Hlavní obsah

Hathajóga - vhodné cvičení pro těhotné

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cvičte, kde se cítíte dobřeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

3. díl - V dnešním závěrečném pokračování o hathajóze naleznete cvičení vhodná ke komplexnímu doplnění předešlých cviků, které jsme uveřejnili v předcházejících dvou dílech. Díky těmto cvikům bude vaše cvičení vyvážené.

Článek

Časopis Uzlíček

V předešlých dílech jsme psali o tom, proč je důležité pravidelně cvičit v období těhotenství. Vysvětlili jsme vám, jaký přínos mohou mít pro těhotné cviky právě z hathajógy, a ukázali jsme vám sérii několika cviků s prospěšným vlivem pro nastávající maminky.

Poloha svíčky - viparita karani

Výchozí poloha: Leh na zádech.

Provedení: Podepřete si pánev rukama a pomalu zvedejte dolní končetiny směrem k nebi. Kontakt s podložkou mají ramena, krční páteř, hlava a paže, předloktí je kolmo, rovněž tak trup a dolní končetiny.

Tato poloha má velmi významný vliv pro prevenci vzniku křečových žil a hemoroidů, jimiž jsou ženy v těhotenství velmi ohrožené.

Rotační cvičení - vakrásana

Je nejjednodušším cvikem ze všech možných variant rotačních cviků. Vliv této polohy je zaměřen na uvolnění bederní a křížové oblasti páteře.

Výchozí poloha: Sed.

Provedení: Sedněte si tak, že jednu nohu pokrčíte v koleně, chodidlo spočívá na podložce vedle kolena druhé dolní končetiny. Dlaň ruky téže strany, na které je pokrčeno koleno, se opře o podložku za zády. Druhá paže se opře o zevní stranu pokrčeného kolena, jako byste se chtěly podívat za záda. Žádná část páteře nesmí být ohnutá. Páteř je zcela protažena, pouze maximálně rotována ve své ose.

Foto: samphoto.cz/jiulimited

Koncentrace je důležitáFoto: samphoto.cz/jiulimited

Poloha stromu - vrkšásana

Výchozí poloha: Stoj s mírně rozkročenými dolními končetinami. Páteř a hlava směřují k nebi. Můžete mít pocit protažení trupu, jako byste visela za provázek jako loutka.

Provedení: Pomalu zvedněte jednu dolní končetinu tak, aby se noha chodidlem opřela o vnitřní stranu kolene či stehna druhé dolní končetiny. Poté s nádechem širokým obloukem přes upažení zvedněte paže tak, aby se nad hlavou dlaně spojily. Je důležité si před počátkem provedení najít očima fixní bod, na který upřete svůj zrak. Napomůže vám udržet rovnováhu při provádění tohoto cviku.

Dechové cvičení - Anuloma-Viloma

Toto cvičení je dechovým cvičením, které navozuje uklidnění. Vdechuje se jednou nosní dírkou a vydechuje druhou. Dýchejte pozvolna, nijak nádech či výdech neprohlubujte ani neurychlujte.

Výchozí poloha: Sed, jak je vám pohodlné (se skrčenými dolními končetinami, na patách či na židli).

Provedení: Na ruce, kterou budete uzavírat nosní dírky, skrčte ukazováček a prostředníček do dlaně. Palec přiložte na jednu nosní dírku a malíček spolu s prsteníčkem přiložte k druhé nosní dírce. Uzavřete pravou nosní dírku, nádech proveďte levou nosní dírkou, poté ji uzavřete a vydechněte pravou nosní dírkou. Nato vdechněte pravou, uzavřete a vydechněte levou nosní dírkou. Toto představuje jeden cyklus. Nádech a výdech se tedy střídá oběma nosními dírkami.

Ráda bych vám, budoucím maminkám, popřála mnoho příjemných, klidných chvil, kdy cvičíte jen vy spolu se svým miminkem v bříšku. Přeji vám také, abyste se naučily dobře vnímat své tělo, které vždy nejlépe ví, co je pro něj dobré. Věřte samy sobě. Vy jste ostrov bezpečí pro své miminko. Když si vy budete jisté ve všem, co děláte, cítíte a myslíte, budou i vaše děti vyrovnané, klidné a silné osobnosti. Věřím, že alespoň těchto pár cviků vám bezesporu napomůže ke klidnému, příjemnějšímu porodu vašeho krásného a zdravého miminka.

Časopis Uzlíček prosinec 2006

Reklama

Související témata:

Načítám