Hlavní obsah

Grog a punč: 8 tipů na zahřátí

Foto: Archiv autorky

Babiččin domácí punč můžete podávat s jablkem máčeným v karameluFoto: Archiv autorky

Reklama

Plánujete zítra oslavit Silvestr doma a ještě nejste rozhodnutí, čím si připít? Což takhle místo tradičních bublinek něco pořádného na zahřátí? Poradíme vám pár výborných receptů na slavnostní grog i punč a dodáme i užitečné tipy pro dlouhé zimní večery.

Článek

V takovém počasí, jaké nyní panuje venku, asi nikdo nepohrdne kouskem tepla navíc. A co teprve v podobě horkého voňavého nápoje s kapkou alkoholu. Nejjednodušší variantou je klasický grog z rumu a vařící vody dochucený cukrem a citronem. Komu by však připadal příliš jednoduchý nebo mu nechutnal rum, může místo něj použít jiný alkohol, třeba koňak, whisky či griotku pro dámy, a vše vylepšit voňavým kořením a kousky ovoce.

Na přípravu dobrého punče pak budete potřebovat víno, kapku dalšího alkoholu, třeba rumu, ovoce, ovocnou šťávu, mléko nebo čaj a koření. Výhodou tohoto nápoje je, že se dá podávat teplý, ale i za studena. Pokud však budete nalévat horký grog i punč do sklenic, je dobré v nich nechat lžičku, která odvádí teplo, aby nepraskly.

Uvařte si ten svůj!

Brusinkový grog

Potřebujete: 0,4 dcl bílého rumu, 120 ml brusinkového džusu, limetku, čerstvé brusinky na ozdobu, mletou skořici

Postup přípravy: Svařte brusinkový džus se šťávou z limetky a odstavte. Pak dolijte bílým rumem podle chuti a ozdobte ve sklenicích brusinkami a případně také mletou skořicí.

Foto: Thinkstock

Punč i grog nalévejte nejlépe do předem nahřátých sklenic s ouškyFoto: Thinkstock

Slavnostní grog

Potřebujete: 400 ml červeného vína, 0,3 dcl Napoleon Ambassador, 30 g cukru krupice, kousek skořice, trochu hřebíčku, 1 pomeranč, 1 citron, 30 g omytých rozinek, 30 g loupaných mandlí

Postup přípravy: Do 100 ml vody dejte cukr, skořici, hřebíček, kůru z citronu a pomeranče a vše povařte asi 10 minut. Vyjměte koření a kůru, přidejte šťávu z citronu a pomeranče, červené víno, rozinky, na délku posekané mandle a znovu přiveďte do varu. Před servírováním přidejte Napoleon, vše nalévejte přes sítko.

Vaječný grog

Potřebujete: 0,2 dcl rumu, 0,4 dcl mléka, 3 žloutky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy: Žloutky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni, poté přidejte horké mléko a rum. Podávejte ve sklenicích a na závěr můžete na ozdobu posypat trochu kávou.

Foto: Thinkstock

Horký punč vás v zimních dnech pořádně zahřejeFoto: Thinkstock

Hořící grog

Potřebujete: 0,5 dcl rumu, 150 ml vody, 3 lžičky cukru krupice, 1 lžička citronové šťávy, tenký plátek citronu

Postup přípravy: Do nahřáté sklenice dejte cukr a zakápněte citronovou šťávou, pak dolijte vroucí vodou a zamíchejte. Na povrch horkého nápoje položte tenký plátek citronu, na něj hned opatrně nalijte rum, který předem trochu nahřejte, zapalte ho a ihned podávejte. Jakmile se nápoj lžičkou promíchá, hořící grog zhasne.

Sváteční punč

Potřebujete: 200 ml bílého vína, 200 ml vody, 50 g cukru krupice, 0,5 dcl rumu, 1 pomeranč, 1 citron, 2 ks hřebíčku, 1 ks badyánu, kousek skořice

Postup přípravy: Z citronu a pomeranče vymačkejte šťávu, kterou smíchejte s vodou a cukrem a poté přiveďte k varu. Pak přilijte rum s vínem a přidejte koření. Punč opět zahřejte až k bodu varu. Horký ho nalévejte do nahřátých sklenic, které můžete ozdobit polovinou plátku pomeranče a citronu.

Pomerančový punč

Potřebujete: 0,5 dcl vaječného koňaku, 200 ml pomerančové šťávy, 200 ml vody, 1ks vanilky, hřebíček

Postup přípravy: Nejprve svařte vodu s kořením a přilijte pomerančovou šťávu. Do nahřátých sklenic nalejte spolu s koňakem a můžete ozdobit plátkem pomeranče a snítkou máty.

Foto: Pavla Drlíková

Babiččin domácí punčFoto: Pavla Drlíková

Horký tip redakce!

Babiččin domácí punč

Potřebujete: domácí čaj (Ten vyrobíte z 1 kg ovoce typu jablka, hrušky, pomeranče, jahody, maliny, ať už mraženého nebo čerstvého, které smícháte s ½ kg cukru krystal, zakapete šťávou z jednoho citronu a pomeranče a 2 dcl rumu, posypete špetkou skořice a 2 ks hřebíčku a celou směs upečete v pekáči na 220 stupňů po dobu 35 minut. Pak směs přelijete do zavařovacích sklenic, uzavřete víčkem a na 3 minuty obrátíte dnem vzhůru. Z 1 kg ovoce budete mít zásobu čaje tak na 4 větší sklenice.), dále potřebujete ½ l červeného vína 0,5 dcl portského, 100 g cukru krupice, 2 ks hřebíčku, skořice vcelku, pomeranč, citron

Postup přípravy: Do hrnce zalijte 4 lžičky domácího čaje 250 ml vroucí vody, přidejte cukr, šťávu z citronu a pomeranče, kůru z půlky citronu, koření a 5 minut povařte. Poté vše přeceďte a přilejte víno, které zahřejte k bodu varu a hned odstavte. Můžete podávat s domácími jablečnými křížalami, které vhodíte navrch nápoje na ozdobu.

Rybízový punč

Potřebujete: 200 ml červeného vína, 200 ml vody, 0,2 dcl rumu, 100 g cukru krupice, kousek celé skořice, kousek vanilky, 5 lžic rybízové šťávy.

Postup přípravy: Vodu svařte s cukrem, vínem, skořicí a vanilkou. Přilijte rum a rybízovou šťávu a nechte přejít varem. Vše sceďte nebo nápoj nalévejte do zahřátých sklenic přes sítko. Na dno sklenice můžete přidat snítku zmrazeného rybízu.

A jaké recepty nám prozradíte vy? Máte nějaký oblíbený?

Reklama

Související témata:

Načítám