Hlavní obsah

Harmonický domov: I umístění sporáku má vliv na hádky!

Foto: Thinkstock

Spíte špatně? Možná za to může fakt, že máte nesprávně postavenou postelFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě chcete, aby byl váš dům či byt místem, kde vám bude dobře, kde si odpočinete, uklidníte a nabijete pro pracovní den. Víte, že to může ovlivnit i pořádek v předsíni nebo dobře postavená postel?

Článek

Při stavbě domu či zařizování bytu může pomoci učení feng šuej. „Nejsou to jen rady, kam v bytě postavit svíčku, sporák nebo lůžko. Jde o učení, které má harmonizovat člověka v prostředí domova i okolní přírody a snahu podpořit ideální proudění energií – čchi,“ říká Jaroslav Vydržel, poradce feng šuej, se kterým jsme hledali nejčastější prohřešky v domovech.

Předsíň a vchod

Vchod patří mezi jeden z takzvaných „tří pokladů“ – spolu s kuchyní a ložnicí. „Předsíň je jako ústa, kterými dům dýchá a přijímá životní sílu. Vchod je v případě bytových a řadových domů často místem, kde stojí popelnice. To je rozhodně chyba, vyplatí se mít je dál. Také prospěje v předsíni pořádně uklidit. Pro hladký průtok životodárné čchi je potřeba udržovat tento prostor v čistotě a pořádku,“ radí Jaroslav Vydržel.

Foto: Thinkstock

Pokud se v domě či bytě máte cítit dobře a má v něm proudit dobrá energie, začněte u uklizené předsíněFoto: Thinkstock

Kuchyň

Kuchyň je další z trojice pokladů. Dochází v ní k transformaci síly země do pokrmů, které přijímáte. Neexistuje univerzální rada, kde mít v domě kuchyň nebo jak v ní umístit živly ohně a vody. „Je dobré požádat o pomoc, kvůli nesprávnému rozmístění může docházet mezi členy domácnosti k neshodám a hádkám,“ varuje Jaroslav Vydržel.

A radí umístit sporák rozhodně ke stěně, nikoli doprostřed místnosti na ostrůvek. „Mnoho přístrojů v kuchyni zastupuje element vody – tedy lednice, myčka, varná konvice. Ve spojení s energií ohně, kterou je sporák, ale vzniká pára – tedy konflikt, neschopnost vidět skutečnost, z toho může vyplývat nedorozumění, nepochopení," dodává.

Ložnice

Třetí poklad domu, místo regenerace. „Nejdůležitější je správné usazení lůžka – pelest by měla být ukotvena o zeď, která nemá dveře ani okna a je v dostatečné vzdálenosti od dveří, abyste nebyli rušeni vstupující energií. „V ložnici nemají co dělat zrcadla, velké lesklé plochy například skříní – mohou měnit energie a způsobit partnerské krize. Nedávejte tam ani náboženské předměty,“ dodává Jaroslav Vydržel.

Foto: Thinkstock

Jak by měl být zařízený pokojíček, aby se v něm děti cítily co nejlépe? Dbejte na to, aby byl vzdušný a nezměnil se ve skladiště zbytečnostíFoto: Thinkstock

Obývací a dětský pokoj

Nejde ani tak o to, jaké materiály a barvy při jejich zařizování použijete. „Barva nemá na kvalitu životní síly významný vliv, jde jen o to, že je vám s ní příjemně. Spíš se držte zpátky s množstvím nábytku a dekorací.

Energie by měla mít místo volně proudit, ne se prodírat umělými květinami nebo spoustou jiných drobností ,na ozdobu´, a to včetně těch orientálních, které někdy považujete za harmonizující. Na překážku může být i velké množství květin – i když ty lze vybrat tak, aby proudění energie podpořily,“ vysvětluje poradce.

Koupelna a WC

Protože koupelny, toalety, spíže a jiné skladovací prostory navštěvujete méně, jsou i méně důležité z pohledu feng šuej. „Je prospěšné, pokud nejsou v centrální části bytu nebo domu. Jejich často tmavý a vlhký prostor má tendenci pohlcovat příznivou energii čchi, která proudí bytem. Proto toaletu a koupelnu nevětrejte tím, že otevřete dveře do bytu, ale dejte tam dobré odsávání, které pouštějte ideálně v nočních hodinách.“

Máte tendenci svůj byt přeplňovat věcmi? Napište nám!

Načítám