Hlavní obsah

Grilování i bez terasy: Víme, kde můžete rozdělat oheň bez pokuty

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlíte ve velkém městě bez možnosti ugrilovat si na zahradě či terase pořádný kus masa (nebo si alespoň opéct buřty)? Nemusíte smutnit. Letní grilovací party totiž můžete svolat na některé z oficiálních grilovacích míst!

Článek

Je jasné, že vzít jen tak do parku gril nebo si v něm rozdělat oheň je proti všem možným předpisům (a pokuta není nijak zanedbatelná). Naštěstí existují takzvaná veřejná grilovací místa. Těmi se velká města snaží vyjít vstříc svým obyvatelům, kteří si rádi pochutnají na nějaké grilované dobrotě, ale nemají možnost si ji připravit, aniž by porušili zákon (nebo vylekali sousedy, kteří v panice volají hasiče, že se z balkonu valí dým, který pokládají za znak požáru).

Veřejná grilovací místa najdete většinou v parcích či lesoparcích. Kromě ohniště jsou vybavena také základním nábytkem (stůl a lavice) či odpadkovými koši. Kromě toho tam na vás bude čekat i dřevo, takže nemusíte (a ani nesmíte) kácet místní dřeviny.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Jak se na veřejném grilovacím místě chovat

Užívání těchto míst má samozřejmě svá pravidla, která musíte dodržovat. Většinou jsou vám grilovací místa k dispozici mezi 8. ranní a 11. večerní hodinou. Nesmíte na nich dělat příliš hluk nebo po sobě zanechávat odpadky. Rozdělávat oheň smí jen dospělý člověk, tedy starší 18 let. Přinést si můžete i vlastní gril, nicméně zakládat nová ohniště na místě už rozhodně nesmíte.

Před odchodem byste měli grilovací místo uvést do původního stavu (nebo lepšího, pokud ho před vámi užíval někdo, kdo si s pořádkem hlavu příliš nelámal). Nezapomeňte uhasit oheň.

Vzhledem k tomu, že obsazení grilovacího místa probíhá stylem „kdo dřív přijde“, není zrovna fér, když jej zaberete na celý den. Pamatujte, že nejste jedinými obyvateli města, kteří by si rádi něco ugrilovali či upekli.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Kde je najdete

Nejvíce veřejných grilovacích míst má Praha, celkem 16. Dvě najdete ve Stromovce, v Oboře Hvězda, na Petříně a také na Vítkově. Jedním disponují Letenské sady, Kunratický les, Divoká Šárka, Prokopské údolí, Ďáblický háj, Chuchelský háj, louka u Hořejšího rybníka (Hloubětín) nebo parkoviště u přehrady Hostivař.

Ani obyvatelé moravské metropole Brna však nezůstávají pozadu – na břehu Brněnské přehrady jsou čtyři veřejná grilovací místa (na Rokli, Pod Dymou, na Kozí Horce a Sokolském koupališti). Grilovat ale můžete také v parcích ve správě brněnské městské části Brno-střed (například Kraví Hora).

Pokud jste z Hradce Králové, můžete zajít na gril do Šimkových sadů, k rybníku Výskyt a Olšina. Další místa pak najdete u Hradečnice nad Mazurovými chalupami, u Pěti ježků, před Mazurovou chalupou, na pláži u Biřičky, u Rytířského hradiště a u rybníka Šanovec.

V Českých Budějovicích bylo možné grilovat v Nové ulici, v Olomouci o zřízení piknikového místa stále jednají.

Reklama

Načítám