Hlavní obsah

Hádky kvůli politice? Ubližují stejně jako nevěra!

Foto: thinkstock

Pokud nejste do politiky extrémně zapálení, neměla by váš vztah nijak narušovatFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy se kvůli politice nehádali. Prezidentská volba ale vztahem Jitky a jejího přítele pořádně zahýbala. Neshodli se totiž na kandidátovi. Jak moc mohou politické názory vztah ovlivnit?

Článek

Pro Jitku (31) a jejího o tři roky staršího přítele není politika nijak stěžejní. Zajímají se o ni asi jako většina lidí. „Víceméně máme oba stejné politické zaměření, takže kvůli politice jsme se nikdy do střetu nedostali,“ popisuje Jitka.

Právě proto pro ni byly nedávné prezidentské volby obrovským šokem. Její přítel totiž nemohl přenést přes srdce, že volí někoho jiného než on. „On volil jednoho z kandidátů a já se v prvním kole rozhodla dát hlas kandidátce, ženě, která ani neměla od mužova favorita příliš odlišné názory. Ten se ale hrozně rozčilil, dostala jsem přednášku o tom, jak svůj hlas zahazuji a podobně,“ vypráví Jitka.

Nejdřív se diskusi s přítelem nebránila, ale čím víc byl militantnější, tím méně ji to bavilo. „Nakonec u nás doma zavládla tichá domácnost. Prostě se mnou nemluvil, protože jsem nevolila podle jeho představ. A když bylo po volbách, tak jsem si to samozřejmě všechno vyslechla znovu. Přitom ve druhém kole jsem volila stejného kandidáta jako on,“ popisuje Jitka, která je chováním přítele velmi zklamaná. Žijí spolu tři roky a ona od něj čekala trochu více respektu a tolerance. „Přišlo mi to vážně přehnané,“ říká Jitka s tím, že nyní musí na tuto scénku neustále myslet.

Foto: thinkstock

Většinou nejde ani tak o rozdílné politické názory, jako o všeobecnou neschopnost kompromisu a respektu vůči druhémuFoto: thinkstock

Ničí politika lásku?

Faktem je, že jakkoli se to může zdát bláznivé, vztah může ztroskotat i na takové malichernosti. „Politika a hádky o ni mohou způsobit stejný rozbroj, jako třeba odhalení nevěry nebo hádky o výchovu dětí. Jde o ztrátu dobrého pocitu a nerespektování druhého a jeho postoje,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Nicméně pokud není politika vaší prioritní zálibou, případně nemáte s partnerem nijak extrémně rozdílné názory, neměla by vám do něj tak zásadně zasahovat. „Politické smýšlení tak trochu odráží váš pohled na svět a život. To znamená, že lidé, kteří mají zcela odlišný politický náhled, budou pravděpodobně dost odlišní i v jiných aspektech života, což nemusí dělat dobrotu. Zároveň je ale v pořádku, pokud jste víceméně stejně zaměřeni, ale máte občas odlišné názory. Z toho vznikají zajímavé debaty, které jen nesmí přejít ve zbytečnou hádku,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Pokud vás partnerovo chování zarazilo, nepřecházejte to, ale naopak o tom mluvte a snažte se najít společné řešeníFoto: thinkstock

Hádky ne!

Problém Jitky není ani tak v odlišném politickém názoru, jako spíš v neschopnosti diskutovat na úrovni a respektovat druhého. „Je to spíš ukázka toho, že neznají pravidla komunikace a se vztahovou inteligencí na tom nejsou nejlépe,“ potvrzuje Aleš Kalina.

Rozhodně tak není na místě přesvědčovat druhého o své pravdě, měnit politické názory, ale spíš zapracovat na vztahu samotném. V žádném případě by Jitka nad touto situací neměla mávnout rukou. „Prožila ,vnitřní trk´, poznala přítele z jiné strany,“ říká Aleš Kalina.

Proto by měla být ve střehu, sledovat přítele, jak se v situacích, kdy nemají zcela stejný názor, chová, zda je schopen kompromisu a podobně. Bez ohledu na politické názory je právě tohle jeden z nejdůležitějších pilířů vztahu. Není od věci si také v klidu sednout, situaci probrat a zkusit se dohodnout na tom, jak v podobných případech postupovat, aby vztah neničily zdánlivé drobnosti.

A jak zasahuje politika do vašeho vztahu?

Reklama

Načítám