s pomocí následujících třech receptů, a využijte tak těchto květů na maximum i v dezertech!

Článek

Sladká vůně brzkého léta reprezentovaná šeříkem si přímo říká o zkoušku v kuchyni. Proto jsem se rozhodla jeho jedlé květy využít do koláčového krému, marmelády i pro ovonění bezlepkového tapiokového pudinku. Jeho jemná vůně a lehce nahořklá chuť se totiž skvěle doplňuje se sladkými moučníky. Tak si pospěšte, než odkvete poslední šeřík ve vašem okolí!

Piškot se šeříkovým krémem

Na piškot o průměru 22 cm potřebujete:3 vejce o pokojové teplotě, sůl, 100 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 50 ml mléka

Na dokončení: 200 ml mléka, hrnek šeříkových květů, vanilkový extrakt, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 lžíce marmelády (šeříkové, citrusové nebo meruňkové), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru moučka, šeříkové květy na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Umíte si představit lepší dezert na posezení s kamarádkami?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Očištěné květy přiveďte spolu s 200 ml mléka k varu, odstavte a nechte louhovat. Mezitím si připravte těsto: Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, žloutky utřete s cukrem, přidejte mléko a vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Opatrně do těsta zašlehejte sníh a přendejte do pečicím papírem vyložené formy. Pečte asi 20 minut při 180 stupních.

Šeříkové mléko sceďte, žloutky utřete s cukrem, vanilkou a škrobem a po částech do nich zašlehejte scezené mléko. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí.

Vychladlý korpus jednou prokrojte, potřete marmeládou a vychladlým krémem a přiklopte vrchní část. Tu potřete smetanou ušlehanou se lžící moučkového cukru a ozdobte šeříkovými květy.

Šeříkový rosol

Na 500 ml rosolu potřebujete: 50 g šeříkových květů, 500 ml vody, 250 g želírovacího cukru 2 : 1, šťávu z 1 citronu

Foto: Greta Blumajerová

Já marmeládou rovnou promazala piškotový koláč z předchozího receptu a kolegové si ji zase vychutnali k čaji s máslovými sušenkamiFoto: Greta Blumajerová

Postup: Den předem přelejte očištěné květy půl litrem vroucí vody a nechte je přiklopené odstát. Druhý den sceďte a pořádně vymačkejte vylouhované květy (ty už nebudete potřebovat). V této fázi nemá tekutina moc pěknou barvu, ale po přidání citronové šťávy uvidíte, jak se zbarví do krásně růžovo-fialova!

Ke scezené tekutině přimíchejte citronovou šťávu a želírovací cukr, přiveďte k varu a nechte 7 minut probublávat. Nalejte do připravených sklenic, které otočte víčkem vzhůru. Želé je díky své vůni a lehce nahořklé chuti výborné k máslovým sušenkám a do dortů.

Kokosový tapiokový pudink se šeříkem

Na 6 porcí potřebujete: ½ hrnku tapiokových perel (kuliček), 750 ml kokosového mléka (část nebo celé můžete nahradit mlékem kravským), 1 hrnek šeříkových květů, ½ hrnku cukru, květy šeříku na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Tenhle rozkošný dezert si mohou dopřát i ti, kdo mají alergii na lepek nebo laktózuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Den předem namočte tapioku do ½ litru mléka (nic se nestane, když tento krok vynecháte, jen je pak budete muset o něco déle vařit). Druhý den přiveďte očištěné květy k varu se zbylým mlékem, odstavte z plamene a nechte louhovat. Po 20 minutách sceďte, smíchejte s namočenou tapiokou a cukrem a za občasného míchání vařte tak dlouho, až kuličky zprůhlední (to po namočení trvá asi 15 minut). Rozdělte do 6 skleniček nebo nechte v 1 velké míse a po vychladnutí zdobte šeříkovými kvítky.

Inspirovaly vás dnešní recepty pro využití jedlých květů (i kdyby to mělo být jen na ozdobu) v kuchyni?

Reklama