Hlavní obsah

Harira: Kořeněná a hustá marocká polévka

Hodnocení:
(51)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Voňavou polévku plnou zeleniny a luštěnin připravuji, když mám chuť na něco lehkého, přesto sytého a teplého. Připravuje se v celé severní Africe a s receptem na ni je to jako s receptem na guláš – každá rodina má ten svůj, jediný správný. Někde se přidává maso (nejčastěji jehněčí), někdo vynechá rajčata. Vždy ale patří do základu aromatická směs koření. Moje verze je rychlá a servírovat ji můžete i vegetariánům.

Ingredience pro:
8 porcí
Na směs koření:
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 špetka mletého chilli
  • 2 listy bobkového listu
Na polévku:
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 ks řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g rajčatové passaty
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 g červené čočky
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky hnědého cukru
K podávání:
  • 1 citron
  • 1 svazek čerstvého koriandru
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si do malé misky připravte všechno koření, kromě bobkového listu.

Krok 2: Oloupejte cibuli, česnek a mrkev. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na kolečka. Z řapíkatého celeru odstraňte škrabkou vrchní vláknitou vrstvu a nakrájejte ho na kostičky.

Krok 3: V hrnci rozpalte olej na střední teplotu a opečte na něm cibuli. Když zprůsvitní, přidejte mrkev a celer a společně dál smažte, až mrkev pustí barvu. Do hrnce prolisujte česnek, zamíchejte a částečně ho stáhněte z ohně. Vsypte připravené koření a dobře ho v základu rozmíchejte.

Krok 4: Vlijte rajčatovou passatu a vývar, přidejte bobkový list a cukr a vraťte na oheň. Přiveďte k varu. Na malém sítku propláchněte hrst čočky (použijte neloupanou červenou čočku) a přidejte ji do hrnce. Zvolna vařte asi 20 minut, až čočka změkne, ale ještě se nerozpadá.

Krok 5: Sceďte a propláchněte cizrnu, přidejte ji do hrnce a společně prohřejte.

Krok 6: Podávejte se skrojkem citronu na dochucení a velkou hrstí čerstvého koriandru.

Můj tip: Když chcete polévku vydatnější, můžete přidat nudle, nebo k ní přikusovat chléb – v tomhle případě bude nejlepší volbou arabská pita.

Jakou hustou polévku vaříte vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama