Hlavní obsah

Elegantní v hedvábí

Foto: dechendesigns.com

Hedvábí je symbolem eleganceFoto: dechendesigns.com

Reklama

Krásný kostým, dokonalá kabelka a hedvábný šátek symbolizují skutečnou dámu s nejvytříbenějším vkusem.

Článek

Začátky

První legendární hedvábný šátek vznikl v dílně módní značky Hermès v roce 1937 a dodnes je symbolem dokonalosti tohoto módního doplňku. Úspěch přirozeně pohnul konkurenci k činům a módní salony, galanteristé a výrobci kravat začali navrhovat vlastní kolekce hedvábných šátků. Například v roce 1955 Jacques Fath vytvořil ostře růžový šátek se zářivě žlutým sluncem ve středu, salon Chanel vytiskl své logo ve výrazné červené, šedé a černé. Nicméně i tak všechny luxusní šátky jsou si rovné kvalitou a každý představuje umělecké dílo.

Výroba

U zrodu každého šátku stojí nejdříve výtvarný návrh a mnoho a mnoho skic. Módní návrháři se velmi často inspirují historickými tisky, kresbami, malbami, starožitnými dekoračními tkaninami, ale někdy pouze jen logem a hlavním motivem dané módní značky. Například hnědý šátek Gucci s logem uprostřed a řetízkem jako potisk nebo Fendi a jeho známé dvě FF proti sobě. Nákres poté slouží jako podklad pro zhotovení šablon a přichází čas pro barevné efekty kompozice a volbu hedvábí, což je pro dokonalost šátku velmi podstatné.

Po schválení nákresů a materiálu následuje proces tištění metodou, která se nazývá sítotisk. Poté přichází povrchová úprava, která dodá hedvábí lesk a hebkost. Posledním krokem je střih a poté ruční stehy přichycující ruličku, které mají nerovnoměrnou délku, čímž se liší od šátků, které jsou šité na stoji (což jsou šátky levnější). Výsledkem tohoto procesu je dokonalý hedvábný šátek, který má své kouzlo, které dodá i své budoucí majitelce.

Foto: beinstyle.cz

Hedvábný šátek od firmy GucciFoto: beinstyle.cz

Nošení a vázání

Hedvábné šátky se vyrábějí v několika velikostech a jejich nošení je různé. Velké šátky se dají nosit jako blůzy, které se vážou vzadu na krku a dole na bederní páteři. Nebo je můžete nosit místo pásku do kalhot nebo prostě si ho uvázat kolem pasu přes svetr či elegantní triko. Menší šátky můžete nosit místo šperku na krku, a nebo středně velké, který se váží jako kravata. Ani čepici už nepotřebujete na to, abyste se zahřály, stačí si uvázat šátek, který omotáte kolem krku nebo ho jen tak za krkem zavážete. Prostě způsobů, jak můžete šátek nosit, je celá nekonečná řada a vše záleží na vaší fantazii.

Velký výběr těch nejkrásnějších hedvábných šátků světoznámých módních značek jako Dolce, Fendi, Forzieri, Roberto Cavalli, Valentino, Marc Jacobs a dalších najdete například na www.beinstyle.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám