Hlavní obsah

Herečka Magda Vášáryová dnes slaví 70! Co o ní nevíte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Velvyslankyně, spisovatelka, skoro držitelka Oscara a skoro prezidentka Slovenska. Co o slovenské herečce Magdě Vášáryové, která dnes slaví 70. narozeniny, nevíte?

Článek

Magda Vášáryová (70) se do české paměti zapsala především rolí Maryšky ve filmu „Postřižiny“ (1980). Přesto se – jako vystudovaná socioložka – po dlouhé době úspěšně strávené před kamerou rozhodla vrhnout do světa politiky a diplomacie.

Po šestnácti letech v diplomacii prý ztratila veškerou schopnost být sentimentální, a proto jí žádná herecká role nechybí – podle ní jsou to jen konstrukty a raději vzpomíná na čas strávený natáčením. V jednom rozhovoru také prohlásila, že v jejím věku je říct svůj upřímný názor „zdravotní nutnost“. Dnes slaví tato žena s výjimečným hereckým talentem a silnými názory 70. narozeniny. Kým je vlastně Magda Vášáryová?

Milčina mladší sestra

Narodila se v Banské Šťiavnici. Její otec byl obávaný učitel slovenštiny, známý také jako lidový vypravěč. Na „slávu“ byla tedy Magda Vášáryová zvyklá odmalička – žila s tím, že ne všechno si může na veřejnosti dovolit. I možná proto se hodila pro kariéru herečky a následně diplomatky. Dlouho byla vnímaná jako „ta mladší sestra“ Emílie Vášáryové (76). Tuto slavnou slovenskou herečku v Česku znáte asi nejvíc jako maminku Krausovou z „Pelíšků“ (1999) a na rozdíl od mladší sestry se herectví věnuje stále. Z jejího stínu Magda definitivně vystoupila až filmem „Postřižiny“.

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová (vpravo) se svou starší sestrou Emílií v roce 2016Foto: Profimedia.cz

Herecké začátky i promarněná šance

„Postřižiny“, to je česká filmová klasika, kterou natočil režisér Jiří Menzel (80) podle románu Bohumila Hrabala. Až po roli okouzlující dlouhovlasé Maryšky získala herečka přízvisko „krásná“ – do té doby tak o ní nikdo nemluvil, jak v jednom rozhovoru uvedla sama Magda Vášáryová. Věděli jste, že během natáčení byla těhotná a vystřídala šest paruk dlouhatánských blonďatých vlasů?

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová v roce 1970Foto: Profimedia.cz

Začátek její herecké kariéry odstartoval film „Senzi mama“ (1964). Významnou rolí pak byla Marketa Lazarová ve stejnojmenném snímku režiséra Františka Vláčila z roku 1967 – kritiky je hodnocen jako nejvýznamnější český film. Magda Vášáryová ovšem nebyla jen filmová herečka, účinkovala i na divadelních prknech, například v bratislavském Divadle Na korze.

Každoročně alespoň dvakrát můžeme Magdu Vášáryovou vidět na televizních obrazovkách jako princeznu Slavěnu v pohádce „Princ Bajaja“ (1971). Zajímavé je, že mohla být hlavní hvězdou amerického filmu „Sophiina volba“ (1982). Výběr producentů pak ale padl na známější americkou tvář Meryl Streep (69), která za roli Sophie získala Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová jako princezna v pohádce „Princ Bajaja“ (1971)Foto: Profimedia.cz

Naposledy se Magda Vášáryová objevila v roce 1990 ve filmu „Súkromné životy“ režiséra Dušana Hanáka. Nabídky na další role přicházely, ale ona odmítala a zaměřila se na dráhu velvyslankyně a političky. Nezlákala ji ani možnost zahrát si ve snímku „Kolja“ (1997), který je ověnčený mnoha cenami včetně Oscara. Skvěle ji pak zastoupila Libuše Šafránková (65). Herečka tak mohla účinkovat ve dvou oscarových filmech, kdyby to bylo bývalo dopadlo jinak...

Foto: Profimedia.cz

Herečka a politička na předávání cen Český lev v roce 2016Foto: Profimedia.cz

Manželství a politika

Magda Vášáryová byla vdaná dvakrát – s prvním manželem, hercem Dušanem Jamrichem (71), se rozvedli roku 1977. S druhým mužem se znali odmalička. Je jím režisér, herec a spisovatel Milan Lasica (78). Proslýchá se, že nejdřív usiloval o Magdinu sestru Emílii, ta ho ale nechtěla. Později si vzal právě Magdu. Mají spolu dvě dcery – Hanu (37) a Žofii (35).

Počátkem devadesátých let působila Magda Vášáryová jako velvyslankyně v Rakousku, v letech 2000 až 2005 v Polsku. Z Rakouska jezdila domů jednou za dva týdny, z Polska třeba i jen jednou za dva měsíce. Léta odloučení však manželství ustálo. V roce 1999 kandidovala na slovenského prezidenta a v hlasování skončila na třetím místě.

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová s manželem Milanem LasicouFoto: Profimedia.cz

Stihla také napsat několik knih. Jednu vzpomínkovou o rodném městě „Krátke listy jednému mestu“ (1988), v dalších zúročila své zkušenosti diplomatky a političky. Od roku 2006 byla také poslankyní Národní rady Slovenské republiky, odkud před dvěma lety odešla. Svět politiky ale úplně neopustila. Loni byla poradkyní Michala Horáčka, jednoho z kandidátů na českého prezidenta. Dále je předsedkyní ženského spolku Živena a vyučuje na CEVRO Institutu. Do důchodu se, jak je vidět, opravdu nechystá!

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová na knižním veletrhu Svět knihy v květnu 2018Foto: Profimedia.cz

V posledních letech je Magda Vášáryová vidět zejména díky názorům na uprchlickou krizi a oligarchizaci Slovenska i Česka a vyjadřuje se také k otázkám počtu žen v politice. Největší problém vidí v tom, že na ženy je vyvíjen čím dál větší tlak, jak moc jsou, anebo nejsou dokonalé matky a kolik času věnují dětem. V ženách to pak vyvolává pocit „falešné viny“. Podle herečky však dnes lidé obecně potomkům věnují mnohem víc času než kdysi. Zádrhel vidí také v tom, že obecně ženy nad padesát let jsou považovány za staré, přitom jsou naopak zkušené a pracovité. Pokud jsou toto témata, která Magda Vášáryová ve veřejném prostoru víří, my tleskáme.

Jaký film s Magdou Vášáryovou máte nejradši?

Reklama

Související témata:

Načítám